ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στο Χ.Α. πριν από τη Σύνοδο Κορυφής...

17:25 - 26 Οκτ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Βλέπουν λύση οι αγορές. Κέρδη σε Ευρπώπη και Wall.

Σε δύο προσδοκίες βασίστηκε η αντίδραση της αγοράς την Τετάρτη. Η πρώτη, ότι τελικά, έπειτα από δύο χρόνια υπάρχει σχέδιο. Ή τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει σχέδιο, κάτι που εκτιμάται ότι θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα.

Η δεύτερη ότι μάλλον περνάει η πρόταση των τραπεζιτών για προνομιούχες μετοχές, αντί για κοινές στη δικαιοδοσία του κράτους, αν τεθεί θέμα κρατικοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Γενικότερα, οι αγορές και το Χ.Α. παίζουν την όσο το δυνατό λιγότερο οδυνηρή απόφαση για την Ελλάδα και το χρέος της. Τα βλέμματα στρέφονται αλλού και συγκεκριμένα στην Ιταλία, αφού φήμες αναφέρουν ότι ο κυβερνητικό συνασπισμός οδηγείται σε διάλυση με τον πρωθυπουργό κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι να οδηγείται σε παραίτηση.

Σε κάθε περίπτωση το λιγότερο οδυνηρό σχέδιο, δηλαδή με εθελοντικό haircut της τάξης του 50 με 60%, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να γράψουν στο 9μηνο και να αντιμετωπίσουν στη συνέχεια συνολικές ζημιές άνω των 10 δισ. ευρώ. Με εξαίρεση τις κυπριακές Marfin Popular και Κύπρου που έκλεισαν στο “κόκκινο”, εξαιτίας της δημιουργίας και Κυπριακού ΤΧΣ, οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές υπεραπέδωσαν, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στις 773,81 μονάδες, κλείνοντας με άνοδο 2,35%. Και να φανταστεί κανείς ότι η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε νωχελικά, με έκδηλη την απουσία ενδιαφέροντος, αφού τα βλέμματα όλων στην αγορά είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες.

Η αγορά βρέθηκε και πιο ψηλά, στις 779 μονάδες. Κέρδη 9,71% για το Τ.Τ., 8,43% για την Εθνική, στο 1,8 ευρώ, 7% για την Eurobank, στα 0,71 ευρώ, 4%για την Alpha, λίγο πάνω από το 1 ευρώ και 1,64% για την Πειραιώς, στα 0,2480 ευρώ.

Κέρδη βγήκαν ακόμα στα Folli Follie, που έκλεισαν με άνοδο σχεδόν 6%, Ελλάκτωρ 3,39% και ΕΛΠΕ 2,09%. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα ίδια υποτονικά επίπεδα, όπως κάθε μέρα άλλωστε, αγγίζοντας την Τετάρτη τα 41 εκατ. ευρώ.

Αγορές

Με κέρδη άνοιξε τη συνεδρίαση της η Wall στον απόηχο της ελπίδας για ευρωπαϊκές αποφάσεις που αναζωπύρωσε το ok της Γερμανίας για τη μόχλευση του EFSF.Στο επίκεντρο βρίσκονται οι συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες για το ύψος του ελληνικού κουρέματος και την ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών.

O Dow σκαρφαλώνει 1,16% στις 11.842 μονάδες, ο Nasdaq κερδίζει 0,57% στις 2.653 μονάδες ενώ ο S&P κερδίζει 0,82% στις 1.239 μονάδες.

Παρόμοια συγκρατημένα αισιόδοξη στάση τηρούν και οι ευρωαγορές, και ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τους τραπεζίτες για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Το τοπίο «θολώνουν» οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ πως πιθανόν να μην ανακοινωθούν συγκεκριμένα νούμερα σήμερα, παρά μόνο οι κατευθυντήριες γραμμές που θα ακολουθήσει η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Φυσικά οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό κούρεμα θα καθορίσουν άμεσα το τι μέλλει γενέσθαι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το EFSF.

Ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει 0,50% στις 5.553 μονάδες, ο γαλλικός CAC σκαρφαλώνει 1,49% στις 3.222 μονάδες ενώ ο DAX κερδίζει 1,12% στις 6.115 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.