ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες το Χ.Α.

10:46 - 09 Δεκ 2011 | Σχόλια Αγοράς
Πρώτο δείγμα...αρνητικό λόγω Ντράγκι και διαφωνιών επί των αλλαγών στις συνθήκες.
Δεν ικανοποίησαν το Χ.Α. όπως και τις διεθνείς αγορές οι διακηρύξεις Ντράγκι για τα "δεμένα χέρια" της ΕΚΤΔεν ικανοποίησαν το Χ.Α. όπως και τις διεθνείς αγορές οι διακηρύξεις Ντράγκι για τα "δεμένα χέρια" της ΕΚΤ απέναντι στην κρίση χρέους λόγω του θεσμικού της ρόλου, επιτείνοντας την επενδυτική ανησυχία πως ακόμα και η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών δε δύναται να ανατρέψει το δυσμενές για τις αγορές κλίμα.Την ίδια στιγμή,στους ξένους δεν αρέσει η παράταση του short selling, καθώς επίσης και η φορολόγηση που προωθούν στις συναλλαγές το δίδυμο "Μερκοζί".

Στο πλαίσιο αυτό, το Χ.Α., όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, κατρακύλησε, με τις στηρίξεις να εντοπίζονται στις 660 μονάδες, με χαμηλό τζίρο στα 27 εκατ. ευρώ ενώ νέος γύρος πτώσης έλαβε χώρα για τις τράπεζες.

Η EBA πάντως διαμέσου των stress tests που πραγματοποίησε τον Οκτώβριο υπολογίζοντας τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών επιβεβαίωσε πως το ποσό των 30 δισ. ευρώ θα είναι αρκετό.

Ανησυχία πάντως προκάλεσαν τα 6,8 δισ. ευρώ που "έκαναν φτερά" από τις τράπεζες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Eurobank υποχώρησε κατά 5,90%, στα 0,39 ευρώ και η Alpha κατά 5,27%, στα 0,57 ευρώ με όγκους 2,742 εκατ. τεμάχια και 4,156 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα. Μικρότερες ήταν οι απώλειες κατά 1,07%, στο 1,85 ευρώ για την ΕΤΕ με 3,081 εκατ. τεμάχια. Βαριές απώλειες και πάλι για το Τ.Τ. που έκλεισε στα 0,50 ευρώ, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν ο ΟΠΑΠ, κατά 2,96%, στα 6,5 ευρώ, ΔΕΗ 2,81% στα 4,12 ευρώ, Μυτιληναίος 2,81%, στα 3,11 ευρώ, Πειραιώς, η οποία απώλεσε τα τριάντα λεπτά και ΟΤΕ 2,25%, στα όρια των 3 ευρώ. Κέρδη για την Ελλάκτωρ, τα Folli Follie, την Marfin Popular και την Motor Oil. Έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΠ και την ΕΧΑΕ, η διοίκηση της οποίας βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για roadshow.

Αναμένοντας τη σημερινή και κρισιμότερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, με τη Βρετανία και την Ουγγαρία να επιμένει στην άρνηση της για αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ και αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι ανακοίνωσε πριν από λίγο πως η νέα συνθήκη θα περιλαμβάνει τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, έξι εκτός αυτής, αλλά όχι και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρώπης.

Ο κ. Βαν Ρομπάι επιβεβαίωσε ότι οι χώρες θα παράσχουν μέχρι τα 200 δισ. ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια προς το ΔΝΤ, ενώ δήλωσε επίσης πως τα κράτη-μέλη θα καταθέτουν τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους στην Κομισιόν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε επίσης πως δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την χορήγηση τραπεζικής άδειας στον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης ESM, του οποίου η λειτουργία θα επισπευστεί τον Ιούλιο του 2012.

Eurobank


Αναμένουμε το Χ.Α. να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις που για την ώρα διαγαίνονται αρνητικές.

Marfin

Οι αγορές πιθανόν να επηρεαστούν από τα αρνητικά ερεθίσματα από τις Βρυξέλλες.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.