ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνεμος αισιοδοξίας πρασινίζει Ευρώπη και Wall

16:58 - 14 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Αντίδραση με προσδοκίες στο Χ.Α.

Κάποιο καλό νέο περιμένουν οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά στην Ελλάδα. Θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα μέχρι τέλος Οκτωβρίου, μέσα στο οποίο α) θα έχει αποσαφηνιστεί το τι θα γίνει ως προς το rollover, και β) η Κομισιόν θα έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το ευρωομόλογο. Ενδιάμεσα, η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ ως προς την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και τον χαρακτήρα της κατ' επείγουσας επίλυσης του θέματος που σηματοδοτεί η συμμετοχή Γκάιτνερ στο EcoFin στην Πολωνία την Παρασκευή, εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα οεδηγηθεί στη λύση. Άλλωστε, για σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική επικοινωνία κορυφής με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου κ. Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας Καγκελαρίου κυρίας Ανγκέλα Μέρκελ.

Στα καλά νέα της ημέρας περιλαμβάνεται το γεγονός ότι η Moody's δεν υποβάθμισε δραματικές τις Γαλλικές τράπεζες. Στα άσχημα νέα της ημέρας είναι ότι δύο ευρωπαϊκές τράπεζες δανείστηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες ξένων μέσων ενημέρωσης, περί τα 400 εκατ. δολάρια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. αντιδρά θετικά, με κέρδη 2,6%, στις 865 μονάδες, με τη ΔΕΗ (λόγω Silchester) και τις τράπεζες (λόγω θετικών προβλέψεων ως προς την εξέλιξη του PSI). Kέρδη 6,84% για την ΔΕΗ, στα 6,25 ευρώ και με όγκο 340 χιλιάδων τεμαχίων. Εντυπωσιακή είναι η αντίδραση για την ΕΤΕ, που ενισχύεται κατά 6,42%, στα 3,15 ευρώ και 3,5 εκατ. τεμάχια, 5,70% η Alpha, στο 1,67 ευρώ με 2 εκατ. τεμάχια , 4,42% ενισχύεται η Eurobank, στο 1,18 και 3,45% η Πειραιώς, στα 0,60 ευρώ. Επίσης, σε θετικό πεδίο και σημαντικά κέρδη καταγράφει ακόμα η μετοχή της Μυτιληναίος, Folli Follie, Jumbo, ΕΛΠΕ, ενώ υποτονικότερη είναι η αντίδραση σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, Motor Oil και Ελλάκτωρ. Οι συναλλαγές πλησιάζουν τα 42 εκατ. ευρώ.

Αγορές


Πρασίνισε η Wall στο άνοιγμα, στοχεύοντας στο χατ-τρικ θετικών συνεδρίασεων, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις πως μετά την παρέμβαση Ομπάμα οι Ευρωπαίοι ηγέτες βάζουν μπρος για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους

O Dow κερδίζει στο άνοιγμα 0,15% στις 11.122 μονάδες, ο Nasdaq σκαρφαλώνει 0,43% στις 2.543 μονάδες ενώ ο S&P βρίσκεται αυτή την ώρα με θετικό πρόσημο στο +0,10%.

Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, η αισιοδοξία από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών για στήριξη υπό όρους της Ελλάδας αποτυπώνεται στα ταμπλό, υπερνικώντας τις πιέσεις που δέχονται οι γαλλικές τράπεζες μετά την υποβάθμιση της Societe Generale και Credit Agricole για την έκθεση τους σε ελληνικό χρέος.

Ο FTSE αυτή την ώρα κερδίζει 1,3% στις 5.242 μονάδες, ο γαλλικός CAC βρίσκεται παρά τις πιέσεις προς τις γαλλικές τράπεζες στα πράσινα και το +1,54% στις 2.939 μονάδες, ενώ ο γερμανός DAX κερδίζει παρά το αυστηρό βλέμμα της S&P προς τις γερμανικές τράπεζες 2,66% στις 5.304 μονάδες.

Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα για να σωσει την Ελλάδα, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο.

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα διαβεβαιώσουν τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, στην τηλεφωνική διάσκεψη που θα έχουν σήμερα, για τη στήριξή τους στις "σχεδόν υπεράνθρωπες προσπάθειές" του να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία και να μειώσει τον δανεισμό της.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο δήλωσε πως η ΕΕ θα παρουσιάσει τις υπάρχουσες επιλογές για το ευρωομόλογο, δηλώνοντας πως ο μόνος τρόπος να σταματήσουμε τον αρνητικό κύκλο της κρίσης χρέους είναι με μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στην ίδια γραμμή και ο Επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικής και  Νομισματικής Πολιτικής Olli Rehn, ο οποίος υποστήριξε ότι μια χρεωκοπία ή έξοδος της Ελλάδας από την  ευρωζώνη θα είχε δραματικό κόστος για την χώρα, την ευρωζώνη και την παγκόσμια  οικονομία.

Στα μάκρο, στάσιμος παρέμεινε ο δείκτης λιανικών πωλήσεων αλλά και τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.
Στην Ευρώπη, δυσμενέστερα των προσδοκιών είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την βιομηχανική παραγωγή ευρωζώνης τον Ιούλιο, η οποία αυξήθηκε κατά 1%. Πάντως ο δείκτης επέστρεψε σε θετικό πρόσημο μετά το -0,8% του Ιουλίου.

Σταύρος Χαρίτος - Δημήτρης Κώτσος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.