ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπάνε κρίσιμες στηρίξεις στο Χ.Α.

12:46 - 28 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Απώλειες για τέταρτη μέρα στην Ευρώπη - "Boυτιά" για τον DAX.

Ευτυχώς, σημειώνουν οι χρηματιστές, οι απώλειες στην αγορά συντελούνται με έναν ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, μόλις 14 εκατ. τεμαχίων. Σε αυτό το περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και επιφυλακτικότητα, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. διαπραγματεύεται ακριβώς στο όριο του Κινητού Μέσου Όρου 15 ημερών δηλαδή στις 1.220 μονάδες. Τυχόν κλείσιμο κάατω από τα επίπεδα αυτά, μπορεί να οδηγήσει κατά τις επόμενες συνεδριάσεις την αγορά χαμηλότερα.

Οι επενδυτές ανησυχούν για τις εξελίξεις ως προς το rollover των ελληνικών ομολόγων και την κρίση χρέους που μαστίζει τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα τραπεζών στην Ευρώπη, όπως η Credit Suisse, ή πολυεθνικών κολοσσών,όπως της Siemens, δεν ικανοποίησαν τις αγορές.

Στο Χ.Α. μεγάλες είναι οι απώλειες σε Marfin Popular και Κύπρου, που υποχωρούν μετά την υποβάθμιση από την Moody's. Πτώση πάνω 2% καταγράφει η μετοχή της Εθνικής, στα 4,85 ευρώ και με όγκο 1 εκατ. τεμαχίων. Απώλειες κοντά στο 1,5 με 1,7% για την Alpha και την Εurobank. Kάποιες εντολές αγορών έχουν βγει στον OTE, τα ΕΛΠΕ, την Βιοχάλκο, την Coca Cola και Motor Oil. Επίσης, κέρδη καταγράφουν Σιδενόρ, Τέρνα Ενεργειακή και Frigoglass.

Aγορές

Όπως και στην Αθήνα, έτσι και στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια διανύουν την τέταρτη συνεχή μέρα απωλειών. Και αυτή τη φορά βασική αιτία δεν αποτελούν οι αδιέξοδες συζητήσεις για την αντιμετώπιση του υπέρογκου αμερικάνικου χρέους, αλλά τα άκρως απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Credit Suisse.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο,ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0.06% στις 5.853 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,48% στις 3.716 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 0,78% στις 7.196 μονάδες. Στο 1,43 διολισθαίνει στις σημερινές συναλλαγές το κοινό ευρωπαικό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η διοίκηση της Crefit Suisse, ύστερα από τα απογοητευτικά, πολύ κατώτερα των αναμενομένων, αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα.

Ειδικότερα, ενώ οι αναλυτές τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στο 1 δισ. φράγκων, ωστόσο διαμορφώθηκαν στα 768 εκατ. φράγκων, γεγονός που παρακίνησε τη διοίκηση της Credit Suisse να ανακοινώσει "μαχαίρι" σε 2000 θέσεις εργασίας, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που σημείωναν ότι η στρατηγική των ευρωπαικών τραπεζών έχει πλέον αλλάξει ριζικά, αφού η μείωση του λειτουργικού τους κόστους αποτελεί εν μέσω κρίσης την προτεραιότητά τους.

Στο μεταξύ, "η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αυξάνεται, ωστόσο ο ρυθμός ελαττώθηκε" στις περισσότερες περιοχές της χώρας, διευκρινίζει η Fed σε ανακοίνωσή της.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, καθώς τα μεσάνυχτα της 2ας Αυγούστου η χώρα θα χάσει τη δυνατότητα δανεισμού της για πρώτη φορά, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους από το να συμβιβαστούν και να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη μείωση του ελλείμματος και την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού.

"Οι άνθρωποι συνεχίζουν να πληρώνουν τους φόρους τους. Συνεχίζουν να έρχονται δημόσια έσοδα. Να έρχονται χρήματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα υπάρχουν αρκετά χρήματα επειδή δεν θα μπορούμε πλέον να δανειστούμε για να πληρώσουμε όλους μας τους λογαριασμούς", δήλωσε ο Κάρνεϊ, "είναι μια κατάσταση κρίσης".

Παράλληλα ο πρόεδρος του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard&Poor's Ντίβεν Σάρμα δήλωσε σε ομιλία του προς τους αμερικανούς βουλευτές ότι οι αναλυτές του οίκου εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας των ΗΠΑ.

"Οι αναλυτές μας δεν πιστεύουν ότι θα το κάνουν", σημείωσε ο Σάρμα, απαντώντας σε ερώτηση που του έθεσε όσον αφορά τον κίνδυνο αυτόν μέλος της επιτροπής οικονομικών υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:01 - 28 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.