ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμηχανία στο ΧΑ, "ξεφεύγουν" τα spreads στην Ευρωζώνη

12:12 - 23 Νοε 2011 | Σχόλια Αγοράς
Σε πτωτική τροχιά η Ευρώπη...

Μικρές διακυμάνσεις αλλά μεγάλη αγωνία στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όσο υπάρχει αβεβαιότητα για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη.

Το ευρώ υποχωρεί στο 1,34 και τα περιθώρια δανεισμού στην καρδιά της Ευρωζώνης στενεύουν. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων στη Γαλλία ανέρχεται σε 3,66%, στη Γερμανία στο 1,89%, στο Βέλγιο στο 5,16%, στην Ισπανία στο 6,65% και στην Ιταλία στο 6,93%.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το ΧΑ κινείται χαμηλότερα στα επίπεδα των 680 μονάδων και σε ένα περιβάλλον χαμηλού τζίρου μόλις 3,6 εκατ. ευρώ.

Από τον 20άρη σε θετικό πρόσημο κινούνται, αλλά με πολύ μικρά κέρδη Cοca - Cola, Κύπρου και Alpha.

Aπώλειες πάνω από 2% καταγράφουν ΟΠΑΠ, Eurobank και λιγότερο η Εθνική.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής.

Ευρωαγορές

Σε πτωτική τροχιά κινούνται στη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαικές αγορές, παίρνοντας "πάσα" από τις ασιατικές, οι οποίες υποχώρησαν για έβδομη συνεχή μέρα. Και ενώ στις συναλλαγές της Τρίτης οι τράπεζες και οι ετειρείες πρώτων υλών οδηγούσαν τους δείκτες ανοδικά, ωστόσο, σήμερα οι ίδιες κλάδοι τις ωθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Επενδυτές και αγορές στρέφουν το "βλέμμα" τους στις τρεις προτάσεις που θα καταθέσει σήμερα προς συζήτηση η Κομισιόν, με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, κ. Β. Σόιμπλε να δηλώνει κατηγορηματικός ως προς την έκδοση του ευρωομολόγου, ζητώντας παράλληλα αλλαγές στις ευρωπαικές συνθήκες το συντομότερο δυνατό.

Την ίδια στιγμή, οι συνεχείς προειδοποιήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κινεζική οικονομία φαίνεται να επιβεβαιώνονται, αφού σήμερα μάκρο στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας κατέγραψαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα διολίσθησε σε ιστορικά χαμηλά.

Αναλυτικότερα, στα ταμπλό, ο ftse 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,20% στις 5197 μονάδες, ο cac 40 μειώνεται κατά 0,44% στις 2850 μονάδες και τέλος, ο dax στη Φρανκφούρτη σημειώνει πτώση κατά 0,31% στις 5522 μονάδες.

Στ. Κ. Χαρίτος
Στ. Μαλαίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.