ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραπεζική αντίδραση στο Χ.Α.

14:33 - 05 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Aνοδικό τέμπο στην Ευρώπη. Κέρδη για τα αμερικάνικα παράγωγα.  

Διακυμάνσεις, παρά το θετικό πρόσημο παρατηρούνται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Ο λόγος της αντίδρασης συνδέεται με τη μεγάλη κινητικότητα που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες μέρες στην Ευρώπη για την οικονομική διακυβέρνηση και βεβαίως για την περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών, έπειτα από τα προβλήματα που φαίνεται να αντιμετωπίζει η γαλλοβελγική τράπεζα Dexia.



Όλα τα μεγάλα μέτωπα της ελληνικής οικονομίας παραμένουν ανοιχτά. Το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών από το Δημόσιο είναι ανοιχτό για τον Νοέμβριο, αν τελικά δεν εκταμιευθεί η έκτη δόση, ενώ η κυβέρνηση ζυμώνεται εν αναμονή της αυριανής επίσκεψης Ρέσλερ, ο οποίος πιθανότατα κομίζει σχέδιο ελεγχόμενης χρεοκοπίας της χώρας.


Ο τραπεζικός κλάδος στο Χ.Α. αντιδρά, καταγράφοντας άνοδο 4,89%, με την Πειραιώς να ανακάμπτει κατά 11,11%, η Alpha 5,45%, η Eurobank 5,19%, η Alpha 5,45% και η Εθνική 4,19%. Εντολές αγορών έχουν βγει σε ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίο, στα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, τον Τιτάνα, αν και ΟΠΑΠ, Coca Cola και Jumbo κινούνται σε αρνητικό πεδίο.

 Aγορές

Παρά το σάλο που έχει προκαλέσει στις διεθνείς αγορές το τραπεζικό "κραχ" της γαλλοβελγικής Dexia, οι ευρωαγορές παρουσιάζουν ισχυρή άνοδο στα ταμπλό, με τις τράπεζες να αποτελούν τους μεγάλους κερδισμένους της συνεδρίασης. Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, οι Ευρωπαίοι έχοντας διαπιστώσει ότι δεν έχουν πράξει τα απαραίτητα για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, εξετάζουν σχέδιο παρέμβασης, προκειμένου να συμβάλουν στην ενίσχυση των ευρωπαικών τραπεζών.

 

Η είδηση αυτή, η οποία στην ουσία, επιβεβαιώθηκε τόσο από τον Όλι Ρεν όσο και από το Β. Σόιμπλε, κατόρθρωσε να επισκιάσει τις κινήσεις και προειδοποιήσεις του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moodys, ο οποίος και υποβάθμισε τα ιταλικά ομόλογα κατά 3 βαθμίδες και χτύπησε "καμπανάκι" στην Ευρώπη για περαιτέρω υποβαθμίσεις στο μέλλον.

 

Στο μεταξύ, οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις στήριξης της Ιαπωνίας προς την Ευρώπη δίνουν περαιτέρω ανοδικό τόνο στα χρηματιστήρια, αφότου η χώρα ανακοίνωσε ότι εντός των τρόπων που εξετάζει για την ανάκαμψη της περιφέρειας, περιλαμβάνεται και η αγορά ομολόγων από το EFSF.

 

Αναλυτικά, αυτή την ώρα στα ταμπλό, ο άγγλος ftse 100 αυξάνεται κατά 2,39% στις 5.061 μονάδες, ο γάλλος cac σημειώνει άνοδο της τάξεως του 2,78% στις 2.930 μονάδες και τέλος, ο γερμανός dax ενισχύεται κατά 3,01% στις 5.373 μονάδες.

 

Κέρδη 6,3% για την BNP Paribas και άνοδος 5,5% για τη Deutsche Bank. Την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης της Dexia από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Σύμφωνα με τους Baroin και Noyaer, οι γαλλικές τράπεζες βρίσκονται γενικότερα σε καλή κατάσταση, ενώ οι γαλλοβελγικοί πιστωτές είναι πρόθυμοι να παράσχουν ρευστότητα στην τράπεζα.

 

Στη βαθμίδα Α2, με αρνητικές προοπτικές, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody's τα ιταλικά ομόλογα. Η αξιολόγηση των ιταλικών ομολόγων βρισκόταν στο Αa2, τρεις μονάδες υψηλότερα.

 

Η Μoody's αιτιολόγησε την υποβάθμιση επικαλούμενη την αύξηση του κινδύνου για τη χρηματοδότηση χωρών της Ευρωζώνης με υψηλό χρέος, τους αυξημένους κινδύνους για την ανάπτυξη -εξαιτίας, όπως αναφέρει, δομικών αδυναμιών και του κλίματος στην παγκόσμια οικονομία- αλλά και την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης.

 

"Η Ιαπωνία μπορεί να αγοράσει περισσότερα ομόλογα που έχουν εκδοθεί από το EFSF, για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου Συντονισμού της Ιαπωνικής κυβέρνησης Οσάμου Φουτζιμούρα.

 

"Τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικά για την Ιαπωνία. Σχεδιάζουμε τρόπους υποστήριξη της Ευρώπης, όπως οι αγορές ομολόγων του EFSF", πρόσθεσε ο ίδιος.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.