ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτική... ώθηση στις αγορές

00:04 - 12 Νοε 2011 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Απώλειες με μικρό τζίρο - Κέρδη 0,67% στην εβδομάδα

Με τον καλύτερο τρόπο υποδέχτηκαν τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ιταλία οι αγορές σήμερα, παίρνοντας πίσω μέρος των απωλειών που είχαν καταγράψει τις προηγούμενες μέρες. Η ανακοίνωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας με πρωθυπουργό τον κ. Λ. Παπαδήμο, επιλογή για την οποία όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με την έγκριση του πακέτου λιτότητας από την ιταλική γερουσία, έδωσαν ώθηση με τους επενδυτές να επανατοποθετούνται εκμεταλλευόμενοι τις χαμηλές αποτιμήσεις.

Παράλληλα, οι εντεινόμενες ανησυχίες που αποτυπώνονταν στο ταμπλό κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις έχουν καθησυχαστεί, αφότου πέρασε και το πακέτο λιτότητας στην Ιταλία, γεγονός που σηματοδοτεί την επικείμενη παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Στο αμερικάνικο χρηματιστήριο, ο Dow Jones έκλεισε ανοδικά κατά 2,19% στις 12.154 μονάδες, ο Nasdaq ενισχύθηκε κατά 2,01% στις 2.679 μονάδες και τέλος, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη της τάξεως του 1,95% στις 1.264 μονάδες.

Στα ευρωπαικά ταμπλό, ο FTSE στο Λονδίνο ανέβηκε κατά 1,85% στις 5.545 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι αυξήθηκε κατά 2,76% στις 3.149 μονάδες και τέλος, ο DAX στη Φρανκφούρτη καταγράφει άνοδο κατά 3,22% στις 6.057 μονάδες.

Να σημειωθεί ότι λόγω των παραπάνω πολιτικών εξελίξεων ελαφριά υποχώρηση σημειώνουν στις σημερινές συναλλαγές των ξένων χρηματιστηρίων τα ιταλικά, γαλλικά και ισπανικά spreads, τα οποία τις τελευταίες μέρες είχαν πάρει την ανιούσα. Συγκεκριμένα, τα ιταλικά spreads υποχώρησαν κάτω από τις 500 μονάδες στις 490 μ.β. με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 6.739%, τα ισπανικά υποχώρησαν ελαφρά στις 400 μ.β. ενώ τα γαλλικά μετά την διάψευση φημών για αναθεώρηση του outlook υποχώρησαν στις 162 μ.β.

Οι επενδυτές εκτίμησαν θετικά την υπερψήφιση από την ιταλική Γερουσία του σχεδίου δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει υποβάλλει η κυβέρνηση της χώρας το οποίο περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας. Παρά ταύτα έντονος προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς εμφανίζονται έντονα σημάδια κόπωσης και ανάσχεσης στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης. Τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

 

X.A.: Απώλειες με μικρό τζίρο - Κέρδη 0,67% στην εβδομάδα

 


Μία από τα ίδια και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χ.Α. Μεγάλο trading και διακυμάνσεις κυρίως στις τράπεζες, ενώ οι επενδυτές έλαβαν υπ' όψιν τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα στην Coca Cola και τον Τιτάνα.

Η αγορά παραμένει επιφυλακτική απέναντι στη νέα κυβέρνηση και περιμένει δείγματα γραφής. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αναγνωσθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ καταφθάνει η τρόικα προκειμένου να υπάρξουν συνεννοήσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σχολιάζουν χρηματιστές, συμπέρασμα δεν μπορεί να προκύψει αφού οι συναλλαγές ήταν υποτονικές. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 36 εκατ. ευρώ και η μεγαλύτερη διακίνηση μετοχών έγινε στις τράπεζες.

Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,86%, στις 755,65 μονάδες. Σε εβδομαδιαία βάση η αγορά έκλεισε με άνοδο 0,67%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,69% την Παρασκευή. Σε εβδομαδιαία βάση πάντως, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,51%. Κοντά στα υψηλά του έκλεισε η μετοχή του Τ.Τ. με άνοδο 14,07%, στα 0,60 ευρώ. Από εκεί και πέρα, με υψηλό στο 1,13 ευρώ η μετοχή της Alpha, προσγειώθηκε στο 1,08 ευρώ και με άνοδο 2,86%. Η Εθνική με κίνηση στα 2,16 ευρώ έκλεισε χαμηλότερα στα 2,09 ευρώ και όγκο 4,4 εκατ. τεμαχίων.

Πτώση 4,58% κατέγραψε η μετοχή της Eurobank με κλείσιμο στα 0,75 ευρώ και πτώση 0,795 η Πειραιώς στα 0,25 ευρώ και υψηλό στα 0,26. Πιέσεις βγήκαν στην Τιτάν, που υποχώρησε κατά 3,67% και 3,53% η μετοχή της Coca Cola, στα 12,83 ευρώ, έπειτα από την μείωση της σύστασης από αγορά σε διακράτηση εκ μέρους ξένων οίκων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.