ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάτησαν "delete" στα κέρδη οι ευρωαγορές - Κάτω τα αμερικάνικα futures

13:44 - 07 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Σε στάση αναμονής το ΧΑ.
To "διπλό" χτύπημα της Moodys σε Πορτογαλία και Αγγλία επέφερε "ταραχές" στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Οι αγορές "διέγραψαν" τα αρχικά κέρδη της συνεδρίασης και αυτή την ώρα κινούνται σε αρνητικό έδαφος, δεδομένης της ανακοίνωσης των στοιχείων για την αγορά εργασίας και απασχόλησης στις ΗΠΑ, η αναμονή των οποίων προτρέπει τους επενδυτές να αποχωρήσουν σταδιακά από τα ταμπλό.

Από την άλλη, βασική αιτία για την αλαλγή τάσης των ευρωπαικών αγορών αποτελεί και η διαφωνία του γαλλογερμανικού άξονα για το ύψος των αγορών των κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με διαρροές απο πηγές προσκείμενες στο εν λόγω ζήτημα. Και όλα αυτά την ώρα, που οι Ευρωπαίοι πρεοτοιμάζουν σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών, το οποίο θα γνωστοποιηθεί, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 του μήνα, με την ΕΚΤ να έχει αποφασίσει να διοχετεύσει περαιτέρω ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θέτοντας εκ νέου σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών.

Aναλυτικότερα, στα ταμπλό, ο άγγλος ftse 100 κινείται πτωτικά κατά 0,38% στις 5.271μονάδες, ο γάλλος cac 40 μειώνεται κατά 0,55% στις 3.058 μονάδες και τέλος, ο γερμανός dax κατραγράφει πτώση της τάξεως του 0,27% στις 5.630 μονάδες.

Σε υποβάθμιση εννέα πορτογαλικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody's θέτοντας παράλληλα αρνητικό outlook για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.
Συγκεκριμένα, η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση των Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portuguez, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta Caixa Economica Montepio Geral.

Στο μεταξύ, η Moody's υποβάθμισε και 12 βρετανικές τράπεζες, ανάμεσά τους και πέντε μεγάλες, προχωρώντας στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση είναι λιγότερο πρόθυμη να τις υποστηρίξει οικονομικά, σε περίπτωση ανάγκης.

Μεταξύ των μεγάλων βρετανικών τραπεζών περιλαμβάνονται η Lloyds Banking Group (LBG), η οποία υποβαθμίζεται από "Aa3" σε "Α1" και η Royal Bank of Scotland (RBS) , η οποία κατεβαίνει τρεις βαθμίδες, από "Aa3" σε "A2".

Η υποβάθμιση αφορά ακόμη τρεις τράπεζες, τις Santander UK (από "Aa3 σε Α1"), Co-Operative Bank (από "Α3" σε "A2") και Nationwide Building Society (από "Αα3" σε "A2").

Τρεις μεγάλες βρετανικές τράπεζες δεν υπέστησαν υποβάθμιση: οι Barclays, HSBC και Standard Chartered.

ΧΑ


Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά με το γενικό δείκτη ελαφρώς πάνω από τις 740 μονάδες. Αντίδραση έχει βγει στην Εθνική και στην Πειραιώς με κέρδη πάνω από 2%, αλλά η επιφυλακτικότητα υπάρχει.

Και αυτό διότι έχει "παγώσει" το PSI εν αναμονή μεγαλύτερου κουρέματος από το 21%, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης κατεύθυνσης από την ΕΕ για συνολική αντιμετώπιση του χρέους.

Η επιφυλακτικότητα αντανακλάται στις συναλλαγές που διαμορφώνοντα στα 4 εκατ. ευρώ.

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]

Σταύρος Χαρίτος
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.