ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tραπεζική άνοδος στην Ευρώπη, άλμα για τα αμερικάνικα futures!

14:06 - 10 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Στο επίκεντρο η διάσωση της γαλλοβελγικής Dexia.

Διευρύνουν τα κέρδη τους αυτή την ώρα οι ευρωπαικές αγορές, στον απόηχο του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ευρωπεριφέρειας, γεγονός το οποίο ανεβάζει υψηλότερα και τον τραπεζικό δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές σε ανοδική τροχιά.

Στο επίκεντρο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας το σχέδιο διάσωσης του γαλλοβελγικού ομίλου Dexia, με τον οίκο Moodys να δηλώνει ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα διατηρηθεί σε ΑΑΑ με το outlook θετικό, ενώ την ίδια στιγμή η S&P ενώ επιβεβαιώνει την αξιολόγηση ΑΑ για το Βέλγιο, ωστόσο, κάνει λόγο για αρνητικό outlook, προειδοποιώντας για μελλοβτική υποβάθμιση.

Στα ταμπλό, ο άγγλος ftse 100 αυξάνεται κατά 1,20% στις 5.367 μονάδες, ο γάλλος cac 40 ενισχύεται κατά 0,74% στις 3.120 μονάδες και τέλος, ο γερμανός dax σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,20% στις 5.678μονάδες.

Την κρατικοποίηση του βελγικού παραρτήματος της Dexia έναντι 4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με το σχεδιο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» ("bad bank") που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό 60,5% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Dexia, που υπολογίζονται σε 90 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων τοξικά, καλύπτονται από κρατικές εγγυήσεις. Το 36,5% θα αναλάβει η Γαλλία και 3% το Λουξεμβουργο.

Προς το παρόν, το Διοικητικό Συμβούλιο του ομίλου Dexia -που συνεδρίαζε από το απόγευμα της Κυριακής- δεν έχει ανακοινώσει εάν εγκρίνει το σχέδιο.

"Θετικά" χαρακτηρίζει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys τα σχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαικών τραπεζών, ωστόσο, εκτιμά ότι δεν μπορούν να επιλύσουν την κρίση χρέους στην ευρωπεριφέρεια.

Σύμφωνα με τον οίκο, λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας είναι ξεκάθαρο ότι η αρνητική ψυχολογία θα παραμείνει κυρίαρχη στις αγορές.

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected] 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.