ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων στα ευρωπαικά ταμπλό

14:13 - 30 Ιουν 2011 | Σχόλια Αγοράς
Νευρικότητα στην Ευρώπη. Ανοδικά τα αμερικάνικα παράγωγα. Στα 1,4475 δολ. το ευρώ.
Οι αγορές κάπου... έχασαν τον προσανατολισμό τους. Στην έναρξη των συναλλαγών οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαικών χρηματιστηρίων συνέχιζαν το χθεσινό "πάρτι" με "φόντο" την Ελλάδα και την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την ελληνική βουλή.

Αυτή την ώρα όμως οι ευρωαγορές κινούνται σε μεικτό έδαφος, σημειώνοντας οριακές διακυμάνσεις, με το γερμανικό dax να κάνει "νερά" και να εναλλάσσει πρόσημα.

Το κλίμα που επικρατεί στα διεθνή ταμπλό ήδη από τη συνεδρίαση της Τετάρτης είναι ιδαίτερα αισιόδοξο, καθώς επενδυτές και αγορές θεωρούν ότι έπειτα από τις νεότερες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, άνοιξε πλέον ο δρόμος τόσο για την καταβολή της πέμπτης δόσης όσο και των τελικών διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο.

Ωστόσο, η χθεσινή προειδοποίηση του διεθνή οίκου αξιολόγησης Fitch ότι η γαλλική πρόταση, δηλαδή η μετακύλιση του ελλγηνικού χρέους με 30ετή ομόλογα θα θεωρεί ως χρεοκοπία, καθώς και η δήλωση Σταρκ ότι τα Brandy Bonds παραβιάζουν τις ευρωπαικές συνθήκες, "λασπώνουν" τη γαλλική πρωτοβουλία και περιορίζουν τα κέρδη στα ευρωπαικά χρηματιστήρια.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,48% στις 5.884 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,13% στις 3.929 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,08% στις 7.287 μονάδες. Στο 1,45 το ευρώ, για το οποίο βγήκε ανοδική αντίδραση στο "όνομα" της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Σόιμπλε θα συναντηθεί με εκπροσώπους των γερμανικών τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίοι θα του παρουσιάσουν προσχέδιο πρότασης για την Ελλάδα βασισμένο στο γαλλικό σχέδιο.

Στα μάκρο της ημέρας, μείωση αντί για αύξηση που ανέμεναν οι οικονομολόγοι κατέγραψαν το Μάιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία. Ειδικότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 2,8%, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση της τάξεως του 0,5%. Σε σχέση με το Μάιο του 2010 οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 2,2%. Οι πωλήσεις προϊόντων καπνού, τροφίμων και ποτών ενισχύθηκαν 0,7% σε σχέση με το Μάιο του 2010, ενώ οι πωλήσεις των σουπερμάρκετ κατέγραψαν αύξηση 0,6%.

Στο μεταξύ, στην άμεση υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από το επίπεδο «ΑΑΑ» σε εκείνο της επιλεκτικής χρεοκοπίας (D), απειλεί να προχωρήσει ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's εάν η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση δεν προχωρήσει στην πληρωμή ομολόγου που λήγει στις 4 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως στις 4 Αυγούστου λήγει αμερικανικό ομόλογο αξίας 30 δισ. δολαρίων.

Ο Γενικός Διευθυντής της Standard & Poor's Τζόν Τσέϊμπερς τόνισε στο πρακτορείο Reuters πως τα ομόλογα που λήγουν στις 4 Αυγούστου θα χαρακτηριστούν άμεσα ως «D» (default), σε περίπτωση που η αμερικανική κυβέρνηση δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. «Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν κάνει την πληρωμή πάει άμεσα στο «D», δήλωσε ο κ.Τσέϊμπερς προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί στις 4 Αυγούστου, κατά την ωρίμανση των τίτλων, καθώς δεν υπάρχει περίοδος χάριτος.

Όπως επισημαίνει το Reuters, οι ανησυχίες περί τεχνικής στάσης πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ αυξάνουν μετά την αποτυχία Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων να έλθουν σε συμφωνία σχετικά με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Σημειώνεται δε πως ακόμη και μια ιδιαίτερα πρόσκαιρη στάση πληρωμών θα αύξανε αυτομάτως το κόστος δανεισμού των ΗΠΑ και θα βάρυνε στη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης της χώρας αλλά και στο ρόλο του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος παγκοσμίως.

Σταυρούλα Μαλαίνου
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.