ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές...

11:04 - 13 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
(upd) Άλλαξαν πρόσημο οι ευρωαγορές...
Oριακές απώλειες καταγράφονται στο άνοιγμα της αγοράς, καθ'ως η αμφιβολία υπάρχει και όπως φαίνεται θα εξακολουθεί να επηρεάζει την επεδνυτική στρατηγική.

Ο γενικός δείκτης του ΧΑ υποχωρεί στα όρια των 840 μονάδων, ενώ οι τάσεις στις τράπεζες είναι προς το παρόν ανάμεικτες με την Εθνική να ενισχύεται μεν, κάτω από το 1% τα κέρδη δε, οριακές διακυμάνσεις κατγαράφονται στην Αlpha και νέες απώλειες στο 1,13 ευρώ για την Eurobank.

Από τον 20άρη εμφανώς ξεχωρίζει η ΔΕΗ, έπειτα από την είσοδο αμερικανικού fund στο κεφάλαιο της εταιρείας.

Πάντως οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, αν και στις υπόλοιπες ευρωπαικές αγορές η τάση είναι μεικτή. Ο τζίρος στο ΧΑ ξεπρνά τα 5 εκατ. ευρώ.

Ευρωαγορές

Αλλαγή κλίματος σε κλάσμα δευτερολέπτου για τις ευρωπαικές αγορές, οι οποίες γύρισαν σε πτωτικό έδαφος, με Λονδίνο και Παρίσι να σημειώνουν σκαμπανεβάσματα και οριακές διακυμάνσεις, ενώ και ο γερμανός dax στη Φρανκφούρτη έχασε τη "φόρα" 1% που κατέγραφε νωρίτερα στο απόλυτο "πράσινο.

Αν και μέχρι πρότινος οι πληροφορίες του ξένου Τύπου που θέλουν την Ιταλία να ζητά από την Κίνα να αγοράσει ιταλικά ομόλογα σημαντικού ύψους, αποτελούσαν τον κινητήριο μοχλό της σημερινής ανόδου των ευρωπαικών δεικτών, ωστόσο η παγκόσμια κρίση χρέους σε Ευρωζώνη και Ελλάδα και οι ανησυχίες ενόψει του επικείμενου Εcofin στο Βότσλαβ της Πολωνίας, φαίνεται πως επισκιάζουν οποιοδήποτε θετικό σημάδι.

Ωστόσο, στο επίκεντρο των συναλλαγών παραμένουν οι μεταλλευτικές εταιρείες, οι οποίες σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη, ύστερα από την ολοκληρωτική ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Αναλυτικότερα, στα ευρωπαικά ταμπλό, στο Λονδίνο, ο δείκτης ftse 100 μειώνεται κατά 0,78% στις 5.090 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης cac 40 υποχωρεί κατά 1,78% στις 2.804 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης dax καταγράφει πτώση της τάξεως του 0,20% στις 5.062 μονάδες.

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η Ρώμη προσεγγίζει την Κίνα με στόχο να της πουλήσει ιταλικά ομόλογα «σημαντικού ύψους» αλλά και για επενδύσεις σε στρατηγικής σημασίας.

Μάλιστα, η εφημερίδα επικαλούμενη ανώτατη πηγή από την ιταλική κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι για το λόγο αυτό υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στο Λου Τζιουέι, επικεφαλής του κινεζικού «επενδυτικού fund» China Investment Corp (CIC) και στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Ακόμη, σύμφωνα με τους FT,  Ιταλοί αξιωματούχοι είχαν βρεθεί στο τέλος Αυγούστου στο Πεκίνο για συναντήσεις με την ηγεσία του CIC αλλά και στελέχη της κρατικής υπηρεσίας που διαχειρίζεται τα τεράστια κινεζικά αποθεματικά ξένου συναλλάγματος. Οι πηγές των FT θεωρούν πιθανό πως οι επαφές θα συνεχιστούν.

Στα μάκρο της ημέρας, αύξηση μεγαλύτερη της αναμενόμενης σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Γαλλίας τον Αύγουστο, καθώς εκτοξεύθηκαν οι τιμές των ενδυμάτων και των υποδημάτων λόγω των θερινών πωλήσεων. Ειδικότερα, ο δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 2,2% σε ετήσια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μηνιαία αύξηση της τάξεως του 0,4% και ετήσια της τάξεως του 2,1%.

Σταύρος Χαρίτος
[email protected]

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 13 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.