ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακυμάνσεις στο Χ.Α.

16:06 - 14 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση στα ευρωπαϊκά ταμπλό. Απώλειες δείχνουν και τα futures για Wall.

Με χαμηλό στις 1.172 μονάδες, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δείχνει να καλύπτει το χαμένο έδαφος, αγγίζοντας τα χθεσινά επίπεδα κλεισίματος, τις 1.190 μονάδες. Η δήλωση Μέρκελ από τη Νιγηρία ότι η Ευρώπη βιάζεται για να βρει λύση στην ελληνική κρίση προκειμένου αυτή να μην επεκταθεί σε άλλες χώρες με τα ίδια προβλήματα, δίνει για μία ακόμα φορά την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες ψάχνουν τη χρυσή τομή για τη διάσωση της χώρας αφενός, τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα αφετέρου. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές. Σε τέτοιο βαθμό που να δικαιολογείται η εναλλαγή προσήμου από θετικό σε αρνητικό ή το αντίστροφο. Ο τζίρος αγγίζει τα 54 εκατ. ευρώ, χωρίς να γίνει ούτε ένα πακέτο. Σε θετικό πρόσημο πέρασε η Εθνική, στα 4,39 ευρώ και με κέρδη 2%, διακινώντας 2,8 εκατ. τεμάχια. Αντανακλαστική άνοδος για την ΑΤΕ που ενισχύεται σχεδόν κατά 7%, ενώ στο “συν” γύρισε και η Αlpha. Kατά τα άλλα η αγορά βρίσκει πάτημα από την αντίδραση της ΔΕΗ που χθες βρέθηκε σε χαμηλά έτους, προσεγγίζοντας σήμερα τα 9 ευρώ. Κέρδη πάνω από 1% και για την Πειραιώς, αλλά και τον ΟΠΑΠ. Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές αποφεύγουν την έκθεση στο Χ.Α., κάτι που ερμηνεύεται από τον μικρό τζίρο κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests.

Αγορές


Σε ασφυκτικό κλοιό οι ευρωπαικές αγορές, σε μία συνεδρίαση, η οποία κατακλίζεται από τις καταιγιστικές εξελίξεις στην ευρωπαική περιοχή. Αυτή την ώρα οι βασικοί δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια διαπραγματεύονται λίγο πριν του -1%, που σημαίνει ότι οι αγορές προχωρούν με βήμα γοργό προς την "κατρακύλα".

Τα παιχνίδια κερδοσκοπίας των οίκων αξιολόγησης τόσο σε ευρωπαικό όσο και σε αμερικάνικο επίπεδο αποτυπώνονται στα ταμλό, καθώς την ίδια στιγμή και τα futures της Wall σημειώνουν πτώση.

Τα μάτια και η προσοχή των αγορών είναι στραμμένα στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, η οποία εν τέλει θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα και όχι αύριο, προκειμένου να οριστικοποηθεί ο τρόπος διάσωσης της Ελλάδας. Να σημειωθεί, πάντως, ότι σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες πραγματοποιούν συνάντηση με το IIF στη Ρώμη, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθεί και πάλι το rollover των ελληνικών ομολόγων.

Στο μεταξύ, οι πιέσεις αυξάνονται όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ιταλία, όπου τα 10ετή spread "σκαρφαλώνουν" σε νέα ιστορικά υψηλά, έπειτα και από τα "τσιμπημένα" επιτόκια της ιταλικής δημοπρασίας.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, ο "άγγλος" ftse 100 υποχωρεί κατά 0,91% στις 5.853 μονάδες, ο γάλλος cac 40 σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,90% στις 3.759 μονάδες και τέλος, ο γερμανός dax μειώνεται κατά 0,59% στις 7.227 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση της τάξεως του 2,7% σημείωσε τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη. Η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία κοινοποίησε τα εναρμονισμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στα 17 μέλη του ευρώ, βάση των οποίων σε μηνιαία βάση οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,1% στον μήνα και 1,8% στο 12μηνο. Τα μεγέθη ευθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις των αναλυτών, που περίμεναν άνοδο 2,7% στο 12μηνο και 1,5% στον μήνα. Τον Μάιο ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί επίσης 2,7% στο έτος και 1,5% στον μήνα.

Το συνολικό ποσό των 4,5 δισ. ευρώ άντλησε το ιταλικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία. Ειδικότερα, το επιτόκιο στην έκδοση των 5ετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 4,93% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Η έκδοση των λήξεων 2026 διατέθηκε με επιτόκιο 5,9% και συντελεστή κάλυψης 1,487.

Στ. Κ. Χαρίτος
Σταυρούλα Μαλαίνου
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.