ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά τα κέρδη στην Ευρώπη – Σε απώλειες γυρνά τη Wall η υποβάθμιση της Ιταλίας και της Ισπανίας

19:29 - 07 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση 6,7% στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωαγορές, υποβοηθούμενες από την θετική στάση που διατηρούν οι επενδυτές απέναντι στην κινητικότητα που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους.

Aναλυτικότερα, στα ταμπλό, στο Λονδίνο ο FTSE 100 κερδισε 0,23% στις 5.303 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σκαρφάλωσε 0,66% στις 3.096 μονάδες και τέλος, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,54% στις 5.676 μονάδες.

To "διπλό" χτύπημα της Moodys σε Πορτογαλία και Αγγλία επέφερε νωρίτερα "ταραχές" στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. .

Παράλληλα ανησυχία προκάλεσε και η διαφωνία του γαλλογερμανικού άξονα για το ύψος των αγορών των κρατικών ομολόγων από το Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με διαρροές απο πηγές προσκείμενες στο εν λόγω ζήτημα. Και όλα αυτά την ώρα, που οι Ευρωπαίοι πρεοτοιμάζουν σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών, το οποίο θα γνωστοποιηθεί, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 17 του μήνα, με την ΕΚΤ να έχει αποφασίσει να διοχετεύσει περαιτέρω ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, θέτοντας εκ νέου σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς καλυμμένων ομολογιών.

Σαν «βόμβα» έπεσε στη Wall η υποβάθμιση της Ιταλίας από τον οίκο Fitch, γυρνώντας τους δείκτες από το πράσινο στο κόκκινο, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αμερικάνικη απασχόληση.

O Dow χάνει αυτή την ώρα 0,27% στις 11.094 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 1,25% στις 2.475 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,66% στις 1.157 μονάδες.

Σε Α+ υποβάθμισε την ιταλική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ διατηρεί αρνητικό το outlook αφηνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέα υποβάθμιση. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την υποβάθμιση της ισπανικής οικονομίας σε ΑΑ- από ΑΑ+ προηγουμένως, διατηρώντας και εδώ  αρνητικό το outlook.

Σε υποβάθμιση εννέα πορτογαλικών τραπεζών κατά μία ή δύο βαθμίδες προχώρησε η Moody's θέτοντας παράλληλα αρνητικό outlook για τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

Συγκεκριμένα, η Moody's προχώρησε στην υποβάθμιση των Caixa Geral de Depositos, Banco Comercial Portuguez, Banco Espirito Santo, Banco BPI, Banco Santander Totta Caixa Economica Montepio Geral.

Στο μεταξύ, η Moody's υποβάθμισε και 12 βρετανικές τράπεζες, ανάμεσά τους και πέντε μεγάλες, προχωρώντας στην εκτίμηση ότι η κυβέρνηση είναι λιγότερο πρόθυμη να τις υποστηρίξει οικονομικά, σε περίπτωση ανάγκης.

Μεταξύ των μεγάλων βρετανικών τραπεζών περιλαμβάνονται η Lloyds Banking Group (LBG), η οποία υποβαθμίζεται από "Aa3" σε "Α1" και η Royal Bank of Scotland (RBS) , η οποία κατεβαίνει τρεις βαθμίδες, από "Aa3" σε "A2".

Η υποβάθμιση αφορά ακόμη τρεις τράπεζες, τις Santander UK (από "Aa3 σε Α1"), Co-Operative Bank (από "Α3" σε "A2") και Nationwide Building Society (από "Αα3" σε "A2").

Τρεις μεγάλες βρετανικές τράπεζες δεν υπέστησαν υποβάθμιση: οι Barclays, HSBC και Standard Chartered

Ενθαρρυντικά ήταν συγκεκριμένα τα στοιχεία για την αμερικάνικη απασχόληση, καθώς οι θέσεις εργασίας εκτός του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 103.000, ενώ η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 9,1%.

Αναλυτικά οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 103.000.Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα δημιουργηθούν αρκετά λιγότερες και πιο συγκεκριμένα 55.000 νέες θέσεις εργασίας στην αμερικανική απασχόληση.

Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο ο αριθμός των νέων θέσεων είχε παραμείνει στάσιμος.

“Είναι θετική το ότι βάζουμε θέσεις θέσεις εργασίας και ότι στοιχεία για τους προηγούμενους μήνες (σ.σ. Όπως το ΑΕΠ β'τριμήνου) αναθεωρούνται προς το καλύτερο. Όλα αυτά δείχνουν ότι δεν κατευθυνόμαστε προς διπλή ύφεση όπως πολλοί παράγοντες της αγορά ανησυχούσα.

 


Πτώση 6,7% στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου


Με πτώση 6,77% ξεκίνησε ο μήνας. Αυτό ήταν δηλαδή, το ποσοστό πτώσης της αγοράς κατά την πρώτη εβδομάδα. Τα κέρδη του δείκτη στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν λίγα, μόλις 0,59%, με κλείσιμο στις 744,37 μονάδες, όταν ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στα ψηλά των 755 μονάδων.

Η ανησυχία και η καχυποψία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας υπάρχει, σχολιάζουν οι αναλυτές. Οι ανοδικές συνεδριάσεις δεν αποτελούν τίποτ' άλλο από παγίδα, σχολιάζουν οι ίδιοι, αφού στο πρώτο άσχημο νέο, βγαίνουν βροχή οι εντολές πώλησης και το σορτάρισμα.

Η αγορά στρέφει την προσοχή της στην επικείμενη συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου κυρίας Ανγκέλα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο στο Βερολίνο την προσεχή Κυριακή. Εκεί, οι δύο ηγέτες αναμένεται να αποφασίσουν και να χαράξουν κοινή γραμμή συνολικής αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα, που απειλεί να εξαπλωθεί ακόμα και στην καρδιά της ευρωζώνης.

Ο τραπεζικός κλάδος κινήθηκε χλιαρά, με την Alpha να ενισχύεται κατά 2,63%, στο 1,17 ευρώ, η Eurobabnk 2,50, στα 0,82 και η Εθνική 1,87%, στα 2,18 ευρώ. Αμετάβλητη ΄'εμεινε η Πειραιώς στο 0,38 ευρώ, αν και η μετοχή μέσα στη συνεδρίαση είχε φτάσει να ενισχύεται πάνω από 2,6%.

Οι αγορές μετοχών στην MIG από τον κ. Α. Βγενόπουλο αλλάζουν το κλίμα και δίνουν ώθηση 8,70%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμαχίων. Κέρδη 5,31% για τον ΟΠΑΠ και 4% για τη ΔΕΗ, στα 6,39 ευρώ. Ανοδική ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής για Μυτιληναίο και Folli Follie, Σαράντη, S&B και Ιντραλότ.

Οι επενδυτές θα πάρουν θέση στο Χ.Α., αναφέρουν χρηματιστές, μόνο όταν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στην Ελλάδα, αν δηλαδή θα υπάρξει κούρεμα στο χρέος, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις τράπεζες και βεβαίως πότε θα γίνει. Οι συναλλαγές ήταν υποτονικές, μόλις στα 40 εκατ. ευρώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:37 - 07 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.