ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μάζεμα" της τελευταίας στιγμής στο Χ.Α

19:11 - 07 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Πάνω από το 1,43 το ευρώ.Συνεχίζει ανοδικά η Wall.

“Μαζεύτηκε” ο γενικός δείκτης του Χ.Α. στο πέρας των συναλλαγών. Η αρωγή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 0,25% τα επιτόκια του ευρώ κι απ' ότι φαίνεται θα αυξηθούν κι άλλο φέτος, καθιστώντας ακριβότερο το χρήμα και την αποπληρωμή των ελληνικών δανείων, ικανοποιεί τους επενδυτές. Η ομπρέλα ασφαλείας του Τρισέ σε συνδυασμό με την προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στην ελληνική κρίση, δείχνουν κινητικότητα κι αυτά εκλαμβάνονται θετικά.

Την ίδια ώρα, τα ελπιδοφόρα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, οδηγούν τον Dow υψηλότερα Στο Χ.Α. φήμες για deals στον τραπεζικό κλάδο επανέρχονται με τη μετοχή της Eurobank στο προσκήνιο, η οποία όχι μόνο γύρισε από τα χαμηλά των 3,12 ευρώ, αλλά έκλεισε στα 3,27 ευρώ καταγράφοντας κέρδη 1,97%. Θετικό ήταν το πρόσημο για την ΕΤΕ, με κλείσιμο στα 4,84 ευρώ, αλλά και την Alpha, στα 3,39 ευρώ. Βαρίδι για τον δείκτη αποτέλεσε το -25,93% της ΑΤΕ, η οποία βάρυνε κατά την εισαγωγή των νέων μετοχών σήμερα. Η μετοχή υποχώρησε στο 1 ευρώ.

Πρόκειται για επίπεδα που θυμίζουν την προ αύξηση κεφαλαίου εποχή, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Εντυπωσίασε το 5,58% της Ελλάκτωρ μετά τις δηλώσεις Παπ/νου ότι σύντομα θα δοθεί στην European Goldfields άδεια εξόρυξης. Πρόκειται για εταιρεία στην οποία η Ελλάκτωρ έχει συμμετοχή. Εντολές αγορών βγήκαν και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση. Κέρδη για την ΕΛΒΑΛ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο, Σαράντη, MIG, Jumbo, ΟΤΕ και Τιτάν. Κέρδη για 68 μετοχές και απώλειες για 61, με τις συναλλαγές στα 101 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά, περίπου 50 εκατ. ευρώ, έγιναν σε ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

Wall

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται η η Wall μετά τα άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η έκθεση της ADP και έχει καλλιεργήσει κλίμα αισιοδοξίας για ένα «ουράνιο τόξο» ανάπτυξης μετά την κατρακύλα του Μαΐου. Παράλληλα, η «ασπίδα προστασίας» που προέταξε η ΕΚΤ απέναντι στην Πορτογαλία γεμίζει θετικά ερεθίσματα τις αγορές.

Ο Dow κερδίζει αυτή τη στιγμή 0,63% στις 12.705 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,22% στις 2.858 μονάδες και ο S&P έχει κέρδη 0,84% στις 1.350 μονάδες.

Στα μάκρο, την αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ κατά 157.000 τον Ιούνιο ανακοίνωσε το ινστιτούτο ADP.

Η πρόβλεψη των αναλυτών έκανε λόγο για 68.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ τα επίσημα στοιχεία αναμένεται να δημοσιευθούν την Παρασκευή.

Ευρώπη

Ανοδικά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαικές αγορές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ είπε “όχι” σε οποιασδήποτε μορφής πιστωτικό γεγονός και στην ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ε.Ε., ενώ διευκρίνισε πως θα συνεχίσει να δέχεται πορτογαλικά ομόλογα παρακάμπτοντας την εκτίμηση του οίκου Moody's για την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας , γεγονός που προκάλεσε την αισιοδοξία των αγορών και αποτυπώθηκε στα διεθνή ταμπλό.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προέβη στη δεύτερη για φέτος αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, με το συνολικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 1,50%.

Στα ταμπλό της Ευρώπης, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,86% στις 6.055 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σκαρφάλωσε 0,47% στις 3.980 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 7.471 μονάδες. Πάνω από το 1,43 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,4347 δολάρια.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,7% τον Ιούνιο, χαμηλότερα του αναμενόμενου αλλά πολύ υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για διατήρησή του σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα του 2%.

Την ίδια ώρα,

Ως προς το ελληνικό rollover οι τράπεζες επιδιώκουν μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους ιδιώτες ομολογιούχους να συμμετέχουν σε ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας χωρίς αυτό να εκληφθεί από τους οίκους αξιολόγησης ως πτώχευση.

Την ίδια στιγμή, η υποβάθμιση ομολόγων τεσσάρων πορτογαλικών τραπεζών από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Μoodys, δύο μέρες, ύστερα από την υποβάθμιση της οικονομίας της χώρας, επιβεβαιώνουν ότι η κερδοσκοπία στην Ευρωζώνη ολοένα και διευρύνεται.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:33 - 07 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.