ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mεγάλες διακυμάνσεις στο Χ.Α.

17:34 - 10 Νοε 2011 | Σχόλια Αγοράς
Σε θετικό πρόσημο η Ευρώπη, με κέρδη άνω του 1% άνοιξε ο Dow.

Πωλητές έχουν βγει στο Χ.Α. και στις αγορές, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές άκουσαν αυτό που ήθελαν: Ότι δηλαδή στην Ελλάδα η πολιτική κατάσταση βαίνει προς ομαλοποίηση και στην Ιταλία οι πολιτικές εξελίξεις επισπεύδονται. Στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης από τα υψηλά των 780 μονάδων διολισθαίνει κινούμενος οριακά σε θετικό πρόσημο, στις 768 μονάδες, με αρκετές από τις δεικτοβαρείς μετοχές, μεταξύ των οποίων και τραπεζικές, σε αρνητικό πεδίο. Κύπρου, Marfin Popular, Eurobank και Alpha πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο, με πτώση 0,53%, 0,95%, 1,66% και 1,80% αντίστοιχα. Τα κέρδη άνω του 205 για το Τ.Τ. συρρικνώθηκαν σε 2% και της ΕΤΕ το +10%, έγινε μόλις 0,5%. Οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους αναμένοντας δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Προς το παρόν οι απώλειες είναι μεμονωμένες και ελεγχόμενες, ενώ τα “σκαμπανεβάσματα” στις μετοχές διαρκή και συνεχόμενα καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης. Οι συναλλαγές ανέρχονται στα 53 εκατ. ευρώ.

Αγορές

Στα πράσινα άνοιξε τη σημερινή της συνεδρίαση η Wall στον απόηχο των ενθαρρυντικών μάκρο που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αλλά και των ενθαρρυντικών ειδήσεων της άρσης του πολιτικού αδιεξόδου στην Ελλάδα με την επιλογή του Λουκά Παπαδήμου ως νέου πρωθυπουργού, ενώ και η Ιταλία με τη σειρά της εξετάζει ανάλογη λύση υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι.

Ο Dow κερδίζει στο άνοιγμα 1,25% στις 11.928 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,89% στις ενώ ο S&P 500 βρίσκεται στο +1,16% και τις 1.243 μονάδες.

Στο μέτωπο των μάκρο, αιφνίδια συρρίκνωση 4% σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο λόγω της εκτόξευσης 1,4% των εξαγωγών, μειώθηκε 0,6% ο δείκτης τιμών εισαγωγών ενώ οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν σε χαμηλό επτά μηνών στις 390.000.

Την ίδια ώρα, θετικά αντιδρούν οι ευρωαγορές στον «λευκό καπνό» από την Ελλάδα, βλέποντας μάλιστα τις εξελίξεις στην Ιταλία να επιταχύνονται με την παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέχρι την Κυριακή.

Ο FTSE στο Λονδίνο ανακάμπτει στο 0,20% στις 5.471 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι κερδίζει 0,52% στις 3.091 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη κερδίζει 1,22% στις 5.900 μονάδες.

Κέρδη σημειώνει και ο τραπεζικός κλάδος με την εξαίρεση της Credit Agricole που κατέγραψε στο γ΄τρίμηνο πτώση 65% στα κέρδη οι μετοχές της οποίας υποχωρούν κατά 1,5%, ενώ νωρίτερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαρουάν ανακοίνωση την παράταση της απαγόρευσης του "σορταρίσματος" σε 10 μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο του Μιλάνου οι δείκτες ανακάμπτουν με τα κέρδη να ανέρχονται αυτή την ώρα στο 2,4%. Σημειώνεται ότι στο τραπέζι έχει πέσει και στη γειτονική χώρα ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό τον Μάριο Μόντι προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και να κατευναστούν οι πιέσεις του υπέρογκου κόστους δανεισμου, με τα spreads με τις τελευταίες αισιόδοξες ειδήσεις να υποχωρούν από τα ύψη ρεκόρ που είχαν βρεθεί κάτω από τις 500 μ.β.

 

Σ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 17:46 - 10 Νοε 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.