ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Τυφλό "κούρεμα" στις τράπεζες!

11:09 - 11 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Σε στάση αναμονής η Ευρώπη.
Αρνητικά φορτισμένη είναι η αγορά από τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Γιούνκερ ότι συζητείται "κούρεμα" του χρέους πάνω από 50%, με αποτέλεσμα ο τραπεζικός κλάδος για δεύτερη συνεχόμενη μέρα να υποστεί νέο μεγάλο χτύπημα, καταγράφοντας απώλειες πάνω από 5%.

Ενδεικτικά η πτώση σε ΤΤ και ΑΤΕ, που αποτελούν κρατικά μαγαζιά, οι απώλειες ξεπερνούν το 10%. Στην Πειραιώς η πτώση "αγγίζει" το 9% και Alpha, Eurobank και Εθνική υποχωρούν πάνω από 5%.

Επειδή οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ, η βαρύτητά τους στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη είναι μηδαμινή. Για το λόγο αυτό ο γενικός δείκτης υποχωρεί μόνο 1%, κοντά στις 730 μονάδες.

Από τον 20άρη, η μετοχή που και σήμερα ενισχύεται λόγω των συνεχών αγορών από τον κ. Α. Βγενόπουλο, είναι της ΜIG.

Η πτώση έχει συμπαρασύρει Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ, Motor Oil και ΟΤΕ, που υποχωρούν πάνω από 1%.

Νέα πολυετή χαμηλά για τον 20άρη, που διαπραγματεύεται στις 282 μονάδες, σημειώνοντας πτώση πάνω από 2%. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 8 εκατ. ευρώ.

Eυρωαγορές


Aναμένοντας την έκβαση της ψηφοφορίας για τη διεύρυνση των πόρων του Ευρωπαικού Τμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Σλοβακία, ύστερα και από το "πράσινο φως" της Μάλτας, μεικτές τάσεις και εοιφυλακτική επενδυτική διάθεση καταγράφονται στα ευρωπαικά χρηματιστήρια.

Συγκεκριμένα, ο άγγλος ftse 100 σημειώνει απώλειες της τάξεως του 0,44% στις 5.375 μονάδες, ο γάλλος cac 40 υποχωρεί κατά 0,24% στις 3.152 μονάδες και τέλος, ο γερμανός dax κερδίζει κατά 0,04% στις 5.350 μονάδες.

To Koινοβούλιο της Μάλτας έδωσε το "πράσινο φως" για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Όπως είχε αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, η διεύρυνση του EFSF, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Σημειώνεται, ότι σήμερα αναμένεται η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας, της μόνης χώρας, που δεν έχει προχωρήσει στην έγκριση.

Στο μεταξύ, την πρόθεση της χώρας του να αγοράσει περαιτέρω ομόλογα του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επανέλεβε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Jun Azumi, δηλώνοντας παράλληλα, ότι στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της G20 πρέπει να συζητηθούν και άλλοι τρόποι συμβολής στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης χρέους.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε ότι αυτό θα καταστεί δυνατό, εφόσον η Ευρώπη χαράξει ένα «ορθολογικό σχέδιο διάσωσης», για να αποφευχθεί πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα συμπαρασύρει την παγκόσμια οικονομία.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο μεταξύ τους για πρώτη φορά. Μόνο τότε η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ θα εξετάσουν τις προτάσεις τους. Επιθυμούμε να στηρίξουμε με τις ΗΠΑ την Ευρώπη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Azumi.

Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]

Σταυρούλα Μαλαίνου
[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.