ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α: Βυθίστηκε ο Γενικός Δείκτης

18:03 - 17 Ιουλ 2006 | Σχόλια Αγοράς
Βυθίστηκε ο Γ.Δ στη Σοφοκλέους, επηρεαζόμενος από το δυσμενές διεθνές κλίμα. Πάντως το τοπίο παραμένει θολό καθώς οι αγορές παλεύουν με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, το σκηνικό πολέμου στη Μ. Ανατολή και την αβεβαιότητα για τα επιτόκια.

H Praxis International στην εβδομαδιαία της στρατηγική αναφέρει οι ότι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αποτελούν αρνητικό καταλύτη για την διαμόρφωση του χρηματιστηριακού κλίματος στις κυριότερες κεφαλαιαγορές, καθώς δημιουργούν αβεβαιότητα σχετικά με την επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης. Ανατολής.

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας η εγχώρια αγορά κινήθηκε αμυντικά και με τάσεις συσσώρευσης, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, ενώ από την άλλη πλευρά οικυριότερες κεφαλαιαγορές όπως της Γερμανίας DAX 30 και Dow Jones 30 κατέγραψαν υψηλότερες απώλειες σε εβδομαδιαίο επίπεδο (4,57% και 3,17% αντίστοιχα).

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η απόκλιση που παρουσιάζει η απόδοση της εγχώριας αγοράς με τους κυριότερους ξένους δείκτες είναι προσωρινή, καθώς αν διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα στις κυριότερες κεφαλαιαγορές, ο Γενικός Δείκτης Τιμών θα επηρεαστεί αρνητικά με αποτέλεσμα η τάση αποφυγής ανάληψης επενδυτικού κινδύνου να διατηρηθεί και κατά τις επόμενες συνεδριάσεις.

Την εβδομάδα που διανύουμε, τα κυριότερα στοιχεία, σύμφωνα με την Praxis εστιάζονται στις ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών σε σχέση με τον πληθωρισμό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως του δείκτη Παραγωγού (PPI) την Τρίτη 18 Ιουλίου και του δείκτη Καταναλωτή (CPI) την Τετάρτη 19 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του Κεντρικού Τραπεζίτη της FED (Μπεν Μπερνάνκε) τα επίπεδα των επιτοκίων θα διαμορφωθούν σύμφωνα με τις εξελίξεις του πληθωρισμού καθώς στρατηγική της FED είναι η καταπολέμηση τυχόν πληθωριστικών πιέσεων.

Η διατήρηση όμως των τιμών του πετρελαίου Brent σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών άνω το 77,0 δολαρίων ανά βαρέλι, σε συνδυασμό με μία πιθανή συνέχιση των γεωπολιτικών κινδύνων ενισχύουν τις συγκεκριμένες ανησυχίες, ενώ παράλληλα υπονομεύουν τους ρυθμούς ανάπτυξης καταλήγει η χρηματιστηριακή.

Στα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 3,10% στις 3.506,72 μονάδες. 29 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 245 σημείωσαν απώλειες και 90 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 228,4 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 24,92 εκατ. ευρώ αφορούσαν πακέτα.

Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 3,18% στις 1.913,83 μονάδες, ο Mid 40 υποχώρησε κατά 3,01 % στις 3.747,29 μονάδες και ο Small Cap έκλεισε στις 665,73 μονάδες με πτώση 3,93%.

Η Εθνική υποχώρησε κατά 3,93% στα 27,86 ευρώ, η Alpha –3,02% στα 18,60 ευρώ, η Eurobank –4,17% στα 21,16 ευρώ, η ΑΤΕ –3,28% στα 3,54 ευρώ και η Κύπρου –3,61% στα 6,40 ευρώ, η Εμπορική –3,26% στα 26,10 ευρώ, η Πειραιώς –2,66 % στα 18,32 ευρώ.

Απώλειες σημείωσαν ΟΤΕ, Cosmote, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάνας, Τρία Εψιλον, Γερμανός, Ιντρακόμ, Βιοάλκο, Αλουμίνιο της Ελλάδος, Ελληνική Τεχνοδομική, Ιντραλότ, Hyatt, FolliFollie.

Εξαίρεση από τον 20άρη αποτέλεσε η μετοχών των ΚΑΕ που ενισχύθηκε.

Από τους επιμέρους δείκτες τα μέσα ενημέρωσης, η τεχνολογία, τα βιομηχανικά προϊόντα, οι πρώτες ύλες και οι τράπεζες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.

Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν Veterin, ΕΤΜΑ(π), Unibrain, Fanco, Λάνακαμ, Καραμολέγκος, Ελλατέξ, ΕΤΜΑ(κ), Eurodrip, ModaBagno, Eικόνα Ηχος, Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Στον αντίποδα τη σημαντικότερη υποχώρηση κατέγραψαν Ελφίκο, Μαξίμ Περτσινίδης, Αlscinco, Προοδευτική, Βιοσώλ, Εβροφάρμα, Τέξαπρετ, Αxon.

Αμαλία Κάτζου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.