ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικρατούν οι πωλητές στο Χ.Α. - Στις 2.000 το CDS - Κάτω από το 1,43 το ευρώ

13:39 - 23 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Επιτείνονται οι ρευστοποιήσεις στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, καθώς ούτε η ίδια η κυβέρνηση, δηλαδή ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι βέβαιος ότι το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή! Την ίδια ώρα, σήμερα στις Βρυξέλλες που πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής δεν αναμένεται να ληφθεί καμία απόφαση, ούτε για την πέμπτη δόση, αλλά ούτε και για την παροχή πρόσθετης βοήθειας, κάτι που ενισχύει την αβεβαιότητα στην αγορά.

Τα CDS σκαρφάλωσαν και πάλι πάνω από τις 2000 μονάαδες, ενώ ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί στις 1.251 μονάδες καταγράφοντας απώλειες πέραν της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, τη στιγμή που φήμες κάνουν λόγο ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει νέα υποβάθμιση από τη Fitch.

Ο τραπεζικός κλάδος ηγείται πάλι της πτώσης, με την ΑΤΕ να υποχωρεί πάνω από 3%, η ΕΤΕ 2,90%, η Alpha 2,10% και η Eurobank 1,89%. Μεγάλες είναι οι πιέσεις και στον ΟΠΑΠ, κατά 2,78%, στα 10,85 ευρώ.

Aγορές

"Κόκκινο" χτυπούν οι ανησυχίες αγορών και επενδυτών ενόψει της σημερινής και αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθεί "επί τάπητος" το ελληνικό ζήτημα, χωρίς όμως να οριστικοποιηθούν οι ποφάσεις σχετικά με τον τρόπο καιο το χρόνο διάσωσης της Ελλάδας.

Με απώλειες ξεκίνησαν οι ευρωαγορές τη σημερινή συνεδρίαση, έπειτα και από τη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι οι τράπεζες απιελούνται σοβαρά από την ευρωπαική κρίση χρέους.

Την ίδια στιγμή, οι αμφιβολίες των αναλυτών ως προς την έγκριση ή μη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος στην Ελλάδα εγείρει εκ νέου ανησυχίες, την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες διευκρινίζουν ότι χωρίς τη ψήφιση του Μεσοπρόθεμου δεν θα καταβάλουν την 5η δόση του ελληνικού δανείου.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 μειώνεται κατά 0,57% στις 5.739 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση κατά 0,66% στις 3.845 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,60% στις 7.233 μονάδες. Πάνω από το 1,42 το ευρώ.

"Κόκκινο" χτυπά ο κίνδυνος για τις τράπεζες από την ευρωπαική κρίση χρέους, επεσήμανε ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Βλοomberg.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης του Ευρωπαικού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, ο κ.Τρισέ διευκρίνισε ότι τα προβλήματα που εκτυλίσσονται μεταξύ των τραπεζών και του χρέους, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρωπαική Ένωση.

Απώλειες, για πρώτη φορά σε σύνολο τεσσάρων ημερών σημείωσε στη Νέα Υόρκη το αργό πετρέλαιο μετά την προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ από τη Federal Reserve, σηματοδοτώντας ότι η ζήτηση καυσίμων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης αργού στον κόσμο ενδέχεται να μειωθεί.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Αυγούστου υποχώρησε έως 1,41 δολ. φθάνοντας στα 94 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) και διαπραγματεύθηκε στα 94,27 δολ. το βαρέλι στις 11:01 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,24 δολ., φθάνοντας στα 95,41 δολ. το βαρέλι. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος οι τιμές του αργού βρίσκονται 23% υψηλότερα.

Στο Λονδίνο, το μπρεντ για παράδοση Αυγούστου σημείωσε απώλειες 1 δολ., ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 113,21 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια του μπρεντ αναρριχήθηκαν 3,26 δολ., ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 114,21 δολ. το βαρέλι. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση του καυσίμου από τις 9 Μαΐου. Οι τιμές του βρίσκονται 48% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 23 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.