ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμόγελα στα ευρωπαικά ταμπλό με στήριγμα τις τράπεζες

13:57 - 19 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
H άνοδος "αγγίζει" το 1,5%. Πάνω και τα αμερικάνικα παράγωγα.
Ανοδικό τέμπο επικρατρεί στις σημερινές χρηματιστηριακές συνναλαγές της Ευρώπης, με τους βασικούς δείκτες να διευρύνουν αυτή την ώρα τα κέρδη τους στα διεθνή ταμπλό.

Η άνοδος των ευρωαγορών "αγγίζει" το 1,5% με πρωταγωνιστές το γάλλο cac και το γερμανό dax, ενώ την ίδια στιγμή και το ευρώ ενισχύεται πάνω από το 1,41 και συγκκεριμένα στα 1,41640 δολάρια.

Οι αγορές αισιοδοξούν, καθώς Γαλλία και Γερμανία κάνουν λόγο για πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Πέμπτη, στην προσπάθειά τους να καθησυχάσουν τις έντονες ρευστοποιήσεις της περασμένης εβδομάδας στα ευρωπαικά χρηματιστήρια.

Από όσο φαίνεται, πάντως, αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει σε μία συγκεκριμένη λύση ενάντια στην ελληνική κρίση χρέους, ωστόσο, έχουν "κλειδώσει" τις τρεις επιλογές, μία εκ των οποίων θα καθορίσει το ρόλο των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο ελληνικό δάνειο.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κινείται ανοδικά κατά 0,50% στις 5.782 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 καταγράφει άνοδο της τάξεως του 1,25% στις 3.696 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX αυξήθηκε κατά 1,46% στις 7.213 μονάδες.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο τραπεζικός κλάδος αποτελούσε "τροχοπέδη" για τους ευρωπαικούς δείκτες, σήμερα αποτελεί σημαντική στήριξη.

Στο μεταξύ, στροφή προς τα μέταλλα και συγκεκριμένα προς το χρυσό παρατηρείται κατά τη διάρκεια των τελευταίων συναλλαγών των ξένων αγορών από την επενδυτική κοινότητα. Οι σημαντικές «πληγές» που έχει επιφέρει στην ευρωπεριφέρεια η ιστορική οικονομική κρίση χρέους, «φοβίζει» τους επενδυτές, οι οποίοι την ίδια στιγμή αποφεύγουν και το αμερικάνικο πεδίο, αφού και εκεί παρά τις έντονες διαβουλεύσεις, δεν διαφαίνεται συναίνεση για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης απέναντι στο υπέρογκο χρέος των ΗΠΑ.

Συνεπώς, εν μέσω ενός τόσου αμφίβολου κλίματος, οι προτιμήσεις των επενδυτών επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών στην αρχή του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις οποίες το 2011 θα αποτελέσει τη χρονιά του χρυσού!

Μόλις χθες, Δευτέρα, το πολύτιμο μέταλλο ξεπέρασε τα 1600 δολάρια ανά ουγγιά και έκλεισε στα 1.606,30 δολάρια, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό, επίπεδο ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» με μεγαλύτερη σιγουριά στο χρυσό, όσο η κατάσταση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα τεταμένη.

Στις σημερινές συναλλαγές των ξένων αγορών, ο χρυσός διόρθρωσε ελαφρώς, παραμένοντας, ωστόσο, στην "κορυφή". Νωρίς το πρωί της Τρίτης ο χρυσός υποχωρούσε ελάχιστα στα 1.602,45 δολάρια, ενώ αυτή την ώρα ανεβαίνει ξανά στα 1.605,10 δολάρια.

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 14:18 - 19 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.