ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Δεν φτάνουν τα δικά μας έχουμε και τις ΗΠΑ

12:23 - 26 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες λόγω ΗΠΑ στην Ευρώπη, που, όμως, ενισχύεται το ευρώ.

To ενδεχόμενο να προκύψουν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου στις τράπεζες στα ήδη χαμηλά επίπεδα τιμών προκειμένου να καλύψουν τυχόν απώλειες από την κεφαλαιακή τους επάρκεια, είναι αυτό που ανησυχεί την αγορά. Επίσης, εκείνο που που ανησυχεί την αγορά είναι το πόσο μεγάλο θα είναι το κούρεμα, αν και διατυπώνονται αισιόδοξες απόψεις ότι υπάρχουν ιδιώτες που έχουν πάρει ήδη σε χαμηλότερη τιμή τα ελληνικά ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση, τον Αύγουστο που αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία αναμένεται να έχει ξεκαθαριστεί το τοπίο, σχολιάζουν οι χρηματιστές, οι οποίοι θεωρούν ότι η αγορά υποχωρεί για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εξαιτίας της υπερβολικής ανόδου στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Απώλειες σχεδόν 8% για την Αγροτική, 5% για την Marfin Popular, 5% και για την Πειραιώς, 3,78% για την Κύπρου, 3,13% για την Εθνική, που βρίσκεται πάλι κάτω από τα 5 ευρώ, κατά 3,27% υποχωρεί η Eurobank, κάτω από τα 3 ευρώ, 3,25% η Alpha και 2,86% το Τ.Τ.Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 1.252 μονάδες, με τις συναλλαγές να έχουν “παγώσει”, μόλις στα 28 εκατ. ευρώ. Εκεί που το κλίμα πήγε ν' αλλάξει, τελικά μία από τα ίδια, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς που θεωρούν ότι υπάρχουν δύο ακόμα σκόπελοι στην αγορά, το rollover και οι προθέσεις των τραπεζών. Ιςσχυρή, στο μεταξύ, είναι η ανίδραση για μία ακόμα συνεδρίαση στη ΜΕΤΚΑ, με κέρδη πάνω από 2%, την Frigoglass, ενώ θετικό είναι το πρόσημο σε ΔΕΗ και Jumbo.

Την ίδια στιγμή, αντιμέτωπες με πολλά ανοιχτά μέτωπα οι ευρωπαικές αγορές, γεγονός που τις ωθεί να ψάχνουν το βήμα τους στη σημερινή συνεδρίαση. Μεικτές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου 3μήνου, που είδαν νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, εκπέμπουν μεικτά σινιάλα στις διεθνείς αγορές.

Από τη μία η άνοδος των μεταλλευτικών και από την άλλη η ισχυρή πτώση των κερδών της BP διχάζουν τις ευρωαγορές, ενώ την ίδια στιγμή, σε μεικτό έδαφος κινείται ο τραπεζικός κλάδος, ύστερα από την ανακοίνωση των απογοηευτικών μεγεθών της UBS και των εξαιρετικών της Deutsche Bank.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά ,40%στις 5.901 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 0,85% στις 3.780 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση κατά 0,42% στις 7.311 μονάδες. Πάνω από το 1,45 το ευρώ.

Σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διολίσθησε κατά τη διάρκεια των πρωινών ασιατικών συναλλαγών το αμερικάνικο νόμισμα έναντι του ελεβετικού φράγκου, ύστερα από το διάγγλεμα του Αμερικανού προέδρου, κ. Μπαράκ Ομπάμα που απηύθυνε στο αμερικάνικο Έθνος.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι 78 νομισματών για πρώτη φορλα από το Μάρτιο και συγκεκριμένα "κατρακύλησε" σε χαμηλό τριών εβδομάδων, καθώς ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος από μία ενδεχόμενη στάση πληρωμών στις ΗΠΑ θα είναι αυπολόγιστος, απευθύνοντας έκκληση για πολιτική συναίνεση μπροστά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που έχει ξεσπάσει.

Να σημειωθεί ότι το δολάριο έπεσε στα 80,13 φράγκα από 80,61, όπου είχε ολοκληρώσει τις χθεσινές συναλλαγές στη Νέα Υόρκη.

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, πτώση της τάξεως του 49% παρουσίασαν τα καθαρά κέρδη της UBS κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, τα κέρδη κατήλθαν στα 1,02 δισ. ελβετικά φράγκα από 2,01 δισ. ελεβετικών φράγκων κατά το αντίστοιχο τρίμηνο το 2010.

Τα αποτελέσματα της τράπεζας ήταν μικρότερα των αναμενομένων, απογοητεύοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν καθαρά κέρδη ύψους 1,29 δισ. ελεβετικών φράγκων.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι ο στόχος της UBS για προ φόρων κέρδη ύψους 15 δισ. ελβετικών φράγκων το 2014 θα πρέπει να μειωθεί έως και κατά 20%, ή να ακυρωθεί.

Στα 3,4 δισ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους έναντι κερδών 2,9 δισ. ευρώ, όπου είχαν διαμορφωθεί το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Τα προ φόρων κέρδη έφτασαν στα 4,8 δις. ευρώ από 4,3 δις. ευρώ πέρσι.

Σε επίπεδο τριμήνου, το δεύτερο του έτους, ηDeutsche Bank σημείωσε κέρδη 1,2 δις. ευρώ έναντι 1,16 δις. ευρώ το αντίστοιχο δεύτερο τρίμηνο του 2010, ενώ τα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,8 δις. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της έκτακτης ζημιάς ύψους 155 εκατ. ευρώ από απομειώσεις στην αξία ελληνικών ομολόγων που κατέχει η τράπεζα.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ για την τράπεζα, στο 14%, ενώ ο δείκτης Core Tier 1 ενισχύθηκε κατά 150 μ.β. στο 10,2%.

Στα μάκρο της ημέρας, εξέπληξε ευχάριστα τους αναλυτές η άνοδος της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία τον Ιούλιο. Ειδικότερα, η κατναλωτική εμπιστοσύνη αυξήθηκε στις 86 μονάδες από τις 83 τον Ιούνιο, ενώ οπι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα υποχωρήσει στις 82 μονάδες τον Ιούλιο.

 

Στ. Κ. Χαρίτος
Στ. Μαλαίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.