ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξέφυγαν τα spreads (και τα γερμανικά) - Πέμπτη συνεχόμενη βουτιά το Χ.Α.

14:49 - 08 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Oριακή ενίσχυση στα futures της Wall Street, νευρικότητα στην Ευρώπη.

"Θα μάς πάρουν στο λαιμό τους" (σ.σ. οι Ευρωπαϊοι), αναφωνούν παράγοντες της αγοράς σχετικά με την αδυναμία λήψης αποφάσεων στα ευρωπαϊκά fora για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή... αναποφασιστικότητα που συνεχίζεται για περίπου 1,5 χρόνο σχετικά με την ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη είναι ο βασικότερος λόγος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, που πιέζει τις τιμές και στέλνει τον δείκτη του Χ.Α. στα τάρταρα. Διακυμάνσεις όμως, παρατηρούνται και στα ευρωπαϊκά ταμπλό, που σημαίνει ότι οι ξένοι ανησυχούν, μήπως η λήψη μη σωστής απόφασης για την Ελλάδα, προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Αρνητικών εξελίξεων. Η S&P είπε νωρίτερα την Παρασκευή ότι δεν θα υποβαθμίσει την Πορτογαλία, όσο η Moody's, αλλά θα την... υποβαθμίσει. Από την άλλη, αν τράπεζες αποτύχουν στα stress tests, τότε θα πρέπει να στηριχθούν από τις κυβερνήσεις, σημειώνει η Ε.Ε., που σημαίνει ότι τα ελλείμματα, μάλλον θα καταστεί η μεγάλη πληγή της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μέσα σε αυτό το κλίμα το bund της Γερμανίας δεν μπορεί να μείνει αμετάβλητο και ανεβαίνει, παρασύροντας χρηματιστήρια και spreads της περιφέρειας.

Το ελληνικό spread απογειώνεται προς τις 1.400 μ.β., το Ιρλανδικό ξεπέρασε τις χίλιες μονάδες, το ίδιο και το Πορτογαλικό, ενώ ανοδικά κινείται το Ισπανικό και το Ιταλικό, στις 277 και 241 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί κάτω από τις 1.250 μ.β., ότι κι αν σημαίνει αυτό για την τάση... Οι επόμενες στηρίξεις, αν κλείσει τελικά το Χ.Α. κάτω από τις 1.250, “βγαίνουν” στις 1.220 – 1.200 μ.β. Ο τραπεζικός κλάδος υφίσταται νέο πλήγμα, έπειτα μάλιστα από την αύξηση των επιτοκίων. Η ΑτςΕ για τρίτη συνεδρίαση δε νοεί να συνέλθει και υποχωρεί κάατω από το 1 ευρώ, καθώς επενδυτές βγαίνουν και πουλάνε τα νέα κομμάτια μετά την αύξηση κεφαλαίου. Πωλήσεις στην Marfin Popular, σστα 0,58 ευρώ, στην Alpha που υποχωρεί κατά 3,24%, στα 3,28 ευρώ, 2,14% η Eurobank, στα 3,20 ευρώ και λίγο πάνω από 2% η ΕΤΕ, στα 4,74 ευρώ. Ξεχωρίζουν Ελλάκτωρ (σ.σ. λόγω European Goldfields), OΠΑΠ (ενόψει ιδιωτικοποιήσεων) και Τιτάν. Κέρδη και για την ΕΥΑΘ. Οι συναλλαγές είναι πολύ χαμηλές, μόλις στα 30 εκατ. ευρώ. Τα 13 εκατ. ευρώ έχουν γίνει σε ΕΤΕ, Eurobank, Alpha και Πειραιώς.


Αγορές



Με νευρικότητα και εναλλασσόμενα πρόσημα συνεχίζονται οι σημερινές συναλλαγές στον απόηχο των χθεσινών κερδών από την “ασπίδα προστασίας” που άπλωσε η ΕΚΤ στην Πορτογαλία και το “όχι” του επικεφαλής της Ζαν- Κλοντ Τρισέ σε μία ενδεχόμενη μερική ή ολική χρεοκοπία στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα καθυστηχυστικά επέδρασε η ανακοίνωση της S&P πως εμμένει στην υφιστάμενη αξιολόγησή της για την Πορτογαλία στο ΒΒΒ- και με αρνητικό outlook. Παράλληλα, με θετικά μηνύματα γεμίζουν τις αγορές η αναμενόμενη έγκριση του ΔΝΤ για εκταμίευση της πέμπτης δόσης στην Ελλάδα ενώ θετικά αναμένονται τα στοιχεία που δοθούν σήμερα στη δημοσίοτητα για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα της ΗΠΑ, με βάση τα χθεσινά ενθαρρυντικά μάκρο. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,12% στις 6.062 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει ελαφριά πτώση 0,07% στις 3.977 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύεται κατά 0,28% στις 7.492

Κάτω από το 1,43 και συγκεκριμένα στο 1,4268 το ευρώ.

Με ανακοίνωσή της στο Reuters, η Standard & Poor’s αναφέρει πως «η έκθεση που κοινοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου αντικατοπτρίζει και την τρέχουσα θέση μας για την φερεγγυότητα της Πορτογαλίας. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια να κάνουμε σε αυτό το σημείﻨ

Στην έκθεση του Μαΐου, η S&P είχε κάνει λόγο για «σοβαρούς κινδύνους στην υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων» δηλώνοντας όμως, παράλληλα πως η επίτευξη διακομματικής δέσμευσης για την εφαρμογή του προγράμματος λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Η ΕΚΤ προέβη χθες σε αύξηση του επιτοκίου αναφοράς στο 1,50% από 1,25%, όπως αναμενόταν. Η ΕΚΤ αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή των κανονισμών ελάχιστης απαιτούμενης πιστοληπτικής διαβάθμισης των κρατικών χρεογράφων της Πορτογαλίας που γίνονται αποδεχτά προς ενεχυρίαση.

Εμπορικό πλεόνασμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών κατέγραψε η Γερμανία τον Μάιο. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου της Γερμανίας άγγιξε τα 12,8 δισ. ευρώ, έναντι 11,9 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για περιορισμένη αύξηση στα 12 δισ. ευρώ.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 4,3% και σε ετήσια βάση κατά 19,9%. Οι εισαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 3,7% σε μηνιαία βάση και κατά 15,6% σε ετήσια βάση.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών από την άλλη, μειώθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ έναντι 9 δισ ευρώ τον Απρίλιο.

Wall Street



Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους  χρηματιστηριακούς δείκτες υποδήλωναν μικτό άνοιγμα για τη Wall Street την  Παρασκευή, με την προσοχή της αγοράς στραμμένη στα νέα στοιχεία για την  απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα futures στους δείκτες Dow Jones και Nasdaq  ενισχύονταν 0,1%,  ενώ στον δείκτη S&P 500 υποχωρούσαν 0,1%.  Τα στοιχεία για την απασχόληση στον μη-αγροτικό τομέα εκτιμάται ότι θα δείξουν  αύξηση των προσλήψεων κατά 90.000 τον Ιούνιο, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.  Ωστόσο ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα διατηρηθεί στο 9,1%.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:38 - 08 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.