ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πυκνά σύννεφα πάνω από Ευρώπη και Wall

16:54 - 30 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Σε κόκκινο φόντο οι μετοχές
Στο ίδιο μουντό μοτίβο εξακολουθεί να κινείται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., καταγράφοντας απώλειες περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στις 795 μονάδες. Έπειτα από περίπου πέντε ώρες συναλλαγών, ο τζίρος δεν έχει αγγίξει καν τα 20 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν ρίσκο ούτε στα επίπεδα αυτά, φοβούμενοι τυχόν επιδείνωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

Μία μέρα μετά την υπερψήφιση της ενίσχυσης των κεφαλαίων στο μηχανισμό EFSF από τη Γερμανική Βουλή, οι αγορές υποχωρούν την Παρασκευή λόγω της μη αύξησης των κεφαλαίων. Η Ιταλία χθες δανείστηκε ακριβά με επιτόκιο της τάξης του 5,8%, ενώ Γερμανία και Γαλλία φαίνεται πως απεργάζονται ένα νέο σχέδιο στήριξης των τραπεζών, κάτι που προκαλεί συνειρμούς για haircut στα ελληνικά ομόλογα.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν τα σενάρια χρεοκοπίας της Ελλάδας. Οι τράπεζες υποχωρούν και πάλι, με τις απώλειες της Eurobank να ξεπερνούν το 4%, στα 0,92 ευρώ, Alpha 3,62%, στο 1,33, Πειραιώς 2,13%, στα 0,46 ευρώ και Εθνική 1,44%, στα 2,73 ευρώ. Αντιθέτως, κέρδη έχουν βγει στο Τ.Τ., τον ΟΠΑΠ, τον Ελλάκτωρα και τη Βιοχάλκο. Κέρδη, επίσης, καταγράφουν Σαράντης, Frigoglass, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και ΜΕΤΚΑ.

Αγορές

Μία σειρά από ανησυχητικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία επιδεινώνουν σήμερα τις ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές, ενώ μαίνεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους που αναγκάζει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών σε αλλεπάλληλα ραντεβού, πρώτα στις 17 Οκτωβρίου (ΕΕ) και μία μέρα αργότερα (Ευρωζώνη) με κεντρικό θέμα, τι άλλο, την κρίση του ευρώ και της Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, αρνητικό ήταν το σημερινό άνοιγμα στη Wall Street.

O Dow υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,18% στις 11.022 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,71% στις 2.438 μονάδες ενώ ο S&P χάνει 1,66% στις 1.141 μονάδες.

Ο δείκτης κατασκευών στην Κίνα συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2009. Οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις σημειώσαν τη μεγαλύτερη βουτιά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός έφτασε απρόσμενα στο 3% δένοντας τα χέρια της ΕΚΤ η οποία φημολογείται πως εξετάζει μείωση των επιτοκίων. Την ίδια ώρα ένας κρίσιμος δείκτης για την αμερικανική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1% για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ενώ ανεπαίσθητα αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες.

Μόνο η αύξηση των πόρων του EFSF
δεν αρκεί για να αλλάξει στο κλίμα στα ευρωπαϊκά ταμπλό. Ήδη από σήμερα οι Ευρωπαίοι αρχηγοί προτείνουν τα παραιτέρω βήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να συμβάλουν στην πολυπόθητη λύση ενάνατια στην κρίση χρέους.

Ο εγγλέζος FTSE 100 υποχωρεί 2,15% στις 5.085 μονάδες, ο γαλλικός CAC χάνει 2,33% στις 2.957 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 3,04% στις 5.468 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank υποχωρεί 6,8% μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt πως επίκειται υποβάθμιση του στόχου για τα κέρδη της τράπεζας.

Σταύρος Χαρίτος
[email protected]

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 17:10 - 30 Σεπ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.