ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 2,5% τα κέρδη της Wall μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις

23:07 - 07 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη 8% το Χ.Α., μετά την απόφαση της κυβέρνησης να... κυβερνήσει.
Ημέρα deal θύμισε η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον Υπουργό Οικονομικών να έχει δώσει από χτες το βράδυ το έναυσμα για τη νέα εποχή στην επιχείρηση “Μνημόνιο”. Οι τράπεζες χαιρέτησαν με τον τρόπο τους την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει όλα αυτά που δεν... έκανε επί δύο χρόνια, ενώ το κλίμα “απογείωσαν” και οι εκατέρωθεν δηλώσεις, ΥΠΟΙΚ και IIF, ότι η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών θα είναι μεγάλη στο δεύτερο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με το εντυπωσιακό 7,98% στις 929,45 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να κλείνει στο +17,92% και στις 577,28 μονάδες. Πάνω από το 50% του τζίρου πραγματοποιήθηκε μετά τις 3 το μεσημέρι, με τις τράπεζες να επισφραγίζουν με ένα δυναμικό φινάλε την καλή συμπεριφορά σήμερα.

Οι συναλλαγές έφτασαν τα 62,6 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να πραγματοποιούν τα 34,8 εκατ. ευρώ. Το Τ.Τ. ενισχύθηκε κατά 18,27%, στο 1,23 ευρώ , η ΕΤΕ κατά 22,66%, στα 3,41 ευρώ, η Πειραιώς 14,81%, στα 0,62, Eurobank 14,66%, στο 1,33 ευρώ και Alpha 20,73%, στο 1,98 ευρώ. To καλό κλίμα πέρασε γρήγορα και στις υπόλοιπες μετοχές, με τον 20άρη να κλείνει πάνω από το +10%, και να ξεχωρίζουν ο Ελλάκτωρας, Μυτιληναίος, MIG, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και Motor Oil.

Η κυβέρνηση έκανε τη χάρη των αγορών, σχολιάζουν οι χρηματιστές, ανακοινώνοντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις για τα οποία περιλαμβάνονται στο μνημόνιο από την πρώτη στιγμή και τα οποία απέφευγε. Η αγορά και κυρίως οι... αγορές, μένει να αξιολογήσουν τι σημαίνει εργασιακή εφεδρεία, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και βεβαίως αποκρατικοποιήσεις. Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομίας αναφέρουν ότι η κυβέρνηση άνοιξε τώρα όλα τα μέτωπα, διότι η κατάσταση έφτασε το απροχώρητο.

Παράλληλα, όπως έκανε γνωστό ο διοικητής της Εθνική, Βασ. Ράπανος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής τον Αύγουστο, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες κατέγραψαν αύξηση κατά 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση για δάνεια έχει μειωθεί σε ποσοστό άνω του 50%.Ταυτόχρονα, ο κ. Ράπανος υποστήριξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι δεν μπήκε το κράτος για να σώσει ούτε μια ελληνική τράπεζα.

Ωστόσο ο κ. Ράπανος προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχασαν από την αρχή της κρίσης μέχρι και τον περασμένο Ιούλιο, περί τα 48 δισ. ευρώ καταθέσεων. Ο διοικητής της Εθνικής παράλληλα εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι το τέλος του χρόνου θα αυξηθούν περαιτέρω.
Αγορές

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε η Wall καθώς το γύρο του κόσμου έκανε η είδηση πως ο Ομπάμα έχει στα σκαριά πρόγραμμα 300 δισ. δολάρια για την τόνωση της απασχόλησης. Την ίδια ώρα, οι επενδυτές μάλλον αναθάρρησαν από την τρίτη σε τέσσερα χρόνια αλλαγή σκυτάλης στην “ηλεκτρική καρέκλα” του διευθύνοντος συμβούλου της Yahoo, αφού η μετοχή της εταιρείας έφτασε στο +5%.

Ο Dow σημείωσε κέρδη 2,47% στος 11.415 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 3,04% στις 2.549 μονάδες ενώ ο S&P 500 έφτασε στο +2,86% και τις 1.199 μονάδες.

Τα αίμα του πίσω πήρε σήμερα ο DAX, καταγράφοντας εντυπωσιακά κέρδη μετά από τρεις ημέρες έντονων απωλειών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε κυνήγι ευκαιριών μετά το γερμανικό “Nein” στις προσφυγές κατά των πακέτων διάσωσης των περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης. Οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης και το αποφασιστικό ύφος του Ευ. Βενιζέλου για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, συνέβαλε στην ενίσχυση του ήδη καλού κλίματος.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε κέρδη 3,14% στις 5.319 μονάδες, στο Παρίσι... άνοιξαν σαμπάνιες για το +3,63% και τις 3.073 μονάδες ενώ ο ταλαιπωρημένος Dax κέρδισε 4,07% στις 5.406 μονάδες.

Κατά 3% κέρδισε η μετοχή της RBS και κατά 2,65% της Lloyds. Σημαντική στήριξη και από την BHP Billiton με άνοδο κατά 3,6%.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επεξεργάζεται πρόγραμμα ύψους 300 δισ. δολαρίων για να ενισχύσει την απασχόληση στη χώρα, αναφέρει το Ρόιτερς, επικαλούμενο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Το πακέτο για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα βασισθεί στη μείωση της φορολογίας της εργασίας, στις επενδύσεις σε υποδομές και σε επιχορηγήσεις σε πολιτείες και δήμους.

Το κόστος των μέτρων, που αναμένεται να παρουσιαστούν από τον Ομπάμα στην ομιλία που θα κάνει αύριο στο Κογκρέσο, θα καλυφθεί από την εξοικονόμηση πόρων με άλλα μέτρα.

Από την άλλη μεριά όμως με εξαιρετικά ήπιο ρυθμό αναπτύσσεται η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με την έκδοση της “Φαιάς Βίβλου” (Beige Book) της Fed, όπου και συνοψίζεται η οικονομική δραστηριότητα πριν από κάθε απόφαση για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την τρέχουσα έκδοση, η οποία όμως εξετάζει την οικονομία μέχρι τις 26 Αυγούστου, επομένως δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία των δύο προηγούμενων εβδομάδων για την επιβράδυνση της μεταποίησης και του τομέα των υπηρεσιών, από τις 12 περιφέρειες της Fed, οι πέντε εμφανίζουν ήπια ανάπτυξη σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση στα μέσα του καλοκαιριού, ενώ αδύναμη χαρακτηρίστηκε η ανάπτυξη στη Φιλαδέλφια.

Τελευταία τροποποίηση στις 05:24 - 08 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.