ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώθηση σε Wall και Ευρώπη από το ζεύγος Μερκοζί

17:38 - 05 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Χωρίς δύναμη η αντίδραση στο Χ.Α.
Με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, μόλις στα 16 εκατ. ευρώ, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ανακάμπτει για μία ακόμα συνεδρίαση. Η αδυναμία είναι εμφανής όμως, αφού η αγορά δεν διαθέτει την απαραίτητη δυναμική προκειμένου να διασπαστούν οι 700 μονάδες.

Κάποιες εντολές αγορών έχουν βγει στις τράπεζες και σε μιά σειρά από άλλα δεικτοβαρή χαρτιά. Ουδείς όμως, σημειώνουν οι χρηματιστές, ποντάρει στην αλλαγή της τάσης. Πρόκειται για μία ακόμα συνεδρίαση παγίδα, που με την πρώτη ευκαιρία, οι πωλητές θα πάρουν τα κέρδη τους. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αγορά έχςει στραμμένη την προσοχή της στην Κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Στα καλά νέα της μέρας είναι ότι το γενναίο πρόγραμμα λιτότητας, ύψους 30 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μόντι στην Ιταλία ηρέμισε τις αγορές, σε σημείο που τα spreads ν' αρχίσουν να υποχωρούν. Κέρδη πάνω από 4% σημειώνουν οι μετοχές των Πειραιώς, Folli Follie και Marfin Popular. Κατά 3,55% ενισχύεται η Alpha με 1,8 εκατ. τεμάχια, 2,46% ο Μυτιληναίος, 2,24% η Eurobank, με 962 χιλιάδες τεμάχια και λίγο πάνω από 2% η ΕΤΕ, στο 1,99 ευρώ και όγκο 1,745 εκατ. τεμαχίων.

Οριακή είναι η άνοδος για την Coca Cola, ενώ ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Jumbo διαπραγματεύονται στο "κόκκινο".

Αγορές

Σημαντικά κέρδη καταγράφει η Wall στο άνοιγμα στον απόηχο της αισιοδοξίας που δημιούργησε η σύμπλευση Μέρκελ-Σαρκοζί για ένα σχέδιο διάσωσης της Ευρωζώνης. Οι δύο ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα εμφανίσαν κοινή γραμμή στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ελάχιστα λεπτά μετά το άνοιγμα στη Wall, δηλώντας πως η Σύνοδος της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα πρέπει να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία του ευρώ.

Ο Dow κινείται αυτή την ώρα ανοδικά κατά 1,14% στις 12.157 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη της τάξεως του 1,04% στις 2.654 μονάδες ενώ ο S&P 500 κερδίζει 1,32% στις 1.261 μονάδες.

Την ίδια ώρα ενισχυμένα εμφανίζονται και τα κέρδη της Ευρώπης η οποία από το πρωί καταγράφει κέρδη ακολουθώντας την πτωτική πορεία των spreads της ευρωπεριφέρειας, και ειδικότερα αυτή των ιταλικών δεκατών ομολόγων που υποχώρησαν κάτω από τις 400 μονάδες για πρώτη φορά μετά την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου.

Ο FTSE στο Λονδίνο κερδίζει 0,69% στις 5.591 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημειώνει κέρδη 1,03% ενώ και ο DAX στη Φρανκφούρτη κινείται σε ανοδικά επίπεδα στο +0,72% και τις 6.125 μονάδες.

Στ.Κ.Χαρίτος
Δ.Κώτσος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.