ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κυνήγι των ευκαιριών οι επενδυτές σε Ευρώπη και Wall

17:00 - 10 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Δίχτυ προστασίας με..."αέρα" άπλωσαν Μέρκελ και Σαρκοζί.
Με σημαντικά κέρδη άνοιξε τη σημερινή της συνεδρίαση η Wall στο δόγμα "no news is good news", αλλά και βλέποντας με ανακούφιση τις δεσμεύσεις Γαλλίας και Γερμανίας για συντονισμένο σχέδιο για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

O Dow κερδίζει 2,05% στις 11.332 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στο +2,35% ενώ ο S&P σημειώνει κέρδη ύψους 2,34% στις 1.183 μονάδες.

Η Apple Inc. κερδίζει 3%, μετά την ανακοίνωση ότι καταγράφηκε ρεκόρ προ-παραγγελιών για το νέο iPhone 4S την περασμένη εβδομάδα.

Κέρδη συνεχίζουν να σημειώνουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των διαβεβαιώσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκέλα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε μία νέα λύση τόσο για το ελληνικό πρόβλημα όσο και για την ίδια την ευρωζώνη.

Ο αγγλικός FTSE κερδίζει 1,18% στις 5.366 μονάδες, ο γαλλικός CAC 1,03% στις 3.129 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σκαρφαλώνει επίσης κατά 1,03% στις 5.734.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η κοινή δέσμευση των ηγετών του γαλλογερμανικού άξονα πως θα συμφωνήσουν σε ένα συντονισμένο σχέδιο για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι «κάτι παραπάνω» από όσα έχουν συνηθίσει να μας δίνουν, στα οκτώ ραντεβού τους τους τελευταίους είκοσι μήνες...

Έτσι απορροφήθηκαν οι κλυδωνισμοί της τελευταίας εβδομάδας στον τραπεζικό κλάδο, μετά και τη λύση που δόθηκε στην γαλλοβελγική «ωρολογιακή βόμβα» της Dexia.

Ειδικότερα, την κρατικοποίηση του βελγικού παραρτήματος της Dexia έναντι 4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η βελγική κυβέρνηση.
Στο σχεδιο, το οποίο ενέκρινε το ΔΣ της Dexia και στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, το Βέλγιο θα εγγυηθεί τη χρηματοδότηση της μελλοντικής «κακής τράπεζας» ("bad bank") που θα προκύψει από την διάσπαση του ομίλου Dexia, κατά ποσοστό 60,5% και ανέρχεται σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μετά από αυτά, ξεκίνησε και πάλι η διαπραγμάτευση των μετοχών της Dexia, η οποία βούτηξε στο -35%.

Αισιοδοξία παράλληλα επικρατεί ότι το ελληνικό πρόβλημα λαμβάνει μία συγκεκριμένη τροχιά, μετά και από την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του υπουργού Οικονομικών κ.Βενιζέλου με την Τρόικα και την αποχώρηση των ελεγκτών από την Αθήνα.

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]
Τελευταία τροποποίηση στις 17:53 - 10 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.