ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το βλέμμα σε Ελλάδα και Ιταλία οι ευρωαγορές

20:23 - 08 Νοε 2011 | Σχόλια Αγοράς
Ψήφο εμπιστοσύνης από Χ.Α. πήρε η κυβέρνηση Παπαδήμου

Με μεγαλύτερη αισιοδοξία είδαν την πολιτική κατάσταση σε Ελλάδα και Ιταλία οι ευρωαγορές, κλείνοντας με σημαντικά κέρδη, την ώρα που η κυβερνητική συμμαχία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι φαίνεται να τον εγκαταλείπει, ενώ στην Ελλάδα οδηγούνται σε αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και του υποψήφιου πρωθυπουργού κ.Παπαδήμου για τη στελέχωση αλλά το χρόνο που θα δοθεί στη μεταβατική κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές.

Ο FTSE στο Λονδίνο κέρδισε 1,03% στις 5.567 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 3.143 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε κέρδη 0,55% στις 5.961 μονάδες.

Από την άλλη νευρικότητα επικρατεί στη Wall Street, με τους επενδυτές  να αναμένουν με αγωνία τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Ο Dow βρίσκεται στο -0,24% και τις 12.040 μονάδες, ο Nasdaq χάνει μόλις 0,01% στις 2.695 μονάδες ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,04% στις 1.261 μονάδες.

Ενώ εγκρίθηκε από το Ιταλικό κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός του 2012, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχασε την πλειοψηφία, με σημαντικές πλέον πιθανότητες να προκληθούν κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ηττήθηκε στην ουσία στην ιταλική βουλή καθώς στην ψηφοφορία για την έγκριση του ισολογισμού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία λαμβάνοντας 308 ψήφους (για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνταν 316 ψήφοι). Προς το παρόν, πάντως, ο «Καβαλιέρε» αρνείται να παραιτηθεί πιστεύοντας πως, για μια ακόμα φορά, θα καταφέρει να βγει αλώβητος, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης.

Η αντιπολίτευση ήδη του ζήτησε να παραιτηθεί.
«Η κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία σε αυτή τη βουλή», σχολίασε αμέσως ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι, επικεφαλής του Δημοκρατικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Ψήφο εμπιστοσύνης από Χ.Α. πήρε η κυβέρνηση Παπαδήμου

Με κέρδη 2,44% έκλεισε ο γενικός δείκτης του Χ.Α., στις 779,63 μονάδες. Πρόκειται για αντίδραση η οποία βασίστηκε στη φημολογία για την τοποθέτηση νέου πρωθυπουργού και εν προκειμένω του κ. Λ. Παπαδήμου. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο όνομα του τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ, για τον οποίο η αγορά ευελπιστεί όχι μόνο η κυβέρνησή του να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, αλλά και να την εφαρμόσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά προκειμένου να περάσει η χώρα σε πρωτογενή πλεονάσματα ακόμα και μέσα στο 2012.

Όσο υπάρχει αυτή η προοπτική, η αγορά αποτιμά και την πληροφορία ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν μέσα σε ασφυκτικά πλαίσια, αλλά θα δοθεί και ο απαιτούμενος χρόνος, πέραν της 19ης Φεβρουαρίου στη νέα κυβέρνηση, να “ρολάρει” τον προϋπολογισμό του 2012, ίσως τον πιο κρίσιμο από την μεταπολίτευση κι έπειτα. Η αντίδραση των τραπεζών ήταν μεγάλη, αφού και άποψη της... συγκυβερνώσας Ν.Δ. είναι ότι οι τράπεζες δεν θα πρέπει να χάσουν τον ελληνικό τους χαρακτήρα.Το καλό κλίμα πέρασε στην πλειοψηφία των μετοχών, αφού 104 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 50 που υποχώρησαν.

Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 69,2 εκατ. ευρώ. Δε σημαίνει πάντως, ότι πάρα τη λήξη της αβεβαιότητας στο πολιτικό πεδίο, δεν υπήρχαν διακυμάνσεις στο Χ.Α. Η αγορά βρέθηκε και στα επίπεδα των 760 – 770 μονάδων, όταν κυκλοφόρησαν φήμες ότι η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου δεν επρόκειτο να παραιτηθεί και πως θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές, λόγω διαφωνιών με τον κ. Σαμαρά. Μεγάλη πάντως, ήταν η αντίδραση για τις τράπεζες.

Κέρδη 13,41% για το Τ.Τ., στα 0,4990 ευρώ, 12,16% ενισχύθηκε η Eurobank, στα 0,83 ευρώ, 11,93% η Alpha, στο 1,22 ευρώ και 11,86% η μετοχή της Εθνικής, στα 2,17 ευρώ. Σημαντική ήταν η άνοδος και για την Πειραιώς σε ποσοστό 8%. Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής επέστρεψε στην τρίτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., κάτω από την Coca Cola και τον ΟΠΑΠ, δηλαδή πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Νέες απώλειες για την Marfin Popular, λόγω κραδασμών από την αποχώρηση Βγενόπουλου και για την Κύπρου ενόψει αύξησης κεφαλαίου. Οριακά τα κέρδη για την Coca Cola, αφού ανακοίνωσε σημαντική κάμψη κερδών στο 9μηνο. Αντιθέτως ισχυρές εντολές αγορών βγήκαν πάλι στον Μυτιληναίο (εξαγόρασε κομμάτι της S&B), Motor Oil, MIG, ΟΤΕ και Jumbo.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.