ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Το σχέδιο Treuhand και η επιστροφή της τρόικας αλλάζει το κλίμα

15:00 - 28 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Ενισχύονται οι αγορές, πάνω και τα futures.

Κίνηση προς τις 800 μονάδες για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., καθώς το νέο γερμανικό σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας, με πώληση περιουσιακών στοιχείων και σημαντική μείωση του χρέους σε ποσοστό 80 και 70%, δημιουργεί σοβαρότατες ελπίδες. Το αντιλαμβάνονται οι ξένες αγορές, αφού διαπιστώνεται ότι μέσω αυτού του σχεδίου θα ενισχυθούν σημαντικά στην επόμενη τριετία – τετραετία οι ελληνικές τράπεζες.

 

 

Ο γενικός δείκτης έφτασε μέχρι τις 800 μονάδες, αφού τελικά βρίσκεται λύση, ικανή να περιορίσει τις πιθανότητες haircut. Το ενδιαφέρον στρέφεται στις τράπεζες με την Alpha Bank, από το 1,23 να διαπραγματεύεται στο 1,34, η Eurobank από τα 0,87 στα 0,94 ευρώ, το Τ.Τ. από το 0,74 στο 0,79. Στα 2,76 από τα χαμηλά των 2,63 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της Εθνικής, με συναλλαγές 2,870 εκατ. τεμαχίων.

 

 

Η αλλαγή του κλίματος περνάει και στις υπόλοιπες μετοχές. Εντολές αγορών βγαίνουν στον Μυτιληναίο, με το χαρτί στα 3,40 ευρώ, τη Βιοχάλκο που πέρασε τα 33,30 ευρώ, τον ΟΤΕ, την Ελλάκτωρ, τα ΕΛΠΕ και την Coca Cola. Οι επενδυτές παραμένουν κουμπωμένοι, ενώ ενθαρρυντικό παράλληλα, είναι το γεγονός ότι η τρόικα επιστρέφει και πιάνει δουλειά την Πέμπτη, ενώ συγκαλείται και έκτακτο Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Οι συναλλαγές στο Χ.Α. ξεπερνούν τα 32,5 εκατ. ευρώ.

 

Αγορές

 

Αντιδρούν αυτή την ώρα οι ευρωαγορές στις αρχικές τους απώλειες, μετά το χθεσινό “μπαμ” της τάξεως του 4% στα ευρωπαϊκά ταμπλό, στο απόηχο της αισιοδοξίας για την εξεύρεση αποφασιστικής λύσης στο ευρωπαϊκό αδιέξοδο

 

Ο αγγλικός FTSE παραμένει αυτή την ώρα αμετάβλητος στις 5.294 μονάδες, ο γαλλικός CAC σκαρφαλώνει 0,55% στις 3.040 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σκαρφαλώνει 0,82% στις 5.675 μονάδες. «Χαμηλού ρίσκου» θεωρούν τη σημερινή ημέρα οι αναλυτές κρίνοντας από το γεγονός ότι οι κλάδοι που έχουν κέρδη είναι οι χαμηλού επενδυτικού κινδύνου.

Από την άλλη, οι τράπεζες κινούνται ελαφρά χαμηλότερα από το χθεσινό “πικ” καθώς η γερμανική επιμονή κατά της ενίσχυσης του EFSF δημιουργεί ανησυχίες.

 

Οι μετοχές της Deutsche Bank υποχωρούν 1,3% ενώ η Barclays σημειώνει απώλειες 1,5%. Οι «πονεμένες» γαλλικές τράπεζες από την άλλη σκαρφαλώνουν με πρώτο βιολί τη BNP Paribas που κερδίζει 2%. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα αισιόδοξος πως η ΕΚΤ θα κάνει “ότι χρειαστεί” για να διασφαλίσει τη σταθερότητα.

 

Την ίδια ώρα, σε στρατόπεδα έχει χωριστεί η Ευρωπη για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα ύψους 109 δισ. ευρώ, το οποίο προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, όπως αναφέρει ο ξένος Τύπος.

Ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, που επικαλούνται οι Financial Times, δήλωσε πως επτά χώρες -τις οποίες δεν κατονόμασε- ζητούν να προχωρήσουν οι τράπεζες σε μεγαλύτερο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία και η Ολλανδία ζητούν να σηκώσουν οι τράπεζες το μεγαλύτερο βάρος, όμως η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αποδέχονται αυτή την πρόταση.

 

Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στους χρηματιστηριακούς δείκτες υποδήλωναν κέρδη για το άνοιγμα της Wall Street την Τετάρτη εν μέσω προσδοκιών για αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μετά τα νέα ότι η τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα.

 

Τα futures στον δείκτη Dow Jones ενισχύονταν 0,85%, στον δείκτη S&P 500 0,87% και στον Nasdaq 0,68%.

Σταύρος Χαρίτος
[email protected]

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.