ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταρρέει το Χρηματιστήριο - Όροι δανεισμού Μπανανίας για Ελλάδα - Iσχυρές πιέσεις στην Ευρώπη με φόντο την Ελλάδα - Κατρακυλά το ευρώ στο 1,41

13:13 - 16 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Ξεφεύγουν οι απώλειες στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,6%, στις 1.210 μονάδες, έπειτα από την κορύφωση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα με τις διαδοχικές παραιτήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 33 εκατ. ευρώ, ενώ οι απώλειες στην αγορά διευρύνθηκαν έπειτα από την δήλωση στελεχών του ΔΝΤ ότι το Ταμείο ανησυχεί για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τα spreads έχουν ξεφύγει προς τις 1.500 μονάδες βάσης και τα CDS στην 5ετία ξεπερνούν και τις 1.900, ενώ οι συνθήκες δανεισμού της χώρας μοιάζουν με αυτές τριτοκοσμικού κράτους. Εν τω μεταξύ, αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Γερμανία κάνει πίσω στο θέμα της συμμετοχής ιδιωτών για την ανάληψη ευθύνης ελληνικού χρέους. Πάνω από 3% ανέρχονται οι απώλειες για τις τράπεζες και στο 2,7% για τον FTSE. Πτώση κατά 5% για την Marfin Popular, 4,29% για την Alpha, 4,67% η Eurobank και 3,725 η Εθνική. Στο 1,93% έχει κατρακυλήσει η μετοχή της Ελλάκτωρ.

Αγορές

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια... Με φόντο την Ελλάδα και τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις και τις κοινωνικές αναταραχές στη χώρα, την ώρα που η Ευρωζώνη έχει χωριστεί σε στρατόπεδα αναφορικά με τον τρόπο της ελληνικής διάσωσης, σημαντικές απώλειες καταγράφουν και στις σημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές οι ευρωαγορές.

Η πτώση ανέρχεται άνω του 1%, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι έντονες διαμάχες του Βερολίνου με την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και της Γαλλίας και της Γερμανίας σχετικά με τη συμμετοχή ή μη των ιδιωτών στο νέο πακέστο στήριξης στην Ελλάδα, ταράζει τα "νερά" των αγορών, πόσο μάλλον όταν η κατάσταση στο ελληνικό έδαφος παραμένει ιδαίτερα τεταμένη.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,06% στις 5.682 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει απώλειες της τάξεως του 1,10% στις 3.765 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 0,76% στις 7.059 μονάδες. "Βουτια" για το ευρώ, το οποίο κατρακυλά στο 1,41.

Στο μεταξύ, τα "μαζεύει" η Γερμανία για το πλαίσιο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, μετά την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για συναίνεση στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του ελληνικού δανείου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείτια δημοσίευμα των FT.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίεμα, η Γερμανία επιμένει ότι οι ομολογιούχοι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική και υπολογίσιμη συμβολή, ωστόσο δεν επιμένει σε ένα μόνο μοντέλο για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.