ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα "πράσινα" άνοιξε η Wall

16:54 - 23 Αυγ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Η "σιωπή" Σόιμπλε - Μπαρουάν "έκοψε το βήχα" των ευρωαγορών. Στο 1,44 το ευρώ

Σε "μετριοπαθή" πράσινα άνοιξε τη σημερινή της συνεδρίαση η Wall με φόρα από τα χθεσινά κέρδη, καθώς καI από την πρότερη αντίσταση των ευρωαγορών στους αρνητικούς οιωνούς για την Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία.

Την ίδια ώρα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού είναι διάχυτη η αίσθηση πως η Fed θα βάλει το "χεράκι" της για την ενίσχυση της αμερικάνικης οικονομίας μέσα από την αγορά ομολόγων.


Ο Dow κερδίζει 0,35% στις 10.892 μονάδες, ο Nasdaq σκαρφαλώνει 0,28% στις 2.352 μονάδες και ο S&P κερδίζει οριακά 0,02% στις 1.124 μονάδες.

Από τα χαμηλά της προηγούμενης εβδομάδας... στα υψηλά έχουν περάσει οι ευρωπαικές αγορές, οι οποίες εδώ και δύο συνεχείς συνεδριάσεις σημειώνουν αιφνίδια και εντυπωσιακή άνοδο, παρά το ευρύτερο "αλαλούμ" που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, εν μέσω διεκδικήσεων εγγυήσεων με αντάλλαγμα τη συμμετοχή στο νέο ελληνικό πακέτο στήριξης με φόντο τη συμφωνία Ελλάδας - Φιλανδίας και της πολυφωνίας σχετικά με την έκδοση των ευρωομολόγων.

“Σιγήν ιχθύος” τήρησαν μετά τη συνάντηση του οι υπ. Οικ. Γερμανίας και Γαλλίας κ.κ. Σόιμπλε και Μπαρουάν, οι οποίοι θα υποβάλλουν τα συμπεράσματα της σημερινής συνάντησης εργασίας υπό μορφή προτάσεων στους ευρωπαίους ομολόγους τους, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αποφεύχθηκε έτσι το “μακελείο” στους δείκτες αν αυτοί τοποθετούνταν δημοσίως στην ίδια γραμμή με τους ηγέτες των χωρών τους, την καγκελάριο Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί...

Στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 σημειώνει απώλειες 0,22% στις 5.084 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 καταγράφει κέρδη της τάξεως του 0,72% στις 3.073 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax ανεβαίνει κατά 0,45% στις 5.498 μονάδες. Στο 1,44 το ευρώ.

Στο μεταξύ, νέο ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το πρωί η τιμή του χρυσού στις συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ ξεπερνώντας το όριο των 1.900 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά στην ιστορία του.

Η τιμή του χρυσού συνεχίζει την ανοδική της πορεία εδώ και πολλές ημέρες, προσελκύοντας τους επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας, για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

Γύρω στις 03:30 GMT η τιμή του χρυσού έφθασε στα 1.914,50 δολάρια ανά ουγγιά.

Όλο και περισσότεροι αναλυτές μιλούν για την πιθανότητα ενός ράλι που πιθανόν να φέρει την αξία του ακόμα και πάνω από τα 2000 δολ. / ουγγιά, σε συνέχεια του limit – up 13% που έχει κερδίσει το μέταλλο τους τελευταίους τρεις μήνες.

Στα μάκρο της ημέρας, σε ύφεση βυθίστηκε όπως αναμενόταν τον Αύγουστο ο ευρωπαϊκός βιομηχανικός κλάδος για πρώτη φορά έπειτα από δύο χρόνια ανάπτυξης. Πτώση ρεκόρ και για τον δείκτη των υπηρεσιών που υποχώρησε τον Αύγουστο στο 51,5 από το 51,6 που ήταν τον Ιούλιο, σε χαμηλά σχεδόν 2 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα της Markit, το μήνα που διανύουμε ο βιομηχανικός δείκτης ΡΜΙ της ευρωζώνης υποχώρησε στο 49,7 από το 50,4 που ήταν τον Ιούλιο. Οι αναλυτές περίμεναν πάντως ακόμα μεγαλύτερη βουτιά στο 49,5. Κάθε ένδειξη κάτω από το 50 υποδηλώνει συρρίκνωση της βιομηχανίας και κάθε ένδειξη πάνω από το 50 υποδηλώνει ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, πτώση που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σημείωσε ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW στη Γερμανία τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Center for European Economic Research.

Ειδικότερα, ο δείκτης υποχώρησε στις -37,6 μονάδες τον Αύγουστο, από τις -15,1 μονάδες τον Ιούλιο, με τους οικονομολόγους να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση στις 26 μονάδες.

Παράλληλα, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών σημείωσε κατακόρυφη πτώση στις +53,5 μονάδες από τις +90,6, με τους οικονομολόγους να αναμένουν 87,5 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.