ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το "μεγάλο haircut" τρομάζει το ΧΑ

11:03 - 17 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Ανοδικά οι ευρωαγορές.
Με απώλειες ξεκίνησε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το ΧΑ. Τη στιγμή που οι ευρωπαικές αγορές ενισχύονται γιατί προεξοφλούν οριστική λύση στην κρίση χρέους που "μαστίζει" τη Γηραιά Ήπειρο, το ΧΑ υποχωρεί, γιατί οι επενδυτές φοβούνται 'οτι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στα ασφαλιστικά ταμεία από ένα haircut της τάξεως του 50% ή 60%.

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν συνεχώς σχέδιο κουρέματος του ελληνικού χρέους σε υψηλά ποσοστά. Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα χαμηλές στα 38 εκατ. ευρώ, με τις σπωέλεις του 20άρη να ανέρχονται κοντά στο 1%. Η Εθνική υποχωρεί οριακά κατά περίπου 0,5%, η Eurobank κατά 2,60%, η Πειραιώς 3,60%, ενώ η Alpha μένει αμετάβλητη στο 1,07 ευρώ και η Κύπρου ενισχύεται περίπου 0,08%.

Ευρωαγορές


Με υψηλά κέρδη άνω του 1% ξεκίνησαν τις συναλλαγές της νέας εβδομάδας οι ευρωπαικές αγορές, με τους αναλυτές να προεξοφλούν ευρωπαική λύση, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Ωστόσο, οι ανησυχίες για το αντίκτυπο ενός πιθανού haircut άνω του 50% στο ελληνικό χρέος, παραμένουν διάχυτες στα ταμπλό, με το Νoyer της ΕΚΤ να δηλώνει ότι οι γαλλικές τράπεζες είναι τόσο δυνατές, ώστε να αντέξουν ακόμα και ένα "κούρεμα" 60% στα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Αναλυτικά, στα ταμπλό, ο άγγλος ftse 100 κινείται ανοδικά κατά 1,35% στις 5.540 μονάδες, ο γάλλος cac 40 σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,29% στις 3.259 μονάδες και τέλος, ο γερμανός dax αυξάνεται κατά 1,66% στις 6.066 μονάδες.


"Tα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην ενίσχυση της αμοιβαίας στήριξης ή στην αποδοχή περαιτέρω χρεοκοπιών", δήλωσαν οι αναλυτές του διεθνή οίκου αξιολόγησης Moodys.

Oι Tobias Moerschen και Alain Laurin επισημαίνουν την ανάγκη άμεσου πολιτικού συντονισμού για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωπεριφέρεια. Οι ίδιοι αν και τάσσονται υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαικών τραπεζών, ωστόσο επισημαίνουν ότι η λύση αυτή θα εξασφάλιζε τον εφησυχασμό των αγορών παροδικά.

"Θεωρούμε ότι πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ο μεγαλύτερος συντονισμός. Το πιο θετικό στοιχείο της πρακτικής της ανακεφαλαιοποίησης είναι πως αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς αυτόν τον δρόμο", σύμφωνα με τους αναλυτές της Μoodys.

Στ. Κ. Χ.
Στ. Μαλ.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:39 - 17 Οκτ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.