ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζουν το "πάρτι" οι ευρωπαικές αγορές - Πάνω τα αμερικανικα παράγωγα

14:09 - 20 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Aπουσία επενδυτών στο ΧΑ μέχρι νεωτέρας...
Σε πλήρη αναντιστοιχία βρίσκεται το Χ.Α. με τις ευρωπαϊκές αγορές οι οποίες ενισχύονται εξαιτίας των εντολών αγοράς προς τις τράπεζες. Το να αποφευχθεί η συμμετοχή των ιδιωτών και αντ' αυτής να υπάρξει αντικατάσταση με ένα φόρο υπέρ της... Ελλάδας είναι ένα σενάριο που συζητείται στα ευρωπαϊκά σαλόνια, υποστηρίζουν οι αναλυτές. Αν συνοδευτεί με μείωση του επιτοκίου και με επαναγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του EFSF, τότε η ιδανική λύση για την Ελλάδα φαίνεται να είναι κοντά σχολιάζουν χρηματιστές, που δεν αντιλαμβάνονται ωστόσο τις σημερινές πιέσεις.

Πρόκειται για μία ακόμα κίνηση επίδειξης δυνάμεως εκ μέρους των ισχυρών χαρτοφυλακίων που εδώ και δύο χρόνια γονατίζουν την αγορά. Ουσιαστικά πρόκειται για χρήμα ανακυκλούμενο αφού η συμμετοχή των ξένων στο Χ.Α. παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πάνω από 50%. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. καταγράφει απώλειες στις 1.183 μονάδες, με στήριξη στα χθεσινά χαμηλά των 1.70 μονάδων.

Προς το παρόν το Χ.Α. δεν μοιάζει με μία αγορά που προεξοφλεί κάτι καλό για την οικονομία της χώρας προέλευσής της. Οι συναλλαγές βρίσκονται σχεδόν στο 1/3 σε σχέση με τον χθεσινό τζίρο, στα 11 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 5 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στις μετοχές των μεγάλων τραπεζών. Οι εντολές συγκεκριμένου ξένου δίνουν ώθηση στον Μυτιληναίο που ενισχύεται στα 4,40 ευρώ.

Αγορές


Με "οδηγό" το γάλλο cac 40 διευρύνουν τα κέρδη τους αυτή την ώρα οι ευρωπαικές αγορές, την ώρα που "φωτιά" 'εχουν πάρει οι διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων αρχηγών για το ελληνικό χρέος ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής.

Καθώς η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μετατίθεται για την Πέμπτη το πρωί αντί για σήμερα που ήταν προγραμματισμένη, παρατείνεται η αγωνία αγορών και επενδυτών για το τι αποφάσεις και εάν θα ληφθούν αποφάσεις στην αυριανή συνεδρίαση των ηγετών της ΕΕ για τον τρόπο διάσωσης της Ελλάδας.

Πάντως το IIF έχει έτοιμη την πρόταση για τους όρους του νέου δανείου της Ελλάδας, οι οποίες θα αφορούν αφενός τη μείωση των επιτοκίων και αφετέρου την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, ενώ η πρόταση για επιβολή φόρου στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να "ναυαγεί", καθώς οι τράπεζες απειλούν με μηνύσεις σε περίπτωση που η επιλογή αυτή υλοποιηθεί.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, ο άγγλος ftse 100 ενισχύεται κατά 0,99% στις 5.847 μονάδες, ο γάλλος cac 40 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,44% στις 3.748 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax αυξάνεται κατά 0,41% στις 7.222 μονάδες. Πάνω από το 1,42 το ευρώ και συγκεκριμένα στα 1,42220 δολάρια.

Να σημειωθεί ότι στο θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαικά χρηματιστήρια σημαντικοί παράγοντες αποτελούν αφενός η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα ότι σημειώνεται πρόοδος στις συζητήσεις για το χρέος των ΗΠΑ και αφετέρου τα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, αύξηση 2% εμφάνισαν τα έσοδα του α΄ τριμήνου χρήσης του London Stock Exchange και διαμορφώθηκαν σε 162,4 εκατ. στερλίνες, καθώς η αύξηση των νέων εκδόσεων και τα μεγαλύτερα έσοδα από τις πωλήσεις δεδομένων, εξισορρόπησαν την χαμηλή επίδοση από τη μονάδα τεχνολογικών δραστηριοτήτων. Τα συνολικά έσοδα της περιόδου που έληξε στις 30 Ιουνίου, αυξήθηκαν 14% στις 190,2 εκατ. στερλίνες.

Στ. Κ. Χαρίτος - Στ. Μαλαίνου
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.