ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η UBS έβγαλε το Χ.Α. από την πρίζα...

17:34 - 27 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Το Κογκρέσσο ρίχνει τη Wall και η Goldman Sachs την Ευρώπη

Στη μετοχή της ΔΕΗ αποδίδονται οι σημερινές απώλειες του γενικού δείκτη και η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, στις 1.226,92 μονάδες (πτώση 0,51%). Η υποβάθμιση και τα βαριά σχόλια από τη UBS οδήγησαν τη μετοχή στα 8,87 ευρώ, επίπεδα που είναι πολύ κοντά στα προηγούμενα ιστορικά χαμηλά (κοντά στα 8,67 ευρώ). Κατά τα άλλα, τα κέρδη της Εθνικής και της Alpha δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν το κλίμα. Οι αγορές ακόμα να κατανοήσουν στην πλήρη διάστασή του το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, αν και σήμερα άλλο ήταν το πρόβλημα στις διεθνείς αγορές, η υποβάθμιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από την Goldman Sachs.

Επίσης η αβεβαιότητα γύρω από τη χρεοκοπία των ΗΠΑ σε συνδυασμό με κάποια άσχημα μακρο/οικονομικά στοιχεία στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού επιτείνουν το αρνητικό κλίμα. Έτσι λοιπόν, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Δεδομένων των ασαφειών που υπάρχουν ως προς το rollover των ελληνικών τραπεζών, αύριο εμπειρογνώμονες των ελληνικών τραπεζών που πρόκειται να συμμετάσχουν στη διαδικασία θα αποκωδικοποιήσουν τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αν και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρότερο κόστος από ότι αναμενόταν αρχικά στο κούρεμα των ομολόγων.

Βόλτες πολύ κοντά στα 5 ευρώ για την Εθνική, στην οποία διακινήθηκαν 4,4 εκατ. τεμάχια, κλείσιμο στα 3,17 για την Alpha με 1,5 εκατ. τεμάχια και 0,35%, στα 2,87 ευρώ για την Eurobank, στην οποία άλλαξαν χέρια 1,2 εκατ. τεμάχια. Κατά τα άλλα, νέα βουτιά για τον ΟΤΕ, στα 5,78 ευρώ, στα 6,27 ευρώ υποχώρησε η μετοχή των ΕΛΠΕ,. Πτωτικά έκλεισε ακόμα η Motor Oil, ο Τιτάνας, ο ΟΠΑΠ. Αντιθέτως, κέρδη βγήκαν σε ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίο, στην Ιντραλότ που ενισχύθηκε κατά 4%, στο 1,29 ευρώ και με όγκο πάνω από 400 χιλιάδες τεμάχια, Ελλάκτωρ (στα 2,72 ευρώ), Aegean και ΕΥΔΑΠ. Οι συναλλαγές ήταν και πάλι απογοητευτικές, στα 64 εκατ. ευρώ. Το μόνο καλό σημάδι, θεωρούν οι χρηματιστές ήταν για σήμερα το κλείσιμο πάνω από τον κινητό μέσο όρο 15 ημερών, που είναι οι 1.220 μονάδες.

 

Πυρετός χρέους σε Wall και Ευρώπη


Τεταμένη διατηρείται στις ΗΠΑ, η πολιτική κατάσταση, γεγονός που ωθεί και τα αμερικάνικα παράγωγα χαμηλότερα, ενω προκάλεσε "κραδασμούς" στη Wall. Το "χαστούκι" των ευρωπαικών τραπεζών από τη Goldman Sacks ήταν περισσότερο γερό από ότι αναμενόταν, ενώ η πολιτική ασυννεοησία και ο φόβος της πρόκλησης χάους στις ΗΠΑ, εξαιτίας της μη έγκρισης για αύξησης του ορίου του χρέους προκάλεσε έντονες ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη.

Παράλληλα, ο αντίκτυπος από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moodys παραμένει ακόμα διάχυτος στα διεθνή ταμπλό, πόσο μάλλον όταν η S&P επαναφέρει ζήτημα αναδιάρθρωσης στο "τραπέζι" της σεναριολογίας, ενώ παράλληλα απειλεί με περαιτέρω υποβαθμίσεις.

Πιο αναλυτικά, στα ταμπλό, βoυτιά 1,57% για τον Dow, στις 12.305 μονάδες, 2,65% για τον Nasdaq, στις 2.765 και 2,03% για τον S&P, στις 1.305 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε πτώση της τάξεως του 1,23% στις 5.857 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώθηκε κατά 1,42% στις 3.734 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δέικτης DAX υποχώρησε κατά 1,32% στις 7.253 μονάδες.

Να σημειωθεί, ότι στην αγορά του Λονδίνου οι τραπεζικές μετοχές "κατηφόρησαν", έπειτα από την υποβάθμιση του ευρωπαικού τραπεζικού κλάδου σε neutral από overweight προηγουμένως από τη Goldman Sacks. Συγκεριμένα, υποχωρούν σημαντικά οι μετοχές των Lloyds,Barclays και RBS.

H Goldman Sachs, επισήμανε ότι η ισχυρή άνοδος της περασμένης εβδομάδας σε συνδυασμό με τον αρχικό υπέρμετρο ενθουσιασμό για το ελληνικό πακέτο έχει περιορίσει την ελκυστικότητα του κλάδου.

Οι αμφιβολίες για την Ελλάδα έχουν οδηγήσει σε διόρθωση της αγορά, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν του ότι δεν έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες για το ρόλο και τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης, του European Financial Stability Facility (EFSF), αναφέρει η Goldman. Και προσθέτει ότι η μειωμένη πιστωτική επέκταση, οι αμφιβολίες για τις επιτυχείς κεφαλαιακές ενισχύσεις και το momentum της αγοράς προδιαθέτει μία περισσότερο μετριοπαθή στάση απέναντι στον κλάδο.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ πτωτικά έναντι του δολαρίου κινείται και το ευρώ στα 1,44610 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 112,320 γεν, στο 0,8821 με τη στερλίνα και στο 1,1577 με το ελβετικό Φράγκο.

Η S&P θεωρεί ότι μία νέα και μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μάλλον αναπόφευκτη, ενώ την ίδια στιγμή χαρακτηρίζει "σχεδόν σίγουρη" την περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

"Τάδε έφη" ο κορυφαίος αναλυτής της S&P, David Beers, σύμφωνα με τον οποίο, «η αξιολόγηση του ελληνικού χρέους έχει αρνητικές προοπτικές, οπότε είναι μάλλον σίγουρο ότι θα κινηθεί χαμηλότερα. Ασφαλώς μια πραγματική αναδιάρθρωση του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι».

Τελευταία τροποποίηση στις 23:03 - 27 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.