ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

O Ντράγκι έριξε τις αγορές και το Χ.Α.

18:36 - 08 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση σε Wall και Ευρώπη. Υποχωρεί στο 1,3321 το ευρώ.

Με τον τζίρο στα 27 εκατ. ευρώ, τα περιθώρια αυτονομίας της αγοράς σε σχέση με τις διεθνείς αγορές είναι μηδαμινά, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς. Στους ξένους δεν αρέσει η παράταση του short selling και βεβαίως όλες αυτές οι φορολογίες που προωθούν στις συναλλαγές το δίδυμο “Μερκοζί”. Επίσης, σύμφωνα με ξένους διαχειριστές, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στα χρηματιστήρια, αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ακόμα και η αλλαγή των συνθηκών μπορεί να αλλάξει το κλίμα.



Ο Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της ΕΚΤ, αποκάλυψε στις δηλώσεις του την Πέμπτη, μετά την μείωση του επιτοκίου του ευρώ σε ιστορικά χαμηλά, στο 1%, ότι δεν έχει περιθώρια αγοράς ομολόγων προβληματικών χωρών, γιατί κάτι τέτοιο δεν επιτρέπουν οι συνθήκες. Το ερώτημα που θέτουν οι αναλυτές είναι ότι ακόμα κι αν επιτρεπόταν η παρέμβαση της ΕΚΤ, θα ήταν αρκετό σε αυτή τη συγκυρία. Όλα τα προγνωστικά πάντως, κάνουν λόγο ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία οριστική απόφαση, με την Ελλάδα να ζητάει κάτι, το ευρω/ομόλογο, το οποίο απορρίπτουν οι ισχυροί της ευρωζώνης. Στο πλαίσιο αυτό, το Χ.Α., όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, κατρακύλησε, με τις στηρίξεις να εντοπίζονται στις 660 μονάδες. Νέος γύρος πτώσης για τις τράπεζες, ειδικά για την Alpha και την Eurobank, με τις φήμες να δίνουν και να παίρνουν ως προς το deal.



Η Eurobank υποχώρησε κατά 5,90%, στα 0,39 ευρώ και η Alpha κατά 5,27%, στα 0,57 ευρώ με όγκους 2,742 εκατ. τεμάχια και 4,156 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Μικρότερες ήταν οι απώλειες κατά 1,07%, στο 1,85 ευρώ για την ΕΤΕ με 3,081 εκατ. τεμάχια. Βαριές απώλειες και πάλι για το Τ.Τ. που έκλεισε στα 0,50 ευρώ, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ο ΟΠΑΠ, κατά 2,96%, στα 6,5 ευρώ, ΔΕΗ 2,81% στα 4,12 ευρώ, Μυτιληναίος 2,81%, στα 3,11 ευρώ, Πειραιώς, η οποία απώλεσε τα τριάντα λεπτά και ΟΤΕ 2,25%, στα όρια των 3 ευρώ. Κέρδη για την Ελλάκτωρ, τα Folli Follie, την Marfin Popular και την Motor Oil. Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΠ και την ΕΧΑΕ, η διοίκηση της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για roadshow.


Αγορές



Μουδιασμένη παραμένει με το άνοιγμα της συνεδρίασης η Wall Street, στον απόηχο των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι πως η ΕΚΤ θα παραμείνει πιστή στο θεσμικό της ρόλο και δε θα επιτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, επιμένοντας σε μέτρα για την παροχή ρευστότητας.

Ο Dow υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,42% στις 12.146 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 0,47% στις 2.637 μονάδες ενώ ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,57% στις 1.254 μονάδες.

Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές στρέφουν το βλέμμα του στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, που άνοιξαν με τις διακηρύξεις του ζεύγους "Μερκοζί" για εξεύρεση λύσης στη Σύνοδο. Οι επενδυτές σε Παρίσι και Βερολίνο κρατούν πάντως...μικρό καλάθι, μένοντας επηρεασμένοι από την αναμονή για το "κατι παραπάνω" από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι.

Ο FTSE στο Λονδίνο υποχωρεί 0,39% στις 5.525 μονάδες, ο CAC σημειώνει πτώση κατά 1,29% στις 3.135 μονάδες, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη σημειώνει απώλειες 1,4% στις 5.911 μονάδες

Στ.Κ.Χαρίτος
Δ.Κώτσος
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.