ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Βουτιά 43,53% από την αρχή του χρόνου

17:27 - 30 Σεπ 2011 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Βουτιά 43,53% από την αρχή του χρόνου
Απώλειες για Wall και Ευρώπη.

Πτώση 43,53% καταγράφει ο γενικός δείκτης του Χ.Α. από την αρχή του χρόνου, δηλαδή στο 9μηνο. Οι απώλειες είναι μεγάλες και έχουν να κάνουν με όλη τη σπέκουλα που αφορά στο αν θα χρεοκοπήσει ή όχι η Ελλάδα.


Για τις 18 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία θα καθορίσει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη και βεβαίως θα ασχοληθεί με το πρόβλημα της Ελλάδας. Αξιωματούχοι της Ε.Ε. συνέδεσαν νωρίτερα τις εκτιμήσεις της τρόικα με το πρόγραμμα PSI. Δηλαδή, αν οι προβλέψεις της τρόικα είναι δυσοίωνες για την Ελλάδα, σημαίνει ότι το haircut, μέσω του PSI για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες θα είναι μεγαλύτερο.

Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ανοιχτά. Δηλαδή, είναι ανοιχτό το πόσες ζημιές θα εγγράψουν, αν μπορούν να ανταπεξέλθουν, αν θα επηρεαστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια, κάτω του δείκτη 8%, αν μπορούν να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και βεβαίως, αν αυτές κρατικοποιηθούν. Τα εφιαλτικά αυτά σενάρια έχουν υπ' όψιν του οι ξένοι επενδυτές και διαρκώς βρίσκονται πωλητές, ενώ η απροθυμία για αγορές είναι έκδηλη.


Την Παρασκευή τελευταία μέρα του τρίτου τριμήνου κι ενώ παραδοσιακά οι εισηγμένες προέβαιναν σε πακέτα για λογιστική τακτοποίηση των αποτιμήσεων τους στο ταμπλό, σημειώθηκαν μόνο 971 χιλιάδες ευρώ, με τον συνολικό τζίρο να θυμίζει λίγο πριν την αργία του Δεκαπενταύγουστου, στα 38,5 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον είναι ότι η αγορά “μαζεύτηκε” στο κλείσιμο από τα χαμηλά των 785 μονάδων, κλείνοντας με απώλειες 0,52%, στις 798,42 μονάδες. Εντολές αγορών βγήκαν στον ΟΠΑΠ, αν και δεν κράτησε τα αρχικά κέρδη, κλείνοντας τελικά στα 7,60 και με άνοδο 0,66%.


Εντολές αγορών βγήκαν και στα άλλα κρατικόχαρτα, την ΕΥΔΑΠ που ενισχύθηκε κατά 7,39%, τον ΟΛΠ 2,50%, ΟΛΘ 1,81% και ΕΥΑΘ. Θετικό πρόσημο για τον Φουρλή, τον Σαράντη, το Πλαίσιο, την ΜΕΤΚΑ, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αντίδραση για την Ελλάκτωρ, που ενισχύθηκε πάνω από 5%.



Ίδια γεύση για τις τράπεζες, με την Alpha να υποχωρεί 3,62%, στο 1,33 ευρώ, 3,13% η Eurobank, στα 0,93 ευρώ, ενώ στο 0,73% περιορίστηκαν οι απώλειες της ΕΤΕ, στα 2,75 ευρώ. Αμετάβλητη στα 0,47 η Πειραιώς. Σε εβδομαδιαία βάση, η αγορά ενισχύθηκε οριακά, μόλις κατά 0,06%.


Αγορές

Μία σειρά από ανησυχητικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία επιδεινώνουν σήμερα τις ανησυχίες στις παγκόσμιες αγορές, ενώ μαίνεται η ευρωπαϊκή κρίση χρέους που αναγκάζει τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών σε αλλεπάλληλα ραντεβού, πρώτα στις 17 Οκτωβρίου (ΕΕ) και μία μέρα αργότερα (Ευρωζώνη) με κεντρικό θέμα, τι άλλο, την κρίση του ευρώ και της Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, αρνητικό ήταν το σημερινό άνοιγμα στη Wall Street.

O Dow υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,18% στις 11.022 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 1,71% στις 2.438 μονάδες ενώ ο S&P χάνει 1,66% στις 1.141 μονάδες.

Ο δείκτης κατασκευών στην Κίνα συρρικνώθηκε για τρίτο συνεχή μήνα σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2009. Οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις σημειώσαν τη μεγαλύτερη βουτιά τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια ενώ ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός έφτασε απρόσμενα στο 3% δένοντας τα χέρια της ΕΚΤ η οποία φημολογείται πως εξετάζει μείωση των επιτοκίων. Την ίδια ώρα ένας κρίσιμος δείκτης για την αμερικανική οικονομία υποχώρησε κατά 0,1% για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, ενώ ανεπαίσθητα αυξήθηκαν οι καταναλωτικές δαπάνες.

Μόνο η αύξηση των πόρων του EFSF
δεν αρκεί για να αλλάξει στο κλίμα στα ευρωπαϊκά ταμπλό. Ήδη από σήμερα οι Ευρωπαίοι αρχηγοί προτείνουν τα παραιτέρω βήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν, έτσι ώστε να συμβάλουν στην πολυπόθητη λύση ενάνατια στην κρίση χρέους.

Ο εγγλέζος FTSE 100 υποχωρεί 2,15% στις 5.085 μονάδες, ο γαλλικός CAC χάνει 2,33% στις 2.957 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 3,04% στις 5.468 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank υποχωρεί 6,8% μετά το δημοσίευμα της Handelsblatt πως επίκειται υποβάθμιση του στόχου για τα κέρδη της τράπεζας.

Σταύρος Χαρίτος 
[email protected]

Δημήτρης Κώτσος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.