ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερά πτωτικά οι ευρωαγορές

14:09 - 27 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Oι τράπεζες η βασική αιτία. Ακολουθούν και τα αμερικάνικα futures.
Το "χαστούκι" των ευρωπαικών τραπεζών από τη Goldman Sacks αποτελεί "τροχοπέδη" για τις ευρωπαικές αγορές. Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση τα ευρωπαικά χρηματιστήρια διαπραγματεύονται στο "κόκκινο", τη στιγμή που και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού βάλλονται από σημαντικές πιέσεις.

Στην Ευρώπη, ο αντίκτυπος από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moodys παραμένει ακόμα διάχυτος στα διεθνή ταμπλό, πόσο μάλλον όταν η S&P επαναφέρει ζήτημα αναδιάρθρωσης στο "τραπέζι" της σεναριολογίας, ενώ παράλληλα απειλεί με περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Στις ΗΠΑ, η πολιτική κατάσταση διατηρείται τεταμένη, γεγονός που ωθεί και τα αμερικάνικα παράγωγα χαμηλότερα, ενω προκαλεί "κραδασμούς" και στις ευρωαγορές.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,36% στις 5.908 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,80% στις 3.758 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δέικτης DAX διολιασθαίνει κατά 0,44% στις 7.313 μονάδες.

Να σημειωθεί, ότι στην αγορά του Λονδίνου οι τραπεζικές μετοχές "κατηφορίζουν", έπειτα από την υποβάθμιση του ευρωπαικού τραπεζικού κλάδου από τη Goldman Sacks. Συγκεριμένα, υποχωρούν σημαντικά οι μετοχές των Lloyds,Barclays και RBS.

Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,24% και διαμορφώνεται στα 1,44610 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 112,320 γεν, στο 0,8821 με τη στερλίνα και στο 1,1577 με το ελβετικό Φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,38% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 77,655 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,6417 με τη στερλίνα και στο 0,7998 με το ελβετικό φράγκο.

Η S&P θεωρεί ότι μία νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μάλλον αναπόφευκτη, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει "σχεδόν σίγουρη" την περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

"Τάδε έφη" ο κορυφαίος αναλυτής της S&P, David Beers, σύμφωνα με τον οποίο, «η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους έχει αρνητικές προοπτικές, οπότε είναι μάλλον σίγουρο ότι θα κινηθεί χαμηλότερα. Ασφαλώς μια πραγματική αναδιάρθρωση του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι».

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 14:22 - 27 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.