ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα deal δε φέρνει την άνοιξη...

09:34 - 05 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Εξανεμίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του deal Eurobank- Alpha.

Παρά την ακτίδα αισιοδοξίας που είχε αφήσει να διαφανεί η συνεδρίαση της Δευτέρας που κινήθηκε στους ρυθμούς του deal Alpha – Eurobank, στο χρηματιστηριακό δράμα αποδείχθηκε πως δεν είχε παιχτεί η τελευταία πράξη.

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του deal είχαν εξατμιστεί, αφού παρά το +14,37% της Δευτέρας, σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,35%, με το deal Alpha Bank – Eurobank να δίνει μία ανάσα στον τραπεζικό δείκτη με εβδομαδιαία κέρδη 3%.

Ο 20αρης έχει βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών κλείνοντας τη συνεδρίαση της Παρασκευής στις 372,56 μονάδες.

Σφυροκόπημα στις τράπεζες έφεραν στη συνεδρίαση της Παρασκευής οι ραγδαίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα καθώς και η έκθεση της Citigroup η οποία έκοψε σχεδόν στο μισό τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών:Η ΕΤΕ στα 2,97 ευρώ καταγράφοντας απώλειες 6,31%, η Alpha Bank στα 1,96 ευρώ και στο -9,26%, η Eurobank στα 1,42 ευρώ και στο -7,19%. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έφτασε στα 1,15 ευρώ με τις μεγαλύτερες απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, ήτοι στο -10,16% ενώ και οι Πειραιώς έκλεισε στα 0,59 ευρώ και στο -6,35%.

Οι εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου των 110 δις. ευρώ γίνονται ολοένα και πιο «επεισοδιακές» με την αγορά να αποτυπώνει τόσο την αβεβαιότητα όσο και τις μεγαλύτερες πιέσεις στο μέλλον. Το αδιέξοδο, και η μη πειστική απάντηση Βενιζέλου, που έχει βρεθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις της με την Τρόικα για την έκτη δόση αποτυπώθηκε στο ταμπλό, με την ΔΕΗ και τον ΟΠΑΠ να καταγράφουν απώλειες άνω του 4% και τον ΟΤΕ να φτάνει στο -6,25%.

Παράλληλα, η Citigroup μείωσε την τιμή-στόχο για την ΕΤΕ στα 3,50 ευρώ από τα 7,75 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 0,45 ευρώ από 0,75 ευρώ, για την ΑΤΕ στα 0,30 ευρώ ανά μετοχή από 1,03 ευρώ προηγουμένως και για το ΤΤ σε 1 ευρώ από 2,25 ευρώ.

Στα ενθαρρυντικά για τον κλάδο νέα, τροποποιήσεις στους όρους υπαγωγής των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Νομοσχέδιο που θα καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα προβλέπει πως για την πρόσβαση των τραπεζών στα κεφάλαια του ΤΧΣ δεν θα απαιτείται αποκλειστικά η έκδοση κοινών μετοχών, αλλά θα μπορεί να γίνεται και μέσω προνομιούχων μετοχών. Αυτό σημαίνει πως η υπαγωγή κάποιας τράπεζας στο Ταμείο δεν θα συνεπάγεται αυτόματα και κρατικοποίησή της.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ξεκινούν σήμερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συζήτηση για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011 και τα πρόσθετα μέτρα που ζητεί η τρόικα από την Ελλάδα θα εξετασθούν σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης. Την χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γ. Ζανιάς.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις, η ύφεση, η εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων που ζητά η Φιλανδία και η ολοκλήρωση του σχεδίου επιμήκυνση των όρων του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Marfin

Δύσκολη αρχή για μία δύσκολη εβδομάδα.

Euroxx

Αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα και χαμηλός όγκος συναλλαγών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.