ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Μαδάνε" τη μαργαρίτα της ελληνικής χρεοκοπίας Wall, Ευρώπη...

16:52 - 12 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Δεν υπάρχει φως στο Χ.Α.

Πάνω από 4% ανέρχονται οι απώλειες στο Χ.Α., με τον γενικό δείκτη να διαπραγματεύεται στις 850 μονάδες και με τζίρο στα 34 εκατ. ευρώ, αρκετά ικανοποιητικό, αν λάβει κανείς υπ' όψιν του το πόσο πολύ έχουν υποχωρήσει οι μετοχές.

Οι απώλειες είναι μεγάλες για τον τραπεζικό κλάδο. Δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο, αλλά για ευρωπαϊκό. Η Γερμανία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, απεργάζεται σενάρια διάσωσης των τραπεζών της, αν η Ελλάδα οδηγηθεί στη χρεοκοπία, ενώ απόψεις περί plan b σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, απεργάζεται και η Γαλλία. Οι Γαλλικές τράπεζες, όπως η Societe Generale ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει στην πώληση παγίων της ύψους 4 δισ. ευρώ. Η Ιταλία δανείστηκε με επιτόκιο κοντά στο 2% 11 δισ. ευρώ και στην Ευρώπη φαίνεται να υπάρχει μεγάλη κινητικότητα ως προς τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.

Ούτε τα χθεσινά μέτρα είναιο αρκετά να κατευνάσουν τις αγορές, ίσως γιατί οι αγορές αναγνωρίζουν το αδιέξοδο που υπάρχει και οδηγήσει σε κατάσταση ασφυξίας την πραγματική οικονομία. Πτώση περίπου κατά 10% καταγράφει η μετοχή της Eurobank, στο 1,15 ευρώ, με όγκο 1,8 εκατ. τεμαχίων. Πάνω από 7,5% ανέρχονται οι απώλειες σε Εθνική και Alpha, στα 2,89 και 1,64 ευρώ αντίστοιχα. Όλες οι μετοχές του 20άρη υποχωρούν.

Ακόμα και η μετοχή του ΟΠΑΠ που ενδοσυνεδριακά ενισχυόταν πάνω από 1%, υποχωρεί αυτή την ώρα πάνω από 4%, κάτω από τα 8 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Eurobank διαμορφώνεται πια κάτω και από τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ της Alpha στα 881 εκατ. ευρώ. Σχεδόν στο μισό της κεφαλαιοποίησης της Coca Cola διαμορφώνεται η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής.

Αγορές

Με εις βάρος της γκολ από τα αποδυτήρια άνοιξε η Wall τη συνεδρίαση της καθώς στο αποκορύφωμα τους έχουν φτάσει τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρόλο που, για την ώρα, οι απώλειες δεν ξεπερνούν το 1%.

Ο Dow υποχωρεί 0,95% στις 10.888 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,51% στις 2.455 ενώ ο S&P βρίσκεται στο -0,80% και τις 1.145 μονάδες.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο χορός των ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές μοιάζει να έχουν επηρεαστεί από τα γερμανικού “χρώματος” σενάρια ελληνικής χρεοκοπίας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες. Τη “νύφη” πληρώνουν για άλλη μία φορά οι εκτεθειμένες στο ελληνικό χρέος γαλλικές τράπεζες, με τις τιμές τους να υποχωρούν περισσότερο από 10%, και ενώ κυκλοφορούν φήμες για πιθανή υποβάθμιση της Societe General από τον οίκο Moody's. Την ίδια ώρα, πληροφορίες που έκαναν το γύρο του κόσμου για έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο της νότιας Γαλλίας, επιδείνωσε τις ανησυχίες.

O Γάλλος CAC σημειώνει αυτή την ώρα ελεύθερη πτώση στο -4,32%, ο αγγλικός FTSE σημειώνει πτώση 1,77% και ο DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 3,03%.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, η Γερμανία φαίνεται πως σκέφτεται πολύ σοβαρά να σταματήσει τις προσπάθειες για την Ελλάδα, αφού η πορεία των αγορών καταδεικνύει τις ολοένα και εντονότερες ανησυχίες σχετικά με την ανικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει τους επενδυτές.

«Φαίνεται ότι η Γερμανία προετοιμάζεται για μια χρεοκοπία», δήλωσε ο Jacques Cailloux, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Royal Bank of Scotland. Προσθέτει μάλιστα ότι «η Γερμανία μπορεί να είναι αυτή που θα κάνει την πρώτη κίνηση αλλά ίσως προετοιμάζονται κι άλλες χώρες»

 Σημειώνεται ότι η γαλλική τράπεζα Societe Generale ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας της καθώς και στην πώληση μονάδων της αξίας 4 δισ. ευρώ έως το 2013, προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της θέση. 

Σταύρος Χαρίτος - Δημήτρης Κώτσος



Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.