ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Παίρνουν τα λεφτά τους, στη σκιά της υποβάθμισης από Moody's

17:35 - 25 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd 2) Πάνω ο Dax, πτώση στη Wall.

Όπως αναμενόταν, έπειτα από δύο εκρηκτικές συνεδριάσεις με τα κέρδη του δείκτη κοντά στο 10% και των τραπεζών 24%, ήρθε η ώρα της αποκομιδής ρευστότητας. Ακόμα δεν φαίνεται ότι οι αγορές έχουν πειστεί για τη βιωσιμότητα του σχεδίου που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη. Πολλές από τις απόψεις που κατατέθηκαν πετούν το μπαλάκι στην Ελλάδα και την κυβέρνηση κατά πόσο είναι αποφασισμένη να φέρει σε πέρας τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την έξοδο από το τέλμα. Άλλες απόψεις, όπως αυτή των Financial Times, θεωρούν ότι θα χρειαστεί ένα ακόμα πακέτο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι και οι τράπεζες θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια. Επίσης, η υποβάθμιση της Moody's αν και αναμενόμενη έκανε ζημιά στην αγορά, αφού ανοίγει ο δρόμος για να ακολουθήσουν Fitch και S&P. Άγνωστος “χ” παραμένει ο χρόνος που η Ελλάδα θα παραμείνει στο καθεστώς της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 3,48% με τις μεγαλύτερες απώλειες να έρχονται από τις μετοχές των μεγάλων του κλάδου. Πτώση 6,11% κατεγράφη στην Alpha, που υποχώρησε στα 3,38 ευρώ και με όγκο 2,681 εκατ. τεμαχίων, 4,48% η Εθνική, στα 5,12 ευρώ με 5,8 εκατ. τεμαχίων, 2,86% η Eurobank, στα 3,06 ευρώ και 2,1 εκατ. τεμαχίων και 1,96% η Πειραιώς, στο 1 ευρώ και 4,5 εκατ. τεμαχίων. Ενδιαφέρον πάντως, υπήρξε για επιλεγμένους τίτλους, όπως ο ΟΠΑΠ, που “παίζει” το σενάριο της πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου (+1,10%), ΟΤΕ (1,71%) σε μία επιχείρηση αντίδρασης από τα χαμηλά και 12,66% ενισχύθηκε η ΑΤΕ, στα 0,89 ευρώ και με όγκο άνω των 3,3 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη και για το Μυτιληναίο, αλλά και για τη ΜΕΤΚΑ. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, αν και το Χ.Α. βρέθηκε στα υψηλά ημέρας των 1.293 μονάδων, αφού υπήρχαν ακόμα εντολές από την Παρασκευή, αλλά οι αγοραστές προτίμησαν να κάνουν πίσω. Τελικά ο τζίρος ξεπέρασε τα 106 εκατ. ευρώ, αλλά ο καθαρός διαμορφώθηκε κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, εξαιτίας των 18 εκατ. ευρώ που ήταν πακέτα.

 

Το «Χρέος» οδηγεί χαμηλότερα Wall και Ευρώπη


Η επόμενη μέρα της Συνόδου Κορυφής βρίσκει τις διεθνείς αγορές προβληματισμένες τόσο απέναντι στη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο νέο πακέτο διάσωσης όσο και για το «σήριαλ» της έγκρισης αύξησης του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ. Παράλληλα, τη νευρικότητα αύξησε και η υποβάθμιση κατά τρεις βαθμίδες σε CA από CAA1 της ελληνικής οικονομίας από το διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s οι ευρωπαικές αγορές, αν και ο οίκος δηλώνει στήριξη στο νέο δάνειο για τη χώρα.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό της Wall, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 0,70%, στις 12.593 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,56%, στις 2.843 μονάδες και ο S&P κατά 0,56%, στις 1.337 μονάδες.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε πτωτικά κατά 0,16% στις 5.925 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά 0,77% στις 3.813 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε άνοδο της τάξεως του 0,25% στις 7.345 μονάδες.

Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s υπογράμμισε ότι το νέο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας βοηθάει καταλυτικά στην απομάκρυνση του ενεδεχομένου "ντόμινο" στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο άρει εν μέρει τις έντονες ανησυχίες περί μετάδοσης της ελληνικής κρίσης χρέους.

Αρνητικός παράγοντας της σημερινής συνεδρίασης αποτελεί και η ασυμφωνία των πολιτικών αρχηγών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για το όριο του δανεισμού και τη μείωση του αμερικάνικου ελλείμματος. Οι επενδυτές απαξιώνουν τα ταμπλό, καθώς ο ένας μετά τον άλλο καταφεύγει στο χρυσό, ο οποίος σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό στα 1.624 δολάρια ανά ουγγιά.

Τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων και της γερουσίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία το σαββατοκύριακο για το ζήτημα του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού και της μείωσης του ελλείμματος των ΗΠΑ και αντ' αυτού συνέχιζαν να προωθούν ανταγωνιστικά νομοσχέδια, κλιμακώνοντας την ένταση και αυξάνοντας τις πιθανότητες η Ουάσινγκτον να κηρύξει στάση πληρωμών.

Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να μοιάζουν ανυποχώρητοι. Δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αποτροπή της κήρυξης μιας στάσης πληρωμών με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την διεθνή οικονομία, πέραν της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά από εβδομάδες αλληλοκατηγοριών οι δύο πλευρές μοιάζουν να απέχουν περισσότερο παρά ποτέ σε ό,τι αφορά μια ευρεία συμφωνία για την μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, το οποίο βρίσκεται στα 14,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:06 - 25 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.