ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διακυμάνσεις στη Wall, μακροβούτι η Ευρώπη

15:26 - 28 Ιουλ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Διακυμάνσεις στη Wall, μακροβούτι η Ευρώπη
(upd) Δεν σηκώνει κεφάλι το Χ.Α.

Όχι μόνο δεν έχει αλλάξει η εικόνα της αγοράς, αλλά έχει επιβαρυνθεί. Όπως όλα δείχνουν, η στήριξη των 1.220 μονάδων έχει διασπαστεί πτωτικά, αφού ο γενικός δείκτης διαμορφώνεται στα επίπεδα των 1.211 μονάδων, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας έχουν εξανεμιστεί, με τον τραπεζικό κλάδο να καταγράφει απώλειες πάνω από 3%. Μεγάλες είναι οι απώλειες για τις κυπριακές τράπεζες, Marfin Popular και Κύπρου, αφενός λόγω της πολιτικής κρίσης στη Μεγαλόνησο, αφετέρου λόγω της υποβάθμισης από την Moody's.

Στο “κόκκινο” επέστρεψε και η Εθνική που πλέον κινείται κάτω από τα 4,80 ευρώ με μικρό όγκο για τα δεδομένα της τράπεζας, 1,8 εκατ. τεμαχίων. Νέες απώλειες για την Πειραιώς, στα 0,90 ευρώ, 1,7% για την Eurobank, στα 2,78 ευρώ και λιγότερο κατά 1,58%, στα 3,12 ευρώ. Απώλειες 2,82 για τον ΟΠΑΠ, στα 11 ευρώ, αφού δεν είναι τίποτα σίγουρο για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ. Από τον 20άρη υπάρχει ενδιαφέρον για την Motor Oil ενόψει της επιστροφής κεφαλαίου και για τα ΕΛΠΕ. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υπτονικές, στα 31,7 εκατ. ευρώ.

Αγορές

"Κόκκινο" χτυπούν αυτή την ώρα οι απώλειες στα ευρωπαικά χρηματιστήρια, με το γερμανικό dax να υποχωρεί πάνω από 1,4%, ενώ ακολουθεί και ο cac με απώλειες 1,09%. Με το ευρώ να διολισθαίνει από το 1,43 στο 1,42 εντός ολίγων λεπτών, οι αγορές "οργιάζουν" και οι επενδυτές εκτιμούν πρώτον μεγάλες πωλήσεις από την αμερικάνικη Τράπεζα και δεύτερον ανησυχία για το επιτόκιο - σοκ με το οποίο δανείστηκε σήμερα το ιταλικό Δημόσιο.

Το "βλέμμα" των αγορών επικεντρώνεται στην ψηφοφορία για τα μέτρα ενάντια στο υπέρογκο χρέος στις ΗΠΑ, με τη διαφωνία των πολιτικών αρχηγών να διατηρείται ακέραιη. Στο μεταξύ, τόσο το μέτωπο των μάκρο όσο και εκείνο των εταιρικών αποτελεσμάτων οδηγούν τους ευρωπαικούς δείκτες προς την τέταρτη συνεχή πτωτική συνεδρίαση. Από τη μία η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο και από την άλλη τα απογοητευτικά οικονομικά μεγέθη των Credit Suisse και Siemens ορίζουν τις πτωτικές τάσεις στα διεθνή ταμπλό.

Ειδικότερα, στο Λονδίνο,ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,38% στις 5.837 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,09% στις 3.695 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX μειώνεται κατά 1,46% στις 7.144 μονάδες. Οριακή άνοδο καταγράφει στο άνοιγμά του ο Dow, αν και οι διακυμάνσεις θα πρέπει να θεωρούνται μέσα στο πρόγραμμα λόγω της κρίσης χρέους που μαστίζει και τις ΗΠΑ. Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 12.311 μον., ο Nasdaq υποχωρεί στις 2.760 και ο S&P κινείται σταθεροποιητικά στις 1.305 μον.

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η διοίκηση της Crefit Suisse, ύστερα από τα απογοητευτικά, πολύ κατώτερα των αναμενομένων, αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου που ανακοίνωσε σήμερα.

Ειδικότερα, ενώ οι αναλυτές τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη στο 1 δισ. φράγκων, ωστόσο διαμορφώθηκαν στα 768 εκατ. φράγκων, γεγονός που παρακίνησε τη διοίκηση της Credit Suisse να ανακοινώσει "μαχαίρι" σε 2000 θέσεις εργασίας, επιβεβαιώνοντας τους αναλυτές που σημείωναν ότι η στρατηγική των ευρωπαικών τραπεζών έχει πλέον αλλάξει ριζικά, αφού η μείωση του λειτουργικού τους κόστους αποτελεί εν μέσω κρίσης την προτεραιότητά τους.

Με μειωμένα καθαρά κέρδη, αλλά αυξημένες πωλήσεις ολοκλήρωσε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η Siemens, η οποία επικαλείται ως αιτία πτώσης τις διάφορες έκτακτες χρεώσεις.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 462 εκατ. ευρώ από τα 1,41 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ οι αναλυτές τοποθετούσαν τα κέρδη στα 949 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 2%.

Στα μάκρο της ημέρας, επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη καταγράφηκε τον Ιούλιο και μάλιστα σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, ο δείκτης οικονομικού κλίματος μειώθηκε στο 103,2 τον Ιούλιο έναντι 105,4 τον προηγούμενο μήνα. Είναι η χαμηλότερη ένδειξη για τον δείκτη από τον Αύγουστο του 2010. Επισημαίνεται πως οι αναλυτές, βάσει δημοσκόπησης του Reuters, προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 104.

Με επιτόκια "σοκ" το ιταλικό δημόσιο άντλησε σήμερα το συνολικό ποσό των 7,97 δισ. ευρώ μέσω 3τών και 10ετών ομολόγων. Ειδικότερα, στα 3ετή ομόλογα, η απόδοση ανήλθε σε υψηλό τριετίας στο 4,80% από το 2008, ενώ τα 10ετή το επιτόκιο "σκαρφάλωσε" στο 5,77% από το 2000.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:37 - 28 Ιουλ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.