ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α: Ολοένα και πιο κοντά στο χιλιάρικο

09:47 - 08 Αυγ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Ποια αναμένεται να είναι η αντίδραση του Χ.Α. στις διεθνείς πιέσεις.
Μία από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία της ή των τελευταίων δεκατεσσάρων ετών βίωσε η επενδυτική κοινότητα. Πρόκειται για τη δέκατη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση που αντί να εξαντλούνται οι πιέσεις, εντείνονται και μάλιστα με μεγάλη σφοδρότητα. Ενώ η αγορά μάς είχε συνηθίσει σε συναλλαγές της τάξης των 50 με 60 εκατ. ευρώ, την Παρασκευή, υποχώρησε με συναλλαγές οι οποίες ξεπέρασαν τα 87 εκατ. ευρώ.


Σε εβδομαδιαία βάση οι απώλειες ξεπερνούν το 11,8% και από την αρχή του χρόνου το 24,89%, που σημαίνει ότι είναι και οι υψηλότερες στην Ευρώπη, όπως αναφέρουν αναλυτές. Μόνο την Παρασκευή ο δείκτης υποχώρησε 2,25%, στις 1.062 μονάδες (αυτά τα επίπεδα απαντώνται στον Ιανουάριο του 1997), με τους πωλητές να σαρώνουν τον 20άρη.

Μετοχές του 20άρη βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά, όπως η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, με χαμηλό του εν λόγω δείκτη στις 445 μονάδες, στις 1.038 μονάδες για τον γενικό δείκτη τιμών. Η μετοχή του ΟΠΑΠ έκανε πράξεις χαμηλότερα από τα 10,12 ευρώ που έκλεισε, στα 9,94 ευρώ. Κλείσιμο στο 1,27 για την Κύπρου και απώλειες 4,51%, κατά 4,05% υποχώρησε η Πειραιώς, στα 0,71 ευρώ. Γύρισμα από τα χαμηλά των 4 ευρώ στην ΕΤΕ και κλείσιμο στα 4,23 ευρώ με οριακές απώλειες αλλά μεγάλο όγκο περίπου 6 εκατ. τεμαχίων. Ίδια γεύση και για την Alpha, που αν και έκανε χαμηλό στα 2,62 ευρώ, έκλεισε πιο ψηλά στα 2,78 ευρώ και με όγκο 2,3 εκατ. τεμαχίων.

Η κρίση χρέους έχει ξεφύγει στην Ευρώπη, σχολιάζουν οι αναλυτές που θεωρούν ότι τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και θεσμικοί επενδυτές και εποπτικές αρχές δείχνουν αδύναμοι να προβάλουν αντίσταση μπροστά στις ορδές των πωλητών.

Οι εξελίξεις τρέχουν καθημερινά τον φετινό Αύγουστο ο οποίος αναμένεται να κρίνει πολλά για το μέλλον της Ευρωζώνης. Ενώ οι αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου έδειχναν προσωρινά να καθησυχάζουν τις αγορές, οι εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία, οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στις ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης αλλά και το ράλι στο κόστος δανεισμού Γαλλίας και Βελγίου έφεραν τους Ευρωπαίους άρον άρον πίσω από τις διακοπές τους, οι οποίοι με απανωτές συνομιλίες και τηλεδιασκέψεις προσπαθούν να κατασβέσουν την φωτιά που έβαλαν οι αγορές.Η Ιταλία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση και χρειάζεται να οδηγήσει την οικονομία της σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να αποφύγει την πτώχευση, ενώ στην Ιβηρική που έχει πληγεί έντονα από την κρίση, η απόφαση του José Luis Rodríguez Zapatero για πρόωρες εκλογές το Νοέμβριο έθεσε σε δοκιμασία την αξιοπιστία του προγράμματος προσαρμογής της χώρας.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των αγορών στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, με αρνητικό το outlook αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης.

Οι υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες της G7 έσπευσαν ενόψει των σημερινών συνεδριάσεων στα διεθνή χρηματιστήρια να διαβεβαίωσαν ότι θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να σταθεροποιήσουν τις αγορές μετά την υποβάθμιση κατά μία μονάδα των ΗΠΑ από την S&P, και η ΕΚΤ να δήλωσε “παρούσα” στην αντιμετώπιση της κρίσης με τη “δραστική” συμμετοχή της στην δευτερογενή αγορά ομολόγων, αλλά τα προμηνύματα από τις αγορές δεν είναι τα καλύτερα:

Πτώση - ρεκόρ σημειώθηκε την Κυριακή στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν τα αραβικά χρηματιστήρια στον απόηχο της υποβάθμισης της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η κατακρήμνιση των ασιατικών αγορών, στα ταμπλό των οποίων αποτυπώθηκαν ανάγλυφα οι ανησυχίες των αγορών μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας. Οι μεγαλύτερες απώλειες -σχεδόν 7%- σημειώθηκαν στο Χρηματιστήριο της Κορέας, όπου προσωρινά διεκόπησαν οι συναλλαγές.

Eurobank

Άλλη μία αρνητική συνεδρίαση αναμένεται.

Marfin

Η διεθνής ανησυχία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση ανάκαμψη.



Τελευταία τροποποίηση στις 09:48 - 08 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.