ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς θα αντιδράσει το Χ.Α. στο megadeal Eurobank – Alpha;

09:40 - 29 Αυγ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Ανακατώνεται η τράπουλα στο βομβαρδισμένο ταμπλό του ΧΑ.

Σε αναστολή διαπραγμάτευσης οδηγούνται για σήμερα οι μετοχές των Alpha Eurobank καθώς ακόμα δεν έχουν συνέλθει τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών οπότε οι διοικητικές επιτροπές και το Χ.Α. Ακολουθώντας τον κανονισμό λειτουργίας αναστέλλουν τη διαπραγάτευσης των δύο μετοχών.

Η είδηση της ημέρας είναι ασφαλώς η επικείμενη συγχώνευση Alpha Bank και Eurobank, η οποία αναμένεται να σφραγιστεί σήμερα και τυπικά με την επικύρωση της συμφωνίας από τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών και την συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει στις 2 η ώρα.

Αν και πολλές από τις πτυχές της συμφωνίας αναμένεται να ξεκαθαριστούν, αλλά και να αποσαφηνιστούν από την συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να παραχωρήσουν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της νέας τράπεζας περίπου 2 δις. ευρώ από αύξηση κεφαλαίου.

Στην ΑΜΚ που θα ακολουθήσει το fund του Κατάρ που επιθυμεί μερίδιο 20% αναμένεται να δώσει τα 400 εκατ. με 500 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο μελλοντικό ποσοστό του.

Σύμφωνα με στελέχη των δύο τραπεζών, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στη νοτιανατολική Ευρώπη με 150 δισ. ευρώ ενεργητικό, 8 εκατομμύρια πελάτες, 80 δισ. καταθέσεις, 2000 καταστήματα σε πάνω από 10 χώρες.

Στο αν θα υπάρξει αναστολή διαπραγμάτευσης των δύο μετοχών ή όχι, από το Χρηματιστήριο, πηγές ανέφεραν στο “R” ότι έχει να κάνει από το αν θα στείλουν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ανακοινώσεις πριν από την έναρξη των συναλλαγών, δηλαδή πριν από τις 10.30 το πρωί. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν εγκαίρως τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών. Αν αυτό γίνει, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς τη διαπραγμάτευση των δύο μετοχών, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.

Εβδομάδα σημαντικών εταιρικών αποτελεσμάτων ξεκινάει σήμερα, που αναμένεται να καθορίσουν πολλά για τη συνέχεια στο “βομβαρδισμένο τοπίο” των αποτιμήσεων. Σήμερα, μετά το κλείσιμο των συναλλαγών αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Eurobank και Motor Oil.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο δείκτης έκλεισε στις 880 μονάδες, σφραγίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες που έφτασαν στο 8,5%, χωρίς να βαφτεί ούτε μία μία μέρα “πράσινος” ο δείκτης, ενώ σε επίπεδο εβδομάδα οι τραπεζικές απώλειες έφτασαν στο 20%, εν μέσω φημών για ενεργοποίηση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA για δύο τράπεζες.

Ο απολογισμός; Η ΕΤΕ στα 2,78 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 7,64% (-24,8% εβδομαδιαίως), η Alpha Bank στα 1,90 ευρώ και στο -5% (-26,3% εβδομαδιαίως), η Eurobank στα 1,73 ευρώ και στο -5,98% (-22,07% εβδομαδιαίως). Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έφτασε στα 1,05 ευρώ (-7,08%), ενώ σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε απώλειες 32,26% ενώ και οι Πειραιώς έκλεισε στα 0,56 ευρώ και στο -6,67%.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, επαναλαμβάνεται σήμερα η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των υπουργών για το φλέγον ζήτημα των εγγυήσεων, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γιώργος Ζανιάς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, στο οποίο η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες από τρεις αξιωματούχους, η κύρια πρόταση που συζητήθηκε την Παρασκευή ήταν το να θέσει το ελληνικό Δημόσιο ως εγγύηση ακίνητη περιουσία του ή μετοχές σε κρατικές επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Φινλανδός αξιωματούχος, που μίλησε στο Reuters, ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση δημόσια περιουσία που θα αποκρατικοποιήσει η κυβέρνηση, πριν αυτή βγεί επισήμως προς πώληση.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία που περιλαμβάνει εγγυήσεις θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τις απαιτήσεις για ισότιμη μεταχείριση από μία ομάδα χωρών (Αυστρία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ολλανδία), ενώ θα "στοπ" αναμένεται να θέσουν πέρα από κάποιες χώρες και θεσμικά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.


Eurobank

Σε θετικό έδαφος αναμένεται να κινηθεί η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

Marfin

Στο επίκεντρο θα βρεθεί η συμφωνία Alpha – Eurobank

Τελευταία τροποποίηση στις 10:08 - 29 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.