ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς στο Χ.Α.

18:27 - 14 Νοε 2011 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες στις αγορές λόγω Unicredit, Blackrock.

Ρεκόρ χαμηλού τζίρου για φέτος, κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 26,5 εκατ. ευρώ! Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, σχολιάζουν οι χρηματιστές. Αν και δεν έχουν μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση Παπαδήμου, λόγω του μεταβατικού χαρακτήρα της που έχουν προσδώσει τα μεγάλα κόμματα εξουσίας, από την άλλη οι εμπλεκόμενοι περί τα χρηματιστηριακά, θεωρούν ότι ο κ. Λ. Παπαδήμος μπορεί να δώσει το στίγμα του αφενός, τη βάση άσκησης οικονομικής πολιτικής για την έξοδο από την κρίση που θα ακολουθήσει η επόμενη κυβέρνηση αφετέρου.

 

Το πόσο ευμετάβλητη είναι η αγορά φάνηκε από τις εντολές αγορών που βγήκαν κατά διάρκεια των δημοπρασιών, στο κλείσιμο, σε μία μόνο μετοχή, την Coca Cola. Όπως είναι γνωστό, η μετοχή της Coca Cola έχει τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη. Πριν τα call auctions, ο γενικός δείκτης διαμορφωνόταν με θετικό πρόσημο μόλις 0,19%. Μετά τις δημοπρασίες ο δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,95%, στις 762,85 μονάδες.

 

Κατά τα άλλα, ισχυρή ήταν η αντίδραση στην Marfin Popular που ενισχύθηκε κατά 7,7%, Τ.Τ. 7,5%, MIG, μετά την ανακοίνωση του ντιλ με το Άμπου Ντάμπι έκλεισε με άνοδο 5,3%, στα 0,474 ευρώ και όγκο 2,3 εκατ. τεμαχίων. Η Eurobank εκεί που υποχωρούσε πάνω από 2%, έκλεισε με άνοδο 2%, στα 0,7650 ευρώ. Θετικό πρόσημο και για την ΕΤΕ στο κλείσιμο, στα 2,11 ευρώ και όγκο 2,650 εκατ. τεμαχίων.

 

Αμετάβλητη στο 1,08 ευρώ η Alpha και οριακή άνοδο 0,405 για την Πειραιώς. Το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε μεμονωμένες μετοχές, όπως Μυτιληναίος, εν αναμονή αποτελεσμάτων, ΔΕΗ, Coca Cola, που έκλεισε με κέρδη σχεδόν κατά 3,5%, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ. Πάντως, στις αγορές στην Ευρώπη και τη Wall παρατηρούνται πιέσεις, λόγω των άσχημων αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η ιταλική Unicredit, αλλά και λόγω της έκθεσης της Blackrock που κάνει λόγο για κούρεμα στα χρέη των χωρών της ευρωζώνης κατά 75 με 80%.

Αγορές

Αγορές

 

Με απώλειες άνοιξε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η Wall, καθώς οι ανησυχίες γύρω από την Ιταλία δεν έχουν κωπάσει ενώ σε τιμές-φωτιά κυμάνθηκε το επιτόκιο στη σημερινή δημοπρασία πενταετών ιταλικών ομολόγων.

 

O Dow χάνει 0,27% στις 12.121 μονάδες, ο Nasdaq χάνει 0,55% ενώ ο S&P σημειώνει απώλειες 0,8% στις 1.254 μονάδες.

 

Την ίδια ώρα, επιμένουν πτωτικά οι ευρωπαϊκές αγορές εκχωρώντας τα κέρδη που σημείωναν στο άνοιγμα τους στον απόηχο της οριστικοποίησης των νέων τεχνοκρατικών κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Ιταλία. Οι μέτοχοι του τραπεζικού κλάδου ρευστοποιούν τα κέρδη που έχουν σημειώσει το τελευταίο διάστημα, ενώ η δημοπρασία με επιτόκιο-φωτιά των 5ετών ιταλικών ομολόγων υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι η Ευρώπη πόρρω απέχει ακόμη από την λύση της κρίσης.

 

Ο FTSE σημειώνει απώλειες 0,90% στις 5.495 μονάδες, ο CAC χάνει 1,12% στις 3.114 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη βρίσκεται στο -1,01% λίγο κάτω από τις 6.000 μονάδες.

 

Σημειώνεται πως η μετοχή της Hochtief υποχωρεί πάνω από 10% καθώς η εταιρεία προειδοποίησε αφενός πως η πώληση του μεριδίου της σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια πιθανόν να μην ολοκληρωθεί εντός του έτους καθιστώντας ζημιογόνα την τρέχουσα χρήση, ενώ παράλληλα σημείωσε πως πιθανόν να προβεί σε απομειώσεις των συμβολαίων της για τους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους λόγω μαζικής μη καταβολής του αντιτίμου για τα διόδια.

 

Σταύρος Χαρίτος
[email protected]

Δημήτρης Κώτσος
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.