ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση για 11η συνεχόμενη συνεδρίαση στο Χ.Α.;

14:54 - 18 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Βουτιά στην Ευρώπη. Ίπτανται τα spreads. Πτώση στα futures. Στο 1,40 το ευρώ.

Σε χαμηλά 14,5 ετών διαπραγματεύεται για μία ακόμα φορά (σ.σ. 11η συνεχόμενη) ο γενικός δείκτης του Χ.Α., κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι ευρωπαϊκές παλινωδίες ως προς την διαχείριση της Ελληνικής κρίσης χρέους και η ανησυχία για μετάδοση της κρίσης σε χώρες, όπως η Ιταλία, προκαλούν νευρικό κλονισμό στα χρηματιστήρια. Αυτά, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία πέρασαν επιτυχώς τα stress tests της περασμένης Παρασκευής. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 1.170 μονάδες, με τις συναλλαγές στα 38,7 εκατ. ευρώ και το ενδιαφέρον να είναι εστιασμένο στις μετοχές του 20άρη. Βαρίδι για την αγορά αποτελεί η μετοχή της Eurobank, τα αποτελέσματα των stress tests της οποίας φαίνεται να μην πείθουν τις αγορές, αν και η τράπεζα έχει κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας. Η μετοχή υποχωρεί πάνω από 4%, στα 2,58 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν νέα χαμηλά. Στη μετοχή έχουν αλλάξει χέρια περίπου 1,9 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 3,45% για την Πειραιώς και λίγο πάνω από 2% υποχωρεί η Marfin Popular, η οποία επηρεάζεται κυρίως από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο. Πτώση λίγο πάνω από 1% σημειώνεται στη μετοχή της Alpha. Βαρίδια όμως, υπάρχουν και πέρα από τις τράπεζες. Χαρακτηριστικά, δυσμενώς επηρεάζουν την αγορά ΔΕΗ και ΟΠΑΠ, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν συγκεκριμένο πλάνο για την ιδιωτικοποίησή τους. Ενθαρρυντικές πάντως, είναι οι εντολές που έχουν βγει στην ΑΤΕ και την Κύπρου με κέρδη 5,2% και 4,6% και ΕΤΕ, που ενισχύεται κατά 0,7%, στα 4,24 ευρώ και όγκο 2,5 εκατ. τεμαχίων. Aντίδραση πάνω από 2% για την Ελλάκτωρ, ενώ εντολές και ενδιαφέρον υπάρχουν για τα Folli Follie, την Jumbo, τη Σιδενόρ, την Ελβάλ και τη Βιοχάλκο.

Αγορές

Πλήρης απαξίωση στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με τις ευρωαγορές να καταγράφουν αυτή την ώρα μεγαλύτρερες απώλειες της τάξεως κοντά στο 1,5%. Οι επόμενες μέρες της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress test των ευρωπαικών τραπεζών βρίσκουν τις διεθνείς αγορές στα "τάρταρα" και τον τραπεζικό κλάδο υπό συνεχείς και ισχυρές πιέσεις.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,14% στις 5.777 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση κατά 1,47% στις 3.672 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 1,22% στις 7.133 μονάδες. Στο 1,40 το ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το κλίμα "βαραίνει" και από τις έντονες ανησυχίες λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, στις 21 Ιουλίου, με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες να αναφέρουν ότι θα παραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη μία μέρα πριν, δηλαδή την Τετάρττη.

Στο μεταξύ, "τροχοπέδη" για τις ευρωαγορές αποτελούν και τα κακά "μαντάτα" από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Επέστρεψε στις ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Royal Philips Electronics NV. Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 1,34 δισ. ευρώ από κέρδη 259 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι πωλήσεις για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο διαμορφώθηκαν σε 5,21 δισ. ευρώ από 5,35 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα αποτελέσματα της Philips έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 59,5 εκατ. ευρώ με πωλήσεις της τάξης των 5,31 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ταυτόχρονα πρόγραμμα αγορών ιδίων μετοχών ύψους 2 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι άνω των 1.600 δολ. αναρριχήθηκε η τιμή της ουγγιάς του χρυσού τη Δευτέρα, εν μέσω των ανησυχιών που δημιουργεί στην επενδυτική κοινότητα η συνεχιζόμενη κρίση κρατικού χρέους, παγκοσμίως.

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο η ουγγιά του πολυτίμου μετάλλου διαμορφώθηκε κατά την έναρξη των συναλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά στα 1.600,10 δολ.

Nωρίτερα, ο χρυσός για άμεση παράδοση κατέγραφε άνοδο έως 0,3% φθάνοντας τα 1.598,60 δολ. η ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο για ενδέκατη συνεχόμενη ημέρα και έχοντας τις καλύτερες επιδόσεις από το χρονικό διάστημα 11 ημερών έως τις 8 Ιουλίου του 1980, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία. Η τιμή σποτ του χρυσού, που φέτος έκανε ράλι 12%, διαπραγματεύθηκε στα 1.594,97 δολ. η ουγγιά στις 9:42 π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Στη Νέα Υόρκη, το πολύτιμο μέταλλο για τα συμβόλαια του Αυγούστου, αναρριχήθηκε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ, ποσοστό έως 0,6%, φθάνοντας τα 1.599,20 δολ. η ουγγιά. Ο χρυσός άγγιξε τα υψηλότερα παρά ποτέ επίπεδα σε ευρώ και σε βρετανικές λίρες, φθάνοντας τα 1.135,12 ευρώ και τις 992,09 στερλίνες. Η τιμή σποτ για το ασήμι σημείωσε άνοδο έως 1,5% φθάνοντας στα 39,875 δολ. η ουγγιά, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Μαΐου.

Η τιμή σποτ για πλατίνα υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 1.757 δολ. η ουγγιά. Απώλειες 0,2% σημείωσε και το παλλάδιο φθάνοντας στα 782 δολ. η ουγγιά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.