ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Πάρτι από τα παλιά στο Χ.Α. - Κέρδη σχεδόν 8% για τις τράπεζες

12:15 - 22 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Σε θετική τροχιά και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Mεγάλο πάρτι στις τράπεζες, στις ευρωπαϊκές αγορές και βεβαίως το Χ.Α. βρίσκεται σε εξέλιξη. Η προσπάθεια της κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να κάνουν το μεγάλο άλμα προκειμένου να ξεπεραστεί η ελληνική κρίση χρέους, φαίνεται ότι αυτή τη φορά βγαίνει. Οι αγορές αν μη τι άλλο έχουν να αποτιμήσουν ένα σχέδιο. Καλό ή κακό, θα αποδειχθεί πολύ σύντομα. Προς το παρόν, η διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα με περίπου 25 δισ. ευρώ, περισσότερο και από ένα... ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες πετώντας το μπαλάκι στον ιδιωτικό ως προς το αν θα “ρολάρει” τα ελληνικά ομόλογα, είναι νέα που αρέσουν στις αγορές.

Μοναδική σκια είναι ο χρόνος που θα γίνει το κούρεμα, αν και όπως είπε βνωρίτερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει σύντομα. Ο τραπεζικός δείκτης στο Χ.Α. ενισχύεται κατά 7,75% και ο γενικός δείκτης κινείται με φόρα προς τις 1.260 μονάδες και πάει να συναντήσει την αντίσταση των 1.270 μονάδων! Τα spreads αποκλιμακώνονται και γενικότερα η κατήφεια των τελευταίων μηνών φαίνεται ότι εγκαταλείπεται. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ΑΤΕ ενισχύεται πάνω από 22%, η Marfin Popular κατά 9,43%, η Alpha 8,25%, T.T. 8,61%, Eurobank 7,45%, Kύπρου 6,25%, ETE 7% και Πειραιώς 6,6%. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που πιθανολογούν ότι φτιάχνεται ταυτόχρονα κλίμα για deals στις τράπεζες, με την Εθνική να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπερνούντα 60 ερκατ. ευρώ και τα περισσότερα χαρτιά, 108, ενισχύονται, έναντι 12 που υποχωρούν.
Με ανεβασμένο τον πήχη ξεκίνησαν τη διαπραγμάτευσή τους στα ταμπλό οι ευρωπαικές αγορές, με το σχέδιο "Μάρσαλ" που αποφάσισαν οι ηγέτες της ευρωπεριφέρειας για την Ελλάδα να δίνει ανοδικό τέμπο στα χρηματιστήρια.

Οι αγορές μοιάζουν σχεδόν ανακουφισμένες για το γεγονός ότι τελικά βρέθηκε λύση ενάντια στην ελληνική κρίση χρέους, καθώς μέσω της νέας οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα, το ενδεχόμενο "ντόμινο" κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία απομακρύνεται, πιθανότητα, η οποία αποτελούσε το μεγαλύτερο εφιάλτη αγορών και επενδυτών.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,69% στις 5.941 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 ενισχύεται κατά 0,87% στις 3.850 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,69% στις 7.341 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.