ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές

14:12 - 31 Αυγ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) ...μακρινή ανάμνηση οι πανηγυρισμοί στο ΧΑ μετά το deal...
Δύο μόλις μέρες μετά το deal Eurobank – Alpha Bank τίποτα πλέον δεν θυμίζει το πανηγυρικό κλίμα της Δευτέρας, αφήνοντας την αίσθηση στους επενδυτές ότι το deal έγινε στο… παρελθόν και ο απόηχος του έχει ξεθωριάσει.

Τα εταιρικά αποτελέσματα προσγειώνουν απότομα στην ελληνική πραγματικότητα, σαν να μην είχε προεξοφληθεί τίποτα από την προηγούμενη πτώση του ΧΑ, ενώ στο επίκεντρο τέθηκαν για ακόμη μία φορά οι τράπεζες και οι απώλειες που σημείωσαν από τις απομειώσεις λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Με εξαίρεση την Εθνική και Alpha bank, οι οποίες διατηρούν το δείκτη core tier 1 πάνω από 10%, όλες οι άλλες τράπεζες  έχουν το δείκτη κάτω από το όριο του 10% που έχει τεθεί από την Τράπεζα της Ελλάδας. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ανησυχίες για την πορεία της αναδιάρθρωσης και τη συμμετοχή των ιδιωτών σ’ αυτήν, προκαλώντας σοβαρές αμφιβολίες για την προοπτική να μην υπάρξουν νέες απομειώσεις από τις τράπεζες.

Τα κέρδη της Δευτέρας έχουν… εξατμιστεί με τον γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 915 μονάδες και τις απώλειες να υπερβαίνουν το 4%. Στο ταμπλό η εικόνα μόνο εμπιστοσύνη δεν εμπνέει. Εκτός που τραπεζικού κλάδου που σημειώνει απώλειες άνω του 7%, η ΕΕΕΚ βρίσκεται στο -4.3%, η ΔΕΗ στο -4,6% και ο ΟΤΕ στο -2,4%. Από την άλλη μεριά αν και η Κύπρου προσπάθησε μία αντίδραση μετά το χθεσινό sell off, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 4%, κινείται πλέον αρνητικό έδαφος, ενώ οι κεφαλαιοποιήσεις των Alpha Bank και Eurobank έχουν υποχωρήσει κάτω από το 1 δις. ευρώ, την ώρα που ο Κ. Ρέγκλινγκ προτείνει τραπεζικές μετοχές… για εγγυήσεις στα ελληνικά δάνεια.

«Όαση» στην εγχώρια αγορά αποτελεί το εντυπωσιακό +62% που πραγματοποιεί η Rilken, μετά και τη δημόσια πρόταση που κατέθεσε η Henkel για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της.

Ευρωαγορές


Στα πράσινα κινούνται αυτή την ώρα οι κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές, σε μία συνεδρίαση που κυριαρχούν οι επιρροές από τα εταιρικά αποτελέσματα αλλά παραμένει η αβεβαιότητα από τις συνέχεις παρατάσεις που λαμβάνει η επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Σημαντικά κέρδη σημειώνει η γαλλική κατασκευαστική Bouyques, καθώς και ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιών και ψυχαγωγίας Vivendi, ενώ βαρίδι αποτελεί η Carrefour που ανακοίνωσε ζημιές 249 εκατ. στο πρώτο εξάμηνο.

Ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει 0,87% στις 5.314 μονάδες, ο γαλλικός CAC σκαρφαλώνει 1,53% στις 3.208 μονάδες και ο DAX κερδίζει 1,20% στις 5.712 μονάδες.

Στα μάκρο, σταθερός στο 2,5% παρέμεινε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, ενώ αμετάβλητη παρέμεινε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, στο 10%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των αναλυτών. Ο αριθμός των ανέργων πάντως αυξήθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα, σε μία ένδειξη ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη ίσως έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 31 Αυγ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.