ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρία στα τρία η Wall

23:12 - 27 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Alpha Bank και ΕΤΕ κράτησαν το ΧΑ στο 'πράσινο'
Για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισε με κέρδη, τα οποία όμως αν και περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης, άφησαν μία αίσθηση ότι κάτι κινείται στην Ευρώπη, με τους ηγέτες να έχουν καταλάβει πια ότι τα περιθώρια έχουν συρρικνωθεί δραματικά.

Ο Dow κέρδισε 147 μονάδες στο +1,33% και τις 11.191 μονάδες, ο Nasdaq σκαρφάλωσε 1,20% στις 2.547 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 1,07% στις 1.175 μονάδες.

Εντυπωσιακά ήταν τα κέρδη που αποκόμισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το γερμανικό χρηματιστήριο να δίνει το έναυσμα για την αντίδραση στις απώλειες των τελευταίων ημερών. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο, το «πάρτυ» κράτησε μέχρι το κλείσιμο των δεικτών, την ώρα που εντείνονται οι πιέσεις που δέχεται η Γερμανία να κάμψει τις αντιστάσεις της στην ενίσχυση του EFSF.

Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 4,02% στις 5.294 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι διαμορφώθηκε στο +5,74% και τις 3.023 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε ανοδικά κατά 5,29% στις 5.628 μονάδες.

Άλμα 11,7% σημείωσε η Deutsche Bank και 8,9% η Commerzbank, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και στο Παρίσι. Στο +10% η BNP Paribas, στο +7,8% η Credit Agricole και στο +8,5% η Societe Generale. Στο Λονδίνο η HSBC κέρδισε 2,6%, η Lloyds 4,4%, στο +5,4% η Barclays και στο +5,5% η Royal Bank of Scotland. Με κέρδη 4,1% η UniCredit και 5,7% η Intesa SanPaolo στο Μιλάνο.

Το Eurogroup θα συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα την πιθανή μόχλευση του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF), όπως δήλωσε την Τρίτη η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών κ.Φέκτερ,

Η μόχλευση -με την πιθανή συνδρομή της ΕΚΤ- εξετάζεται ως εναλλακτικός τρόπος για να αυξηθεί η δύναμη πυρός του EFSF, ιδίως μετά την άρνηση της Γερμανίας να αυξηθούν τα κεφάλαια του μηχανισμού.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών είπε επίσης ότι αντιτίθεται στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και προέτρεψε όλες τις χώρες να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να αποφευχθεί η διάσπαση της Ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε μάλιστα λίγο νωρίτερα από το Συνέδριο των Γερμανών Βιομηχάνων, ότι η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ελλάδα.

Την προθυμία της να αγοράσει ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εκφράζει η Ιαπωνία, εάν οι αρχές της Ευρωζώνης θα θεσπίσουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό που θα κατευνάσει τις αγορές.

«Εάν εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα το οποίο θα κατευνάσει τις εντάσεις στις αγορές στηρίζοντας την Ελλάδα, δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η Ιαπωνία», δήλωσε ο Γιουν Αζούμι, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

 

Alpha Bank και ΕΤΕ κράτησαν το ΧΑ στο 'πράσινο'

 

Η κίνηση των τραπεζών που οδηγούσε την ελληνική αγορά υψηλότερα από το πρωί ξαναφούντωσε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει μία ακόμη μάχη στο Βερολίνο για να πείσει τους εταίρους ότι η Ελλάδα μένει πιστή στις δεσμεύσεις της. Οι δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου ότι δεν πρόκειται να βάλει σε εφαρμογή κανένα άλλο πακέτο στήριξης και κανένα ευρωομόλογο, επισκιάστηκε από τις διαρροές ότι η Τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα για να ολοκληρώσει την αξιολόγηση που θα ανοίξει το δρόμο για την έκτη δόση των 8 δισ. ευρώ.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 791,19 μονάδες με κέρδη 0,83%, ενώ ενδοσυνεδριακά δεν παρέλειψε να επισκεφτεί και το αρνητικό πρόσημο, ένδειξη της κατοχύρωσης των ημερήσιων κερδών, και την επανεπένδυσης αργότερα. Άλλωστε, παράγοντες της αγοράς δεν μπορούν να παραβλέψουν και τα διφορούμενα μηνύματα που συνεχίζουν να εκπέμπουν οι Ευρωπαίοι για την τύχη της Ελλάδας, εντείνοντας ένα ήδη εύθραυστο χρηματιστηριακό κλίμα.

Η Alpha Bank στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σήμερα, κινούμενη συνεχώς με σημαντικά κέρδη, τα οποία σταμάτησαν στο +5,88% με το κουδούνι της λήξης και στα 1,26 ευρώ. Στο τέλος της συνεδρίασης εξανεμίστηκαν και οι πιέσεις της Eurobank, η οποία έκλεισε στα 0,89 ευρώ και στο +1,14%, παρόλο που βρέθηκε νωρίτερα ακόμη και στο -4,55%. Ωστόσο έμειναν ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 267 χιλ. τμχ στην τιμή κλεισίματος. Στο υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισαν οι μετοχές της ΕΤΕ στα 2,69 ευρώ και στο +4,26%, της Πειραιώς στα 0,46 ευρώ και στο +4,55%, της Μυτιληναίος στα 3,28 ευρώ και στο +3,8% και της Μετκα στα 5,30 ευρώ και στο +2,32%.

Αντίθετα, νέο σφυροκόπημα δέχτηκε η μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το οποίο βρέθηκε στα 0,76 ευρώ και στο -3,80%, ενώ η μετοχή της Αλαπις έχασε 16,6% φτάνοντας στα 0,10 ευρώ. Στα 0,25 ευρώ και η μετοχή της MIG με απώλειες 3,85%, την ώρα που η ΓΣ της αποφάσισε reverse split με ανταλλαγή μίας νέας για κάθε 11 παλαιές μετοχές.

Τα σήματα για το αν τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα της δώσουν την έκτη δόση και θα ανοίξουν το δρόμο για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, φαίνεται πως είναι ενθαρρυντικά. Ωστόσο, και σήμερα δεν έλειψαν οι δραματικές εκκλήσεις για νέα μέτρα από τον Υπουργό Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος μάλιστα σκιαγράφησε με μελανά χρώματα την ελληνική πραγματικότητα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.