ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκωτσέζικο ντους στις ευρωαγορές με τη Σύνοδο

20:05 - 07 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Κόντρα στο ρεύμα το Χ.Α.

Σε σκωτσέζικο ντους υποβάλλονται οι ευρωαγορές με τη Σύνοδο Κορυφής να αποτελεί την πρώτη σκέψη των επενδυτών, καθώς οι ελπίδες για δυναμική λύση στη Σύνοδο της Παρασκευής μέσω της παράλληλης λειτουργίας EFSF και ESM διαψεύστηκαν από εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Η διάψευση αυτή έφερε «τούμπα» τους τραπεζικές δείκτες που από σημαντικά κέρδη κατέγραψαν τελικά απώλειες με «βαρίδια» της γαλλικές τράπεζες.

Ο FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 0,39% στις 5.547 μονάδες, ο CAC στο Παρίσι σημείωσε απώλειες 0,11% στις 3.176 μονάδες ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έγραψε απώλειες 0,57% στις 5.995 μονάδες.

Δεν συμπλέουν..με την αλλαγή πλεύσης του Τίμοθι Γκάιτνερ και τη στήριξη στα γαλλογερμανικά σχέδια οι αμερικανοί επενδυτές καθώς παρά τα ανοδικά futures η Wall καταγράφει απώλειες, στον απόηχο των ανησυχιών για μη εξεύρεση λύση στην ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο.

Ο Dow υποχωρεί αυτή την ώρα 0,04% στις 12.146 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,37% στις 2.640 μονάδες και ο S&P 500 χάνει 0,30% στις 1.255 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η Goldman Sachs απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει ξεκάθαρη συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους στη Σύνοδο Κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, προβλέποντας ότι η νέα Σύνοδος - όπως ακριβώς και οι προηγούμενες - θα αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών των αγορών.

Μάλιστα οι αναλυτές του οίκου κάνουν λόγο για συνέχεια της ευρωπαϊκής σχιζοφρένειας και για μια "Παρασκευή της αποτυχίας" (Failure Friday).

Η Goldman για τις εκτιμήσεις της αυτές επικαλείται τη συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου A. Merkel και του Γάλλου προέδρου N. Sarkozy, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν ήδη δώσει τον παλμό των εξελίξεων που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια της Συνόδου.

Κόντρα στο ρεύμα το Χ.Α.

 

Διαφορετικό κλίμα επικράτησε στο Χ.Α. σε σχέση με τις ευρωπαίκές αγορές. Τη στιγμή που η Ευρώπη ανησυχεί για το αν θα υπάρξει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής προκειμένου να μπει ένα φρένο στην κρίση χρέους που μαστίζει τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, στην Ελλάδα οι επενδυτές κινήθηκαν επιθετικά.

Όπως έχει τονιστεί από το “R” οι επενδυτές κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις στρέφονται σε μη τραπεζικά χαρτιά. Στρέφονται κυρίως σε μετοχές που τα αποτελέσματα του τρίτου 3μήνου έδειξαν ότι έχουν στήσει άμυνα απέναντι στην κρίση. Ή σε μετοχές που έχουν ενδιαφέρον, όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ κέρδισαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Στον αντίποδα, οι φήμες για το deal Αlpha – Eurobank, έριξαν τις μετοχές 2,19% και 3,20% αντίστοιχα και με όγκους 2,5 και 1,037 εκατ. τεμάχια.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με άνοδο 1,06%, στις 686,20 μονάδες και με συναλλαγές κοντά στα 30 εκατ. ευρώ, για μία ακόμα συνεδρίαση. Ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν και οι επαφές της διοίκησης του Χ.Α. στη Νέα Υόρκη.

Εντολές αγορών βγήκαν στην Marfin Popular που ενισχύθηκε κατά 3,67%, Coca Cola 2,58%, Μυτιληναίος 2,56%, Motor Oil 2,44%, Πειραιώς 2,36%, με κλείσιμο στα 0,3030 ευρώ, ΕΛΠΕ 2,08%, παρά τη σύσταση συσσώρρευσης από την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Οριακή ήταν η άνοδος για την ΕΤΕ, στο 1,87 ευρώ, στα 6,75 ευρώ ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ και στα 3,11 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ. Απώλειες για Ελλάκτωρ και Folli Follie.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.