ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακάμπτουν οι τράπεζες εν μέσω φημών για άφιξη της Τρόικας

11:45 - 27 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Τραπεζικό ανοδικό ξέσπασμα και στην Ευρώπη.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει μία ακόμη μάχη στο Βερολίνο για να πείσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα μένει πιστή στις δεσμεύσεις της, η αγορά δίνει ακόμη ένα τεστ για να αποδείξει ότι δεν έχει απαξιωθεί στη σκιά της πρωτοφανούς κρίσης.

Με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, αλλά ακόμη κάτω και από τις 800 μονάδες ο γενικός δείκτης αναμένει τη συνάντηση Παπανδρέου – Μέρκελ στο Βερολίνο, από όπου αναμένεται να λάβει ένα σήμα ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα της δώσει την έκτη δόση και θα ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ο τραπεζικός κλάδος δίνει το στίγμα της ανόδου, με την ΕΤΕ να κερδίζει πάνω από 3% στα 2,66 ευρώ, η Alpha Bank σκαρφαλώνει στα 1,25 ευρώ με κέρδη πάνω από 5%, ενώ Κύπρου, ΤΤ και Πειραιώς σιγοντάρουν την ανοδική αντίδραση.  Να αντισταθμίσει τις πιέσεις προσπαθεί και η Eurobank, η οποία αν και βρέθηκε ακόμη και στα 0,86 ευρώ, πλέον κινείται πέριξ των 0,88 ευρώ.

Ψήγματα ελπίδας εμφανίστηκαν και με τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για επιστροφή της Τρόικας στην Αθήνα την Τετάρτη, ώστε να ξεκινήσει και πάλι ο έλεγχος κανονικά, γεγονός που θα δώσει και το πράσινο φως για την έκτη δόση.

Eυρωαγορές

Το ανοδικό ξέσπασμα στις τράπεζες είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης των ευρωπαικών χρηματιστηρίων, ωθώντας τις αγορές στο εντυπωσιακό +3%... Η αισιοδοξία αποτυπώνεται στα ταμπλό, στον απόηχο των σεναρίων που θέλουν τις ευρωπαικές αρχές να εξετάζουν σχέδιο διάσωσης της ευρωπεριφέρειας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην περιοχή.

Πιο αναλυτικά, με άνοδο 1,7% άνοιξε ο Stoxx Europe 600 στις 224 μονάδες, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 καταγράφει κέρδη 1,81% στις 5.182 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι διαμορφώνεται στο +2,98% και τις 2,926 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 2,87% στις 5.346 μονάδες.

Από το τραπεζικό μέτωπο, οι γαλλικές τράπεζες "ηγούνται" των κερδών. Στο Παρίσι, η BNP Paribas καταγράφει ισχυρά κέρδη 8%, ενώ η Societe Generale διαμορφώνεται στο +7%.

Ανοδικά κινούνται και οι βρετανικές τράπεζες, με τα σημαντικότερα κέρδη για την RBS στο +4,5%, ενώ Lloyds και Barclays άνοιξαν στο +3,6%. Στη Φρανκφούρτη η Commerzbank σημειώνει κέρδη 6,44%, ενώ η Deutsche Bank διαμορφώνεται στο +5,2%.

Την προθυμία της να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εκφράζει η Ιαπωνία, εάν οι αρχές της Ευρωζώνης θα θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που θα κατευνάσει τις αγορές.

«Εάν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ιαπωνία», δήλωσε ο Γιουν Αζούμι, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Η Ιαπωνία επένδυσε περί τα 2,68 δισεκατομμύρια ευρώ, το 20% του συνολικού ποσού, κατά την έκδοση ομολόγων του ΕΤΧΣ το πρώτο εξάμηνο του έτους για τη στήριξη της Ισλανδίας και την Πορτογαλίας. Έτοιμη να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), εάν οι αρχές της ευρωζώνης θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που θα κατευνάσει τις αγορές, δηλώνει η ιαπωνική κυβέρνηση διά του υπουργού Οικονομικών της χώρας Γιουν Αζούμι.

Αλ. Τ. - Στ. Μαλ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:58 - 27 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.