ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Έπιασε δουλειά" η Wall - Κέρδη στην Ευρώπη

16:53 - 07 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Άνοδος στηριζόμενη σε γυάλινα πόδια

 Πάνω από 1% ενισχύεται ο γενικός δείκτης του Χ.Α., αγγίζοντας τις 747 μονάδες. Χωρίς να έχει αλλάξει κανένα δεδομένο ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο εξωτερικό και ειδικά στο Βερολίνο, όπου την ερχόμενη Κυριακή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί κατά την οποία, απ' ό,τι λέγεται, πρόκειται να κλειδώσει η αξιοποίηση των κεφαλαίων του EFSF και η στήριξη των ευρωπαϊκών τραπεζών.



Οι συνεχείς αγορές μετοχών από τον κ. Α. Βγενόπουλο δίνουν ώθηση στη μετοχή της MIG που ενισχύεται κατά 8,70%. Ενδιαφέρον υπάρχει ακόμα και για τον ΟΠΑΠ (4,82%), την Εθνική (3,27%), την Marfin Popular (3,13%). Kέρδη καταγράφονται στην Alpha, που ενισχύεται στο 1,17, την Πειραιώς στα 0,39 και τη Eurobank στο 0,81 ευρώ. Ενδιαφέρον, επίσης, υπάρχει για τη Folli Follie, τη ΔΕΗ, τον Μυτιληναίο, τον Σαράντη, την S&B και την Ιντραλότ. Οι συναλλαγές πάντως, παραμένουν υποτονικές, στα 24 εκατ. ευρώ.

Αγορές

Κέρδη σημειώνει λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης η Wall Street εκτιμώντας τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αμερικάνικη απασχόληση αλλά οι ανησυχίες από το ευρωπαϊκό μέτωπο εμποδίζουν το να κεφαλαιοποιήσει τα μάκρο σε μεγαλύτερα κέρδη ...

 

O Dow κερδίζει αυτή την ώρα 0,5% στις 11.179 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,32% ενώ ο S&P παραμένει αμετάβλητος στις 1.165 μονάδες.

 

Ενθαρρυντικά ήταν συγκεκριμένα τα στοιχεία για την αμερικάνικη απασχόληση, καθώς οι θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 103.000, ενώ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 9,1%.
Αναλυτικά οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 103.000.Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν αρκετά λιγότερες και πιο συγκεκριμένα 55.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική απασχόληση.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο ο αριθμός των νέων θέσεων είχε παραμείνει στάσιμος.

“Είναι θετική το ότι βάζουμε θέσεις θέσεις εργασίας και ότι στοιχεία για τους προηγούμενους μήνες (σ.σ. Όπως το ΑΕΠ β'τριμήνου) αναθεωρούνται προς το καλύτερο. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν κατευθυνόμαστε προς διπλή ύφεση όπως πολλοί παράγοντες της αγορά ανησυχούσα.

 

Βασισμένες στα ενθαρρυντικά μάκρο από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ανακάμπτουν αυτή την ώρα και οι ευρωπαϊκές αγορές.

 

Aναλυτικότερα, στα ταμπλό, ο άγγλος ftse 100 κερδίζει 0,13% στις 5.298 μονάδες, ο γάλλος cac 40 σκαρφαλώνει 0,38% στις 3.087 μονάδες και τέλος, ο γερμανός dax κατραγράφει κέρδη 0,17 % στις 5.655 μονάδες.

 

To "διπλό" χτύπημα της Moodys σε Πορτογαλία και Αγγλία επέφερε νωρίτερα "ταραχές" στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. .

Παράλληλα ανησυχία προκάλεσε και η διαφωνία του γαλλογερμανικού άξονα για το ύψος των αγορών των κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με διαρροές απο πηγές προσκείμενες στο εν λόγω ζήτημα. Και όλα αυτά την ώρα, που οι Ευρωπαίοι πρεοτοιμάζουν σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών, το οποίο θα γνωστοποιηθεί, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 του μήνα, με την ΕΚΤ να έχει αποφασίσει να διοχετεύσει περαιτέρω ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θέτοντας εκ νέου σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών.

Σε υποβάθμιση εννέα πορτογαλικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody's θέτοντας παράλληλα αρνητικό outlook για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση των Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portuguez, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta Caixa Economica Montepio Geral.

 

Στο μεταξύ, η Moody's υποβάθμισε και 12 βρετανικές τράπεζες, ανάμεσά τους και πέντε μεγάλες, προχωρώντας στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση είναι λιγότερο πρόθυμη να τις υποστηρίξει οικονομικά, σε περίπτωση ανάγκης.

 

Μεταξύ των μεγάλων βρετανικών τραπεζών περιλαμβάνονται η Lloyds Banking Group (LBG), η οποία υποβαθμίζεται από "Aa3" σε "Α1" και η Royal Bank of Scotland (RBS) , η οποία κατεβαίνει τρεις βαθμίδες, από "Aa3" σε "A2".

 

Η υποβάθμιση αφορά ακόμη τρεις τράπεζες, τις Santander UK (από "Aa3 σε Α1"), Co-Operative Bank (από "Α3" σε "A2") και Nationwide Building Society (από "Αα3" σε "A2").

 

Τρεις μεγάλες βρετανικές τράπεζες δεν υπέστησαν υποβάθμιση: οι Barclays, HSBC και Standard Chartered.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.