ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκομιδή κερδών μετά τη χθεσινή άνοδο

15:39 - 01 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Ξέσπασμα ήταν και πάει στις διεθνείς αγορές...

Mε υψηλό τζίρο για τα δεδομένα της εποχής τροφοδοτείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, αλλά με τον γενικό δείκτη να καταγράφει απώλειες. Χρηματιστές εξηγούν ότι έχουν βγει πωλητές, παίρνοντας τα κερδισμένα της χθεσινής συνεδρίασης, έπειτα από την παρέμβαση που ανακοίνωσαν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι παρά αυτό το μέτρο, τα ουσιαστικά προβλήματα που απορρέουν από την κρίση χρέους που μαστίζει την Ευρώπη δεν έχουν επιλυθεί και γι' αυτό όλοι προσβλέπουν σε δυναμική παρέμβαση της Ευρώπης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 678 μονάδες. Απώλειες καταγράφει η μετοχή της Folli Follie, πάνω από 3%, ΟΠΑΠ 2,40%, Eurobank 2,30%, Εθνική 2%, Βιοχάλκο 1,88%.

Απώλειες και για την Alpha, περίπου κατά 1,5%. Eurobank και Alpha εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες παρά το γεγονός ότι ισχύουν από σήμερα οι νέες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley, χωρίς αυτές τις δύο, αλλά και χωρίς τις Κύπρου και ΔΕΗ. Οι δύο τελευταίες ενισχύονται. Σε αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύεται η Coca Cola, με πτώση 0,7%. Ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών έχει γίνει στην Kύπρου με 6,2 εκατ. τεμάχια, Alpha με 4,7 εκατ. τεμάχια και Eurobank με 2,8 εκατ. τεμάχια.

Ευρωαγορές

 

Δεν κράτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα ο ενθουσιασμός των αγορών για τη συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών για να την ενίσχυση της ρευστότητας, μέσα από τη συμφωνία με τη Fed για τη μείωση του επιτοκίου στα swaps δολαρίων. Οι traders προχωρούν σε ρευστοποίηση των χθεσινών κερδών ενώ τα νέα από το μέτωπο των δημοπρασιών σε Ισπανία και Γαλλία ήταν ανάμικτα με τις τάσεις στα spreads να είναι για δεύτερη μέρα εξισσοροπητικές.

 

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank Steen Jakobsen, «το πρόβλημα της Ευρώπης είναι πρόβλημα φερεγγυότητας, όχι ρευστότητας, εξού και η χθεσινή παρέμβαση ήταν άλλο ένα επεισόδιο στη λογική «παρατείνω και υποκρίνομαι»...

 

Ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει αυτή την ώρα 0,37% στις 5.526 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει απώλειες 0,45% στις 3.140 μονάδες, ενώ ο DAX χάνει 0,40% στις 6.065 μονάδες.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

Δ.Κώτσος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.